10 Tips om je menstruatie draaglijker te maken

(Last Updated On: August 17, 2023)

10 Tips om je menstruatie draaglijker te maken

Menstruatie is een natuurlijk proces in het lichaam van vrouwen, maar het kan soms erg ongemakkelijk zijn. Het kan gepaard gaan met pijnlijke krampen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en andere ongemakken die het dagelijks leven kunnen verstoren.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de menstruatie draaglijker te maken en de symptomen te verminderen.

In dit artikel zal ik 10 tips delen om je menstruatie draaglijker te maken. Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, ervaringen van vrouwen en advies van experts.

menstruatiepijn-verlichten
menstruatiepijn-verlichten

Photo by Alexander Grey on Unsplash

Of je nu op zoek bent naar natuurlijke remedies, nieuwe producten wilt proberen of gewoon wat praktisch advies nodig hebt, deze tips kunnen je helpen om je menstruatieperiode comfortabeler te maken.

Klachten tijdens je menstruatie

Tijdens de menstruatiecyclus kunnen vrouwen verschillende symptomen ervaren. Sommige vrouwen hebben een milde menstruatie zonder veel ongemak, terwijl anderen last hebben van intense pijn en ongemak.

Hieronder staan ​​enkele symptomen die kunnen optreden tijdens een oncomfortabele menstruatie:

Krampen

Krampen zijn een veel voorkomend symptoom tijdens de menstruatie. Ze worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder om het baarmoederslijmvlies af te stoten. Krampen kunnen mild tot ernstig zijn en kunnen gepaard gaan met pijn in de onderrug en dijen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een ander veel voorkomend symptoom dat vrouwen tijdens de menstruatie kunnen ervaren. Hormonale veranderingen kunnen hoofdpijn veroorzaken, evenals uitdroging en vermoeidheid.

Zelf heb ik iedere maand last van menstruele migraine en moet daarvoor medicatie nemen. Sinds enkele maanden komt het ook nog eens voor bij de eisprong… the joy. Een pijnstiller met cafeïne kan dan helpen, maar als je daar net zoals ik zoveel last van hebt, breng dan zeker een bezoekje aan de dokter. 

Misselijkheid

Sommige vrouwen kunnen last hebben van misselijkheid tijdens de menstruatie. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen of door pijn en ongemak.

Vermoeidheid

Vrouwen kunnen zich vermoeid voelen tijdens de menstruatie. Dit kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen en bloedverlies tijdens de menstruatie.

Stemmingsschommelingen

Stemmingsschommelingen zijn een ander symptoom dat vrouwen tijdens de menstruatie kunnen ervaren. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot stemmingswisselingen, waaronder prikkelbaarheid, angst en depressie.

Je maakt je ook vaak zorgen over doorlekken etc, hebt veel pijn… logisch toch? Trouwens, menstruatieondergoed helpt erg goed als je bang bent voor lekken!

Andere symptomen

Andere symptomen die vrouwen tijdens de menstruatie kunnen ervaren, zijn onder meer diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, acne en gevoelige borsten.

Tips om je menstruatie wat draaglijker te maken

Tip 1: Regelmatige lichaamsbeweging

Als ik last heb van menstruatiepijn, is het laatste waar ik aan denk om te gaan sporten (vooral tijdens de eerste dagen). Maar regelmatige lichaamsbeweging kan eigenlijk helpen om je menstruatie draaglijker te maken.

Door te bewegen, verhoog je de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar je spieren, waardoor je je beter voelt. Hier zijn enkele manieren waarop ik regelmatig beweeg tijdens mijn menstruatie:

 • Ga wandelen: een wandeling van 30 minuten kan wonderen doen om de bloedstroom te verhogen en de spieren te ontspannen.
 • Yoga: yoga is een geweldige manier om je lichaam te strekken en te ontspannen. Sommige poses, zoals de Cobra en de Child’s Pose, kunnen helpen bij menstruatiepijn.
 • Zwemmen: zwemmen is een geweldige low-impact sport die de spieren kan ontspannen en de bloedstroom kan verhogen.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en niet te overdrijven. Als je je niet goed voelt, neem dan rust en probeer het later opnieuw.

Tip 2: Gezond dieet

Een gezond dieet kan helpen om menstruatieklachten te verminderen. Het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels, en om bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers te vermijden.

Tijdens de menstruatieperiode kan het lichaam extra ijzer nodig hebben, dus het is belangrijk om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan ijzer, zoals spinazie, bonen en rood vlees. Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, zaden en donkere chocolade, kunnen helpen om menstruatiekrampen te verminderen.

Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken en cafeïne en alcohol te vermijden, omdat deze stoffen dehydratatie en irritatie kunnen veroorzaken.

Het eten van kleine, regelmatige maaltijden gedurende de dag kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en energiedips te voorkomen.

Kortom, een gezond dieet kan helpen om menstruatieklachten te verminderen door het lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft en het vermijden van voedingsmiddelen die irritatie en dehydratatie kunnen veroorzaken.

Tip 3: Hydratatie

Hydratatie is een belangrijk onderdeel van het verminderen van menstruatiepijn. Wanneer je onvoldoende water drinkt, kan dit leiden tot uitdroging en verhoogde pijn. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken tijdens je menstruatie.

Ik zorg ervoor dat ik minstens 8 glazen water per dag drink. Dit helpt om mijn lichaam gehydrateerd te houden en mijn menstruatiepijn te verminderen. Daarnaast drink ik ook kruidenthee, zoals kamillethee of gemberthee, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen.

Naast water en kruidenthee, zijn er ook andere drankjes die je kunt drinken om gehydrateerd te blijven tijdens je menstruatie.

Zo kan je bijvoorbeeld kokoswater drinken, dat rijk is aan elektrolyten en helpt om je lichaam gehydrateerd te houden. Ook kan je smoothies maken met fruit en groenten die veel water bevatten, zoals watermeloen, komkommer en spinazie.

Kortom, het is belangrijk om voldoende water en andere hydraterende drankjes te drinken tijdens je menstruatie om uitdroging te voorkomen en je menstruatiepijn te verminderen.

Tip 4: Warmte

Een andere manier om menstruatiepijn te verminderen, is door warmte toe te passen op het getroffen gebied. Warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, wat kan helpen om de pijn te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop ik warmte toepas om mijn menstruatie draaglijker te maken:

 • Gebruik een warmwaterkruik of een verwarmingspad op je buik of onderrug. Het kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, wat kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Neem een warm bad of douche. Het kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, wat kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Gebruik een warme handdoek. Leg een vochtige handdoek in de magnetron gedurende 30 seconden tot 1 minuut en leg deze op je buik of onderrug. Het kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, wat kan helpen om de pijn te verminderen.

Probeer deze methoden uit en kijk welke het beste voor jou werkt. Houd er rekening mee dat warmte niet voor iedereen werkt en dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en te doen wat het beste voor jou werkt.

Er bestaan tegenwoordig ook handige tools zoals kussens met ingebouwde verwarming of een soort van tool die je om je heupen kan dragen. 

Tip 5: Pijnstillers

Als ik last heb van menstruatiepijn, maak ik vaak gebruik van pijnstillers (paracetamolletje) om de pijn te verlichten. Er zijn verschillende soorten pijnstillers die je zonder recept kunt kopen bij de drogist of apotheek.

Het is belangrijk om de juiste dosering te gebruiken en de bijsluiter goed te lezen voordat je een pijnstiller gebruikt. Overleg ook altijd met een arts als je twijfelt of als je andere medicijnen gebruikt.

Tip 6: Ontspanningstechnieken

Als ik last heb van menstruatiepijn, zijn ontspanningstechnieken een van mijn go-to-oplossingen. Door te ontspannen kan ik mijn lichaam helpen om te kalmeren en de pijn te verminderen. Hier zijn een aantal ontspanningstechnieken die voor mij werken:

 • Diepe ademhaling: Ik focus op mijn ademhaling en probeer langzaam en diep te ademen. Ik adem in door mijn neus en uit door mijn mond. Dit helpt me om mijn hartslag te verlagen en mijn spieren te ontspannen.
 • Yoga: Ik doe een aantal yoga-oefeningen die gericht zijn op het verminderen van menstruatiepijn. Bijvoorbeeld de Cobra pose en de Child’s pose.
 • Meditatie: Ik probeer mijn geest leeg te maken en me te concentreren op mijn ademhaling. Dit helpt me om te ontspannen en de pijn te verminderen.
 • Warm bad: Ik neem een warm bad met Epsom zout om mijn spieren te ontspannen. Dit kan ook helpen om de pijn te verminderen.
 • Massage: Ik vraag mijn partner om mijn rug of buik te masseren. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en mijn spieren te ontspannen.
 • Aromatherapie: Ik gebruik essentiële oliën zoals lavendel en pepermunt om te ontspannen en de pijn te verminderen. Ik voeg een paar druppels toe aan mijn bad of gebruik een diffuser.
 • Luisteren naar muziek: Ik luister naar rustgevende muziek om te ontspannen en mijn geest te kalmeren. Dit kan helpen om de pijn te verminderen.
 • Lezen: Ik lees een boek om mijn geest af te leiden en te ontspannen.
 • Knuffelen met een huisdier: Ik knuffel mijn kat of hond om te ontspannen en me beter te voelen.
 • Lachen: Ik kijk naar grappige video’s of praat met vrienden om te lachen en mijn geest te ontspannen. Dit kan helpen om de pijn te verminderen.

Door deze ontspanningstechnieken te gebruiken, kan ik mijn menstruatie draaglijker maken en me beter voelen.

Tip 7: Slaap

Een goede nachtrust kan je menstruatie draaglijker maken. Tijdens je slaap herstelt je lichaam en kan het zich voorbereiden op de volgende dag. Hier zijn enkele tips om je slaap te verbeteren:

 • Zorg voor een rustige slaapomgeving door onnodige geluiden en licht te vermijden.
 • Creëer een routine voor het slapengaan, zodat je lichaam weet dat het tijd is om te ontspannen.
 • Vermijd cafeïne, alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan.
 • Probeer een ontspanningstechniek zoals yoga of meditatie om je geest en lichaam te kalmeren.
 • Zorg voor comfortabele beddengoed en kleding.
 • Houd je slaapkamer koel en goed geventileerd.
 • Gebruik geen elektronische apparaten in bed, omdat het blauwe licht je slaap kan verstoren.
 • Probeer op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.
 • Als je moeite hebt met slapen, probeer dan een natuurlijke slaapmiddel zoals valeriaanwortel of kamillethee.
 • Raadpleeg een arts als je langdurige slaapproblemen hebt.
 • Draag ‘s nachts menstruatieondergoed (bijvoorbeeld van Nappy’s.nl) als je zeker geen zorgen wil over lekken

Door deze tips te volgen, kan je beter slapen en je menstruatie draaglijker maken.

Tip 8: Vermijd cafeïne

Een andere manier om je menstruatie draaglijker te maken, is door cafeïne te vermijden. Cafeïne is een stimulerend middel dat de bloedvaten vernauwt en de bloedstroom vermindert. Dit kan leiden tot krampen en pijnlijke menstruatie.

Als je koffie, thee, frisdrank of andere cafeïnehoudende dranken drinkt, kan het zijn dat je menstruatie erger wordt. Probeer deze drankjes te vermijden of te verminderen tijdens je menstruatie. In plaats daarvan kun je kiezen voor kruidenthee of water.

Cafeïne zit niet alleen in dranken, maar ook in voedsel zoals chocolade en sommige medicijnen. Lees altijd de etiketten van voedsel en medicijnen om te zien of ze cafeïne bevatten en vermijd ze indien mogelijk.

Door cafeïne te vermijden tijdens je menstruatie, kan je de pijn en het ongemak verminderen en je menstruatie draaglijker maken.

Tip 9: Hormonale anticonceptie

Als het gaat om menstruatie, kan hormonale anticonceptie een uitstekende keuze zijn. Hormonale anticonceptie is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder de pil, de pleister, de ring en de spiraal. Deze anticonceptiemethoden bevatten hormonen die de menstruatiecyclus reguleren en soms zelfs helemaal stoppen.

Als ik last heb van hevige menstruatiepijn, kan ik overwegen om hormonale anticonceptie te gebruiken. Dit kan de hoeveelheid bloed die ik verlies verminderen en de duur van mijn menstruatie verkorten. Bovendien kan het de pijn en krampen verminderen die vaak gepaard gaan met menstruatie.

Het is belangrijk om te onthouden dat hormonale anticonceptie niet voor iedereen geschikt is. Het kan bijwerkingen hebben en het is belangrijk om met mijn arts te praten voordat ik besluit om het te gebruiken. Samen kunnen we bespreken welke optie het beste bij mij past en welke bijwerkingen ik kan verwachten.

Tip 10: Medische hulp zoeken

Als je alles hebt geprobeerd en je menstruatiepijn blijft ondraaglijk, is het tijd om medische hulp te zoeken. Er zijn verschillende medische behandelingen die kunnen helpen bij menstruatiepijn, waaronder:

 • Hormonale anticonceptie: Het nemen van hormonale anticonceptie kan helpen om de menstruatiepijn te verminderen, omdat het de hoeveelheid prostaglandinen in het lichaam vermindert.
 • Pijnstillers: Als de menstruatiepijn niet kan worden verlicht met huismiddeltjes, kan het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen of naproxen helpen.
 • Operatie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de oorzaak van de menstruatiepijn te behandelen, zoals endometriose of vleesbomen.

Als je menstruatiepijn te veel invloed heeft op je dagelijks leven, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts kan de beste behandelingsopties aanbevelen om je menstruatiepijn te verlichten en je leven weer op de rails te krijgen.