Hoe kies je wijn die bij je past?

(Last Updated On: October 30, 2023)

Hoe kies je wijn die bij je past?

De wereld van wijn is heel erg groot. Hoe baan je je als beginner een weg tussen alle smaken, druivensoorten en andere verschillen? Het is met name zaak om wijn te vinden die bij jou past. Ieders smaak is immers persoonlijk! We helpen je op weg in je zoektocht.

hoe wijn kiezen
hoe wijn kiezen

Photo by Zan on Unsplash

Wijn per land

Allereerst zijn er de verschillende wijnlanden om onderscheid tussen te maken. Zo smaakt Duitse wijn heel anders dan Australische wijn, om maar iets te noemen. Het is gebruikelijk om wijn uit een heleboel landen lekker te vinden.

Zo zijn er de populaire wijnlanden, waaronder Spanje. Spaanse wijn wordt veelvuldig gedronken, en honderden druivenrassen worden verbouwd in de Spaanse wijngaarden. Grote kans dus dat deze wijn in de smaak valt!

Denk aan Tempranillo en Cabernet Sauvignon (rode wijn), of juist Airén en Macabeo (witte wijn). Probeer het vooral eens uit. En let daarbij op de subtiele smaakverschillen bij uiteenlopende landen en streken – gebaseerd op bijvoorbeeld het aantal zonuren en de hoogte van de groei.

 

Wijn per soort

Per soort zijn er ook enorm veel verschillen in wijn. Wit, rosé of rood: het smaakt allemaal anders. En dan hebben we het nog niet eens over mousserende wijn gehad.

Probeer het allemaal eens uit, wat ook geldt voor de verschillende druivensoorten. Het is vrijwel onmogelijk om álle druivensoorten te proeven, maar maak in ieder geval een mooi begin.

En dan is er ook nog de bereidingswijze, die per type wijn anders kan zijn. Ken je bijvoorbeeld Amarone wijn? Druiven worden op een speciale manier ingedroogd bij dit type wijn, wat voor een hele karakteristieke smaak zorgt.

Dit type wijn is extra geconcentreerd en krachtig. En zo kun je dus allerlei unieke soorten en bereidingen de kans geven, om te achterhalen wat het best bij jouw smaakprofiel past.

 

Proeven, proeven, proeven

Het is moeilijk om de wereld van wijn direct eigen te maken. Je kijkt eerst je ogen uit! Zoveel verschillen en zoveel bereidingen, je hoeft ook eigenlijk niet alles lekker te vinden.

Proef vooral zoveel mogelijk verschillende soorten – en onthoud wat je wel en juist niet nog eens wilt proberen. Op die manier wordt steeds duidelijker wat jouw smaak in wijn is. En dat is handig!

Zo weet je voortaan bijvoorbeeld precies of je zin hebt in rood of wit. Of je trek hebt in een frisse of een krachtige wijn. En of de wijn nog aan specifieke eigenschappen moet voldoen, zoals een bijzonder droogproces of een groei in een specifieke streek. Hoe kom je nu uit bij speciale wijnsoorten?

Het helpt om naar wijnproeverijen toe te gaan, of om dit zelf te organiseren thuis. Doe kennis op van wijnexperts, die precies weten welke wijn er past als jij zegt dat je trek hebt in een ‘soepele’ of juist een ‘volle’ wijn.

Kies ook eens een fles wijn uit waarvan je niet direct verwacht dat je ‘m lekker vindt. Blijf je smaak op die manier ontwikkelen!

 

Kennis over wijn

Door te proeven, groeit ook je kennis over wijn. Ook al lijkt het in het begin onmogelijk, uiteindelijk weet je ineens best veel over wijn.

De verschillende druivensoorten, de afkomst, de combinatie van wijn en spijs: ga na welk onderwerp je interessant vindt om je in te verdiepen.

Zo leer je stukje bij beetje over de enorme bak aan informatie van wijn. En dit maakt het ook weer makkelijker om te bepalen wat jíj lekker vindt. Dat is uiteindelijk immers waar het om draait.