Review: onze ervaring met Airfryer TOMADO TAF5001B 5 liter

(Last Updated On: December 3, 2021)

Meer dan een jaar geleden deden we onze friteuse weg. We gebruikten die eigenlijk nooit meer na het eerste deel van de verbouwingen.

Tijdens de verbouwingen, toen we nog niet samenwoonden, gebruikte vriendlief die wel eens om een snelle snack te maken. Ik heb een friteuse echter altijd heel erg vuil gevonden en een heel gedoe met de olie die steeds ververst moet worden.

In mijn appartement heb ik dit nooit gehad. Ook vooral door de geur die je hebt als je een friteuse gebruikt.

Maar hoe maak je dat frietjes/patat/kroketjes/snacks/…? Wel, tot voor kort gebruikten we daar de oven voor, en dat gaat op zich perfect.

We strijken er een beetje olijfolie over met een siliconen spatel en deze zijn ook lekker krokant. Voor frietjes gaan we ook naar de frituur. Dat blijven toch nog altijd de beste frietjes. ūüėČ

To Air fryer or not to air fryer?

Af en toe zagen we een Airfryer of heteluchtfriteuse voorbij komen bij het surfen of in reclame. Het heeft ons altijd wel ge√Įntrigeerd en misschien zou dat ook wel iets voor ons zijn.

Onder andere de prijs heeft ons altijd wel tegengehouden, want pakweg 120-160 euro, afhankelijk welk model je koopt, is toch wel een pak geld voor iets wat je niet noodzakelijk heel veel gebruikt.

Daarnaast is het weer een zoveelste toestel in je huis waar je opbergplaats voor moet zoeken.

Enkele weken geleden kregen we een aanvraag of we een airfryer willen uittesten. Ja, natuurlijk! De uitgelezen kans om voor eens en voor altijd uit te maken of we helemaal verkocht zouden zijn.

IMG_6285
IMG_6285

Wat is een airfryer?

Een airfryer is een keukentoestel dat vaak wordt gezien als de tegenhanger van de friteuse. Je kan er echter heel wat meer mee dan enkel frituren.

Simpel gezegd gebruikt het hete lucht om er voor te zorgen dat hetgeen je er in steekt gaar wordt.

Voor sommige gerechten heb je zelfs geen extra vetstoffen nodig wat het heel wat gezonder maakt dan een standaard friteuse en dan hebben we het nog niet over andere voordelen gehad.

De negatieve bevindingen van de airfryer TOMADO TAF5001B

De geur bij het eerste gebruik

Toen we de airfryer  (ons model: TAF5001B) voor de eerste keer aanzetten waren we toch wel even geschrokken.

Een nieuw toestel heeft altijd wel een beetje een nieuwe geur, maar bij deze airfryer viel deze wel heel erg op, zeker ook omdat deze werkt op basis van warme lucht die rondgeblazen wordt.

De ruimte waarin de airfryer (aka: wij hebben een open plan, dus onze hele woonkamer en keuken) stond had na enkele minuten dat de airfryer aan stond dan ook al heel snel een doordringende geur van ‚Äúnieuwe product‚ÄĚ.¬†

Beetje spelen met de instellingen

Omdat alles gebaseerd is op hete lucht en je eigenlijk niet altijd extra olie hoeft toe te voegen kan hetgeen je klaarmaakt aan de droge kant zijn.

Afhankelijk wat je er in klaarmaakt kan dit daardoor soms smaakloos of niet de juiste textuur hebben.

De sleutel hierbij is experimenteren en leren wat wel en niet kan. Je kan ook spelen met de instellingen en iets er langer of korter  in laten zitten, warmer of minder warm. Dus het is even wat uittesten en tijd investeren om te weten wat wel en niet mogelijk is.

Het duurt langer om iets klaar te maken

Het klopt, sommige dingen zullen langer nodig hebben om klaar te maken dan bijvoorbeeld in een friteuse, oven of pan. Dit is iets dat niet specifiek aan dit toestel gebonden is maar is voor alle airfryers het geval. 

Een extra (groot) apparaat in de keuken

De keuken is sowieso al een ruimte waar we soms niet goed weten waar we alle apparaten en gerief moeten plaatsen.

Een extra (groot) apparaat zoals de airfryer erbij zorgt ervoor dat deze keuze nog moeilijker wordt. Het mag gezegd zijn, het is een groot apparaat en je moet dan ook de afweging maken of je plaats wil maken hiervoor.

Heb je nog een friteuse? Dan kan je deze misschien weg doen en zo vervang je iets in plaats van dat je extra ruimte nodig hebt.

De TOMADO TAF5001B is ook een heel groot model van 5l waardoor die sowieso groter is.

Geen accessoires

Sommige airfryers hebben de mogelijkheid om extra accessoires te kopen waardoor je bepaalde dingen makkelijker of beter kan klaarmaken.

Deze TOMADO TAF5001B heeft dit niet. Er zit ook slechts 1 mandje bij waar je alles in klaarmaakt. Dit is op zich geen heel groot nadeel maar het maakt het wel wat beperkter in de mogelijkheden.

Sommige airfryers hebben bijvoorbeeld speciale mogelijkheden qua gebak, bakken of braden. Accessoires zijn natuurlijk niet noodzakelijk standaard inbegrepen bij de andere modellen waardoor de prijs ook weer stijgt als je deze moet aankopen.

Wij zijn nog volop aan het experimenteren of we ook zonder al die accessoires kunnen bakken en braden met de TOMADO TAF5001B.

De positieve bevindingen van de airfryer TOMADO TAF5001B

Minimale geurhinder

Ik weet het, hierboven spreek ik ook over geurhinder bij de negatieve bevindingen. Maar bij het tweede gebruik was deze geur zo goed als weg en dat was toch wel een opluchting.

Heel veel geurhinder was er niet meer: zoals het hoort te zijn. Ondanks de warme lucht die gebruikt wordt was de geurhinder zo goed als weg.

Een groot voordeel tegenover een friteuse waar je ofwel je friteuse buiten moet zetten om geen geur binnen te hebben, wat niet zo leuk is in de winter, of extra moet gaan verluchten om de geur weg te krijgen.

Weinig lawaaihinder

Een argument dat velen aanhalen bij een airfryer is dat het een hels lawaai zou maken. Dit kunnen we voor dit model althans tegenspreken. Het lawaai is beperkt en helemaal niet storend.

Veel mogelijkheden

Iets waar we misschien te weinig bij stil stonden toen we twijfelden of we het zouden kopen zijn de verschillende mogelijkheden van wat je er in kan klaarmaken.

Naast alternatief frituren kan je er namelijk ook groenten in klaarmaken. Dit is makkelijk in te stellen door de vele voorprogrammaties die je kan selecteren.

Beide hebben we al geprobeerd en na wat uittesten met de voorgeprogrammeerde instellingen en zelf wat aanpassingen gemaakt te hebben zijn we toch wel tevreden.

Bakken en braden hebben we nog niet geprobeerd en dat wordt de volgende uitdaging! 

Makkelijk schoonmaken

We doen het allemaal niet graag, maar achteraf moeten we het toestel natuurlijk ook schoonmaken. Dit argument wordt er vaak aangehaald bij airfryers, ze zouden niet makkelijk schoon te maken zijn.

Echter is dit helemaal niet correct en hangt ook af van welk toestel je hebt. 

Gelukkig is dit heel makkelijk te doen bij dit toestel. De delen die je moet schoonmaken zijn makkelijk uit het toestel te verwijderen.

Je kan deze er volledig uitnemen en gewoon met de hand afwassen of in de vaatwasser steken.

Vooral door de structuur van het mandje heb je wel of niet veel werk. Het mandje van deze TOMADO is niet gemaakt zoals een mandje uit een friteuse uit een raster waar overal vuil tussen kan blijven hangen.

Dit is bij andere airfryers soms wel het geval wat het reinigen moeilijker kan maken.

Alles hangt ook heel erg af van wat je precies gaat klaarmaken. Bij het meeste dingen blijven er hoogstens wat kruimeltjes in het reservoir liggen en zeg nu zelf, dat is toch wel helemaal anders dan de vettige boel bij een friteuse. Makkelijk af te spoelen dus.

IMG_6318
IMG_6318

Interessante instapprijs

Met de aankoopprijs van 59 euro is deze airfryer geen dure vogel onder de airfryers. Voor andere merken en modellen betaal je al snel meer dan 100 euro of zelfs tot net onder de 200 euro.

Dat maakt deze airfryer zeker een interessante aankoop als je niet te veel geld wil uitgeven. 

Gezonder dan frituren?

Een van de grote voordelen is dat een airfryer weinig tot geen vetstof nodig heeft om alles lekker krokant te maken.

Door het verminderde vet krijgen we dus ook minder vetstoffen binnen in ons lichaam als we deze eten, zeker omdat het hier ook voor een groot deel gaat om de ‚Äúslechte‚ÄĚ vetstoffen.¬†

De smaaktest en textuur

De eerste keer was het een beetje zoeken met de instellingen. We zagen het dadelijk groots en sneden aardappelpartjes, hadden frituurhapjes gekocht en hadden een bloemkool in stukjes gesneden om alles te gaan testen.

We zochten de juiste instellingen voor het specifieke ingredi√ęnt dat we er in wouden doen en lieten de airfryer het zware werk doen.¬†

IMG_6307
IMG_6307

De aardappelpartjes waren een verdeeld succes. We merkten hier dadelijk dat het belangrijk is ze allemaal dezelfde dikte en grootte te snijden (want we hadden ze uiteraard vers gemaakt).

Sommige waren wat te dik en niet knapperig terwijl andere perfect waren! Voor de volgende keer weten we dus dat we daar extra aandacht voor moeten hebben. We leren eruit en dat is belangrijk! 

IMG_6309
IMG_6309

De bloemkool was ook even wat zoeken. Deze was wel lekker maar was wat bruin aan de bovenkant door waarschijnlijk te veel er in gedaan te hebben en het bovenste zal te dicht tegen het verwarmingselement gezeten hebben.

Maar uiteindelijk wel oke qua smaak voorlopig mits wat bijsturen de volgende keer. 

IMG_6310
IMG_6310

Dan hadden we nog de frituurhapjes en daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn, deze waren perfect! We waren hier was experimenteel in gegaan en hadden zelf de instellingen wat aangepast. Alle frituurhapjes waren heerlijk!

 

Toen we enkele dagen later het restje frituurhapjes wouden opmaken besloten we er wat kroketjes bij te doen.

Volgens de instellingen zouden deze dezelfde tijd en op dezelfde temperatuur moeten kunnen gemaakt worden. 12min op 200 graden. Als je er bij stilstaat is dit eigenlijk helemaal niet zo lang.

Akkoord, als je dit in de friteuse zou doen zou dit sneller klaar zijn, maar zoals wij het vroeger deden in de oven dan kom je er met 12 min niet.

Daar waar we de vorige keer met de frituurhapjes wat ge√ęxperimenteerd hadden volgden we nu terug de instellingen.

Alle frituurhapjes waren heel lekker, enkel de bitterballetjes waren niet geheel goed. Deze zouden er dus nog wat langer in mogen. Dat weten we dan ook voor de volgende keer. 

De kroketjes waren nog niet goudbruin maar waren wel goed qua smaak. Ze er dus nog een beetje langer in laten zou de smaak en textuur dus nog verbeteren. Ook hier dus weer komt het neer op testen en je ervaringen mee nemen naar de volgende keer.

Ook hebben we eens geprobeerd om zelf chips te maken. Ikzelf vond ze lekker, mijn lief niet zo.

Na de verschillende keren de TOMADO TAF5001B gebruikt te hebben kunnen we stellen dat we algemeen gezien tevreden zijn over de smaak en textuur van wat we al klaargemaakt hebben.

Eindconclusie 

Als eindconclusie kunnen we stellen dat voor de prijs van 59 euro je een degelijk toestel krijgt dat doet wat het verwacht wordt te doen.

Althans, wat wij ervan verwachten. We kunnen niet vergelijken met duurdere modellen maar wij zijn tevreden. De TOMADO TAF5001B krijgt bij ons een plekje op de schap in de berging (daar hebben we nog plaats ūüôā ).

Frituurhapjes maken we vanaf nu sowieso elke keer daarin in iets meer dan 12 minuutjes met beperkte afwas achteraf.

Wij experimenteren ondertussen verder met de verschillende mogelijkheden en hopelijk met succes. Een gewone friteuse komt er bij ons waarschijnlijk niet meer in.