Soorten kaarsen: welke kaarsen passen in jouw interieur?

(Last Updated On: May 1, 2022)

Soorten kaarsen: welke kaarsen passen in jouw interieur?

Kaarsen komen in verschillende kleuren, vormen en materialen. Meer en meer mensen grijpen terug naar kaarsen om hun woning letterlijk en figuurlijk wat meer warmte te geven.

Dit is allemaal heel leuk en gezellig, maar wist je dat elke kaars een bepaalde look heeft die je best wel of net niet kan matchen met jouw interieur.

In dit artikel gaan we even dieper in op het aanbod van de verschillende soorten kaarsen en welke het best bij jouw interieur passen.

soorten-kaarsen
soorten-kaarsen

Photo by Noelle Australia on Unsplash

Een kaars voor elke gelegenheid

Belangrijk om te weten is dat er een kaars bestaat voor elke gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle en romantische kaarsen voor een gezellige date, buitenkaarsen om je BBQ nog dat tikje meer sfeer te geven, of uiteraard verjaardagkaarsen voor op de taart.

Ze bestaan allemaal, maar je kan ze natuurlijk niet zomaar op elk moment te pas en te onpas gebruiken. Kies je kaarsen naarmate de sfeer en look die je ze wil laten uitstralen.

welke-kaarsen-passen-in-je-interieur
welke-kaarsen-passen-in-je-interieur

Photo by Joyce G on Unsplash

In een ideale wereld vind je in elk huishouden kaarsen terug. Ze worden namelijk gelinkt aan sfeer, gezelligheid, feest en romantiek, maar brengen ook rust en kracht.

Het mooie aan kaarsen is dat er zoveel mogelijkheden zijn om je huis al deze kwaliteiten te geven.

Bijvoorbeeld door een kaars in een transparante kaarsenhouden of glas te plaatsen, kan je een vlammenspel creëren waarbij je kan wegdromen. Wil jij graag nieuwe kaarsen kopen? Ik gids je graag door verschillende soorten kaarsen én zelfs de allernieuwste trends! 

Diner- en kandelaarkaarsen

Dinerkaarsen (of kandelaarkaarsen) worden getypeerd door hun lange, smalle uiterlijk. Het is vaak het eerste beeld dat je krijgt bij het denken aan kaarsen, door hun klassieke gekende uiterlijk. Vaak worden ze gebruikt in kandelaars.

Van nature zijn de kaarsen recht met een afgebolde bovenkant, al zien we bij modernere versies ook een platte kop. Meestal zijn ze niet dikker dan 20 mm. Soms spreekt men ook van tafelkaarsen.

Voor ieder interieur en elke tafel bestaan er dinerkaarsen. Ga je voor een strakke en nette look, kies je voor witte kaarsen. Heb je liever wat moderner ga je best voor zwart.

Of wil je helemaal uitpakken met een chique stemming, dan ga je voor gouden kaarsen. Maar dat zijn natuurlijk niet de enige opties.

Dinerkaarsen kan je verkrijgen in standaard kleuren als wit, aardkleuren, ivoor, koningsrood of marineblauw, maar ook in specialere kleuren als roze, zwart, paars, fuchsia, of in een mengeling van verschillende kleuren.

Stompkaarsen

De stompkaars is de kampioen in de Benelux als kwaliteitskaars die je in ieder huis zou moeten terugvinden. Het zijn niet alleen mooie kaarsen, ze hebben ook nog een een lange brandduur. Zo kan je op ieder moment extra lang genieten van deze kaarsen.

Daarbovenop hoef je met deze kaarsen nooit last te hebben van roet, omdat ze helemaal opbranden. Het is dé perfecte kaars om op het einde van je zware dag mee te ontspannen. Ook in de Horeca is het een geliefd kaarsmodel.

Stompkaarsen komen vaak voor in wit of ivoor. Maar ook hier zijn er tal van kleurrijke opties mogelijk allerlei formaten.

Zo worden ze gemaakt in kleine en grote formaten in het wit, zwart, groen, blauw, zilver, goud, roze, rood, geel en vele andere kleuren.

Rustieke kaarsen

Rustieke kaarsen zijn sinds jaar en dag de populairste kaarsen ter wereld. En dat is begrijpelijk want ze branden mooi, kunnen in ieder interieur passen, hebben een lange brandduur en bestaan in diverse kleuren.

Ook kan je spelen met allerlei hoogtes om een speels effect te creëren. Kortom zijn rustieke kaarsen kwalitatief goede kaarsen die je steeds kan gebruiken. Een typische eigenschap aan rustieke kaarsen is het robuuste uiterlijk in plaats van glad met een glans.

Net als de stompkaarsen zijn deze kaarsen geschikt voor ieder interieur, tuin of een stijlvolle horecazaak.

Ze komen in verschillende kleuren, vormen en maten en worden soms een hybride versie van rustieke kaarsen en bol-, drijf- of dinerkaarsen.

Dompelkaarsen

Een dompelkaars is voornamelijk populair tijdens religieuze feestdagen. Dan vind je ze vaak in huis geplaatst op een kandelaar. Maar ook tijdens bruiloften of in de kerk is het een populaire kaars. Bijzondere kwaliteiten van de dompelkaars zijn de elegante uitstraling met de toelopende bovenkant en dat deze kaars maar weinig drupt of walmt. Omwille van het specifieke doeleinde van deze kaars is hij vooral beschikbaar in wit of ivoor. Dompelkaarsen worden vaak onjuist enkel als kerkelijke kaars gezien. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ze vaak in de buurt van het altaar staan in de kerk, of als gedenkkaars worden aangestoken. Maar evengoed staan deze kaarsen in je interieur in een kandelaar, op een bordje of op een dressoir kast. Ze springen direct in het oog en zijn om die reden ook magnifieke landelijke decorstukken met een lange brandduur. Net omwille van hun authentieke uiterlijk zijn ze enorm populair over de hele Benelux.

Drijfkaarsen

Drijfkaarsen zijn, zoals de naam het verraad, kaarsen die uit zichzelf drijven met een speciale vorm zodat de vlam nooit onder water staat. Qua brandeigenschappen zijn ze vergelijkbaar met normale kaarsen. Met drijfkaarsen in een glazen schaal met water, geef je jouw interieur of kantoor een sfeervolle en chique look. Drijfkaarsen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals wit, ivoor, wijnrood, zilver of goud en nog veel meer … Hoe dan ook brengen drijfkaarsen overal sfeer. Een optimale kaars om helemaal zen mee te worden.

Druipkaarsen

De laatste jaren stijgt de druipkaars weer in populariteit. Vroeger wou men strak ogende kaarsen met een lange brandduur en goede brandeigenschappen. De laatste jaren is er echter opnieuw meer vraag naar druipkaarsen en hun authentieke karakteristieken. Bij veel mensen geven ze een gevoel van nostalgie. Druipkaarsen zijn beschikbaar in allerlei kleuren en creëren een gezellig effect wanneer je het kaarsvet langs de kaars ziet druipen. Perfect voor in elk interieur, en met een speelse look.

Figuurkaarsen

Er zijn een oneindig aantal opties voor figuurkaarsen. Zo zijn ze te vinden in hartvorm, diervorm, de vorm van een monument of een grappige en speelse vorm. Het zijn kleurrijke sfeermakers in ieder interieur om onmiddellijk je woning hip en trendy te maken. Natuurlijk kan je ze ook gebruiken als leuk cadeau voor een verjaardag of housewarming.

Geurkaarsen

Geurenkaarsen werken rustgevend en ontspannend. Hou jij van de geur van lavendel? Plaats dan simpelweg enkele lavendel geurkaarsen in je woonkamer. Zo kom je er meteen tot rust. Maar er bestaan natuurlijk tal van heerlijke geuren. Zo kan je je huis altijd naar rozen, vers linnengoed of vanille laten ruiken. Of je kan werken met de geur van het seizoen. Zoals gebakken appels en specerijen in de winter of je wanen aan de Côte d’Azur in de zomer.

LED-kaarsen

LED-kaarsen en -theelichtjes dezelfde lichtspeling als gewone kaarsen, maar zijn veel veiliger omdat ze werken op een batterij en dus niet echt branden. Dit maakt ze ideaal om iedere dag van te genieten. Hierdoor hoef je dus ook niet heel de tijd je huisdieren of kinderen in de gaten te houden en te waarschuwen. LED lichtjes kan je daarnaast binnen en buiten gebruiken.

Mammoetkaarsen

Mammoetkaarsen zijn grotere kaarsen met een chique uitstraling. Vaak bevatten ze drie of meer lonten in 1 kaars. Mammoetkaarsen staan fraai op een elegant gedekte tafel of als decorstuk op een dressoir. Deze kaarsen zijn een absolute voltreffer voor sfeer en gezelligheid.

Refill kaarsen

Navulkaarsen, of refill kaarsen, zijn een nieuwe kaarsensoort die in een doorzichtig gekleurde plastic cup worden geplaatst. Ze werden oorspronkelijk vaak in de horeca gezien omdat ze makkelijk te hergebruiken zijn. Ze zijn makkelijk aan te steken, ergens te plaatsen of verplaatsen en even op te bergen. Het is dé kaarsentrend van het moment die je voor geen geld mag missen. Door hun hoge design kan je ze ook makkelijk als windlicht gebruiken en hierdoor een eenvoudige optie voor de tuin. Nog niet 100% overtuigd? Deze vorm van kaarsen brandt veel langer. Dus je krijgt er ook echt waar voor je geld van terug.

Theelichtjes

Theelichtjes zijn onmisbaar in elk huishouden. Ze ogen fraai op een stijlvol gedekte tafel of als decoratie. Met hun schattige formaat breng je snel sfeer in je woonkamer. Je kan er een paar per keer gebruiken, of heel veel tegelijkertijd. De brandduur ligt meestal veel lager omwille van hun kleine vorm, maar het maakt ze makkelijk in gebruik en ze hebben weinig opbergruimte nodig. Een cosy kleine sfeermaker dus, voor iedere gelegenheid.

Geurwaxinelichtjes

Rook jij een of één van jouw huisgenoten binnenshuis? Wil je komaf maken nare geuren? Dan kan je gaan voor waxinelichtjes met anti-tabak geur. Waxinelichtjes neutraliseren namelijk vieze geuren. Dus ook ideaal na een gezellige gourmet avond met vrienden. Je zal merken dat je huiskamer na enkele minuten opnieuw fris ruikt. Waxinelichtjes zijn niet enkel bedoeld om je huiskamer op te frissen, maar kan je ook gebruiken om je kantoorruimte, slaapkamer, badkamer of zelfs je kleinste kamertje een heerlijk frisse geur te geven.

Tuinkaarsen

Tuinkaarsen zijn speciaal ontworpen voor je tuin en terras of op je tuintafel en balkon te gebruiken. Ze worden regelmatig teruggezien in de horeca voor op het terras. Tuinkaarsen hebben wondermooie grote vlammen. Dat heeft te maken met de extra dikke lont, die ervoor zorgt dat ze niet snel uitgaan door wind. Ideaal dus voor tijdens je tuinfeest zodat je onbekommerd kan blijven feesten en genieten. Er bestaan ook tuinkaarsen met citronella om de muggen bij weg te houden.

Windlicht kaarsen

Windlicht kaarsen zorgen voor ongelooflijk sfeervolle lichtschijnselen zodra je er een theelichtje of kaars in zet. Je komt ze vaak tegen bij fancy restaurants, duurdere hotels of loungebars. Ze worden vaak gebruikt in Nederlandse en Belgische tuinen omdat ze in 1-2-3 je tuin omtoveren in een persoonlijk paradijs, waar je gezellig kan wegdromen met een biertje of een glaasje wijn en een aangenaam muziekje op de achtergrond.