Welke droger kopen? Onze beste tips!

(Last Updated On: June 13, 2022)

Een goede droger in huis hebben is niet enkel een groot gemak, het kan ook een noodzaak zijn!

Zo is het een hele karwei om kleren aan de waslijn te drogen – zeker tijdens de winter, en kan kledij die niet goed gedroogd is, muf ruiken.

Daarnaast kan investeren in een goede droger jou ook heel wat geld besparen. Goede drogers zijn namelijk zuiniger zodat je op lange termijn minder moet uitgeven aan je elektriciteitsrekening. Ben jij op zoek naar een goede droger? Wij hebben alvast enkele tips en weetjes op een rijtje gezet.

Wat is een droger?

Een droger – soms ook wel droogkast of droogmachine genoemd, is een machine die jouw natte kledij droogt. Een droogmachine is erg handig wanneer jij je kledij graag snel droog hebt of geen plek hebt om een droogrek of waslijn te plaatsen.

Heel wat mensen in Nederland en België gebruiken drogers omdat ze erg handig zijn en je was in geen tijd droog hebben.

droger-kiezen
droger-kiezen

(foto)

Verschillende soorten drogers

We kunnen verschillende soorten drogers onderscheiden. Zo hebben we bijvoorbeeld een droger die ingebouwd zit in de wasmachine. Hoewel dit natuurlijk erg handig is voor mensen die thuis niet erg veel plek hebben, is dit niet altijd aan te raden gezien deze droogmachines vaak niet erg krachtig zijn. Daarom gaan we in dit stukje alvast dieper in op de soorten drogers de te onderscheiden zijn in een alleenstaande droogmachine.

 1. Condensdroger

Een condensdroger warmen je kledij op en laten de stoom condenseren in een apart bakje. Vaak vind je dan ook een bakje met water in de droger dat je af en toe moet vervangen.

 1. Luchtafvoerdroger

Een luchtafvoerdroger voert de stoom af via een dikke buis of slang. Deze slang moet je dan uit het raam hangen of buiten je wasruimte leggen. De luchtafvoerdroger is erg goedkoop maar niet altijd een prettige droger om mee te werken.

 1. Warmtepompdroger

De warmtepompdroger is een condensdroger die de kledij op een lagere temperatuur droogt. Hij is energiezuiniger maar doet er langer over om je kleren te drogen.

 1. Gasdroger

De gasdroger verwarmt de lucht met gas waardoor ze budgetvriendelijk zijn. Een nadeel is wel dat je ook hier de lucht moet afvoeren met een buis.

voordelen van een droger

 1. Je kan je kleren snel en makkelijk drogen
 2. Ook tijdens de winter en de regen kan jij je kledij drogen
 3. Nooit meer muffe kleren
 4. Neemt minder plek in in vergelijking met een wasrekje

nadelen van een droger

 1. Kan erg duur zijn in aanschaf
 2. Kan ook duur zijn om een droger te laten draaien gezien ze veel elektriciteit verbruiken
 3. Bij sommige drogers moet je een buis of slang uit het raam hangen
 4. Een oude droger is een brandgevaar in huis

Is een droger ecologisch?

Over het algemeen is het natuurlijk heel wat ecologischer om je kleren op een waslijn of wasrekje te laten drogen. Toch kan je, indien je graag een droger wil aanschaffen, ecologische keuzes maken door een warmtepompdroger te kopen. Deze machine gebruikt namelijk heel wat minder elektriciteit.

Welke droger heb jij thuis? Zou je hem aanraden?