Je interieur veranderen, hoe begin je daaraan? Tips!

(Last Updated On: May 16, 2023)

Je interieur veranderen: hoe begin je daaraan? Tips en tricks

Het veranderen van je interieur kan een leuke en spannende uitdaging zijn. Het kan je huis een compleet nieuwe uitstraling geven en je een fris gevoel geven. Maar… waar begin je? In dit artikel vind je enkele tips om je op weg te helpen bij het veranderen van je interieur.

Nu onze verbouwingen in het huis eindelijk klaar zijn (na jaren en jaren van verbouwwerken), ben ik superblij dat we eindelijk ons interieur wat gaan kunnen veranderen. Ik moet wel zeggen: ik blijf het maar uitstellen omdat ik gewoonweg niet goed weet waar ik eigenlijk moet beginnen. Daarom leek het me goed om deze gids te schrijven voor zowel jullie als mezelf! 

interieur-veranderen
interieur-veranderen

Allereerst is het belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken met de veranderingen in je interieur. Wil je meer ruimte creëren, meer kleur toevoegen, of juist een meer minimalistische uitstraling creëren? Door een duidelijk doel voor ogen te hebben, kun je gerichter te werk gaan.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de basis van je interieur. Denk hierbij aan de vloeren, de muren en de raambekleding. Deze elementen vormen de basis van je interieur en bepalen voor een groot deel de sfeer in huis. Door deze elementen aan te passen, kun je al een groot verschil maken.

Verder is het belangrijk om te kijken naar de verlichting in huis. Goede verlichting kan je interieur maken of breken. Kies voor verschillende soorten verlichting, zoals sfeerverlichting en functionele verlichting, om een gezellige en praktische sfeer te creëren.

plannen-interieur-maken
plannen-interieur-maken

Ten slotte is het belangrijk om te kijken naar de accessoires in huis. Met kleine veranderingen, zoals nieuwe kussens, een kleed of een paar nieuwe planten, kun je al een groot verschil maken.

Kies voor accessoires die passen bij de sfeer die je wilt creëren en speel met kleuren en patronen om een persoonlijke touch aan je interieur te geven.

Hoe te beginnen met het veranderen van je interieur: stappenplan

Het veranderen van je interieur kan een leuke en spannende ervaring zijn, maar het kan ook overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen bij het veranderen van je interieur:

1. Maak een plan

Voordat je begint met het veranderen van je interieur, is het belangrijk om een plan te maken. Bedenk wat je wilt veranderen en waarom. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe kleur op de muur, nieuwe meubels of gewoon een nieuwe indeling?

Door een plan te maken, kun je gericht te werk gaan en voorkom je dat je tijd en geld verspilt aan veranderingen die uiteindelijk niet nodig zijn. Want geloof me vrij, anders wordt het gelijk een heel groot project 😀 

hoe-je-interieur-veranderen
hoe-je-interieur-veranderen

2. Bepaal je budget

Voordat je begint met het veranderen van je interieur, is het ook belangrijk om je budget te bepalen. Bedenk hoeveel geld je wilt uitgeven en verdeel dit over de verschillende aspecten van je interieur die je wilt veranderen.

Op deze manier kun je voorkomen dat je te veel geld uitgeeft en kun je gericht te werk gaan. Bij Woonexpress vind je heel veel leuke meubels en accessoires om je interieur een nieuwe look te geven. Je kan kiezen of je naar een van de vele winkels wil gaan, of dat je liever lekker online shopt. 

3. Kies een kleurenschema

Een van de eerste dingen die je moet doen bij het veranderen van je interieur, is het kiezen van een kleurenschema.

Kies kleuren die bij elkaar passen en die je persoonlijkheid weerspiegelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een neutraal kleurenschema met wit, grijs en beige, of juist voor een kleurrijk kleurenschema met felle kleuren.

stappenplan-interieur-kleurenpalette-uitkiezen
stappenplan-interieur-kleurenpalette-uitkiezen

4. Verander de indeling

Een van de makkelijkste manieren om je interieur te veranderen, is door de indeling te veranderen. Verplaats meubels en accessoires en kijk wat het beste werkt voor jou en je huis. Zorg ervoor dat de indeling praktisch is en dat je voldoende ruimte hebt om te bewegen.

5. Voeg nieuwe accessoires toe

Een andere manier om je interieur te veranderen, is door nieuwe accessoires toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor nieuwe kussens, gordijnen, vloerkleden of verlichting. Accessoires kunnen een groot verschil maken en kunnen je interieur een nieuwe look geven zonder dat je veel geld hoeft uit te geven.

Door deze tips te volgen, kun je op een makkelijke en betaalbare manier je interieur veranderen en er een persoonlijke touch aan geven.

6. Meet de ruimte goed op

Het is ook ontzettend belangrijk om je ruimte goed op te meten. Geloof me, dit weet ik ondertussen uit persoonlijke ervaring. Ga niet gokken en inschatten ‘dat het wel past’ om erna diep in de problemen te zitten. 

Dus, neem even tijd en meet alles op. Meet ook zeker je huidige meubels eens op om te berekenen hoeveel plaats je op dit moment hebt qua opbergruimte. Je zou ervan kunnen verschieten hoeveel ruimte je nu al hebt. Als je dan bijvoorbeeld minder diepe kasten koopt… ga je ineens met véél spullen zonder vaste plek zitten.

7. Maak een moodboard

Voor je überhaupt begint met meubels bestellen, verf kopen,… maak dan een moodboard op. Woon je samen? Dan is dit ook een érg interessante stap om jullie woonstijlen wat meer samen te brengen! 

8. Kies je favoriete woonstijl

Heb je je moodboard gemaakt? Top! Dan is het tijd om te deduceren welke woonstijl je wil kiezen voor je interieur. Dat is voornamelijk belangrijk als je wat meer gericht wil beginnen shoppen. 

je-interieur-vernieuwen
je-interieur-vernieuwen

9. Welk nut hebben je meubels? (opbergen, trendy,…)

Deze tip slaan veel mensen over, en dat merk je later erg in hun interieur: welk nut hebben je meubels. Ik heb hier bijvoorbeeld een logge barkast (nog uit mijn appartement) staan in de woonkamer: het is geen mooi meubelstuk meer (nuja, mijn stijl is gewoon veranderd doorheen de jaren) en ik zou ‘m graag willen vervangen met een mooie commode. 

Maar: er kan ontzéttend veel in deze kast. Als ik die wil gaan vervangen met een kleinere commode, gaan we eerst flink moeten ontspullen en kijken welke items we misschien een andere plaats moeten geven. 

Moet je een nieuwe kledingkast kopen? Dan moet je ook erg goed bekijken wat er nu allemaal in je kast kan: heb je veel legplanken of hang je eigenlijk altijd alles op? Heb je lades nodig voor lingerie en sokken? 

Toen wij onze kledingkast samenstelden, hebben we hier echt naar gekeken. Ik ben iemand die voornamelijk alles opbergt op de Konmari-methode (dus opgerold in lades), mijn vriend vouwt en stapelt liever (wat ik onbegrijpelijk vind, maar goed). Zo hebben wij onze kasten aangepast op de manier waarop wij ze zelf het liefste gebruiken. 

10. Kies nieuwe meubels uit

Je weet nu exact hoeveel opbergruimte je nodig hebt, wat de afmetingen van je meubelen kunnen zijn en welke stijl je wil. Ideaal! Nu kan je erg gericht gaan meubelshoppen. Waarom dat zo belangrijk is? 

Zo voorkom je namelijk dat je weer een allegaartje van niet-bij-elkaar-passende-meubels in huis haalt (je komt waarschijnlijk nét uit die situatie) en dat alles leuk bij elkaar past. 

11. Verf de muren

Als je weet welke meubelen er in je huis komen te staan, kan je je verf uitkiezen. Zo voorkom je een mix van bijvoorbeeld koude kleuren in je meubels en warme kleuren op de muur (dat vloekt namelijk snel en geeft je het gevoel ‘dat er iets niet klopt’).

Heel veel succes met het herinrichten van je ruimte!