Waarom bezoeken we zo graag pretparken?

(Last Updated On: November 27, 2021)

Wij mensen bezoeken al graag eens een pretpark, maar waarom is dat eigenlijk? Ineens lijken we het ook veel minder erg te vinden dat we moeten wachten op iets, terwijl we daar anders direct van uit ons vel springen. Wat trekt mensen zo aan om massaal in de lente en zomer naar pretparken of attractiepark te gaan? 

Mijn favoriete pretparken

Persoonlijk ben ik niet gek van veel pretparken, voornamelijk omdat ik flink last heb van hoogtevrees. Dan valt er helaas al flink wat leuks weg! Wat ik wel heel leuk vind, is een dagje gaan kuieren in de Efteling: daar draait niet alles om snelle en adrenaline-junk-attracties en kan je ook heel gezellig nog een dagje lopen kuieren in het park: je kan er het Sprookjesbos gaan bezoeken (dat kreeg de afgelopen jaren trouwens een ongelofelijke update waardoor er ook veel nieuwe technieken gebruikt worden om de sprookjes te laten zien. Ik was zelf enorm onder de indruk van het ‘Meisje met de Zwavelstokjes’ toen ik er de laatste keer was.

In de rij staan

Over het algemeen zijn wij als mens erg ongeduldig en hebben we een hekel aan wachten. Alles moet hier en nu gebeuren, iedere seconde is geld waard. Of, zo lijkt het toch. In een pretpark doe je niet heel veel anders dan wachten tot je eindelijk de attractie op kan gaan, maar toch lijken we het daar veel minder erg te vinden. Tenzij het natuurlijk boven de 30°C is…da’s weer een ander verhaal. Maar wat blijkt nu, deze rijen hebben een psychologisch effect op ons: dankzij de lange rijen, vinden we de ritten en rollercoasters juist nog veel leuker en kunnen we er appreciatie voor opbrengen.

Leuk voor kinderen én hun ouders

Waar je je als volwassene misschien al snel begint te vervelen bij de dierentuin, heb je in een pretpark meestal attracties voor zowel kinderen als volwassenen. Dat maakt het ook een veel diverser uitstapje. Ook met vrienden is het leuk om een dagje naar een pretpark te reizen: je kan er een hele dag in rondlopen, vaak is er een kleine roadtrip nodig om er te geraken,… gezellig! 

pretparken-bezoeken
pretparken-bezoeken

Pretparken helpen tegen stress?

Je zou soms denken dat een bezoek aan een pretpark net stress opwekt, in plaats dat het je zou moeten ontstressen. Al het aanschuiven, de drukte, dure prijzen,… Maar: niets is minder waar! Zeker als je vele snelle attracties bezoekt, krijg je een flinke shot dopamine in je bloed waardoor je veel meer ontspant. 

Perfect voor een date

Als we gevaar of spanning voelen, voelen we ons veel sneller aangetrokken tot iemand. Daarom wordt er vaak aangeraden om een spannende date te organiseren: er komen dan bepaalde hormonen vrij die ervoor zorgen dat jouw date ineens een extra aantrekkelijke mogelijke partner wordt. 

Je terug een kind voelen

Een van de allerbelangrijkste redenen waarom mensen zo gek zijn op pretparken bezoeken: ze voelen zich weer helemaal een kind! De snelle en spannende attracties, lekker eten (vaak geen gezond eten, dus dat zijn dan weer bonuspunten), en de looks van een pretpark katapulteren ons direct weer naar onze kindertijd.

Wat vindt jij het allerleukste aan pretparken?