10 tips om je kleerkast op te ruimen (+Hoe geld verdienen aan je tweedehands kleding?)

(Last Updated On: June 29, 2022)

Het is tijd om je kleerkast nog eens flink op te ruimen of declutteren! New Year, new me, en een uitgemeste kleerkast! Hoe declutter je je kleerkast?

Hoe werkt de Konmari methode? Hoe kan je online geld verdienen aan je tweedehands kleding? Op welke platformen verkoop je je kleding (en accessoires) het beste? Ik doe dit zelf al jaren en geef je met plezier mijn allerbeste tips mee!

Hoe bepaal je een goede prijs voor je tweedehands kleding, hoe verkoop je vintage kleding, wat kan er wel of niet verkocht worden en hoe ruim je je kleerkast grondig op. Al deze tips vind je in dit artikel.

Je zou ook zelf een eigen website kunnen bouwen om je eigen kleding te gaan verkopen, maar meestal is het wat makkelijker om bestaande platformen te gebruiken en zo wat makkelijker online geld te verdienen aan je kleding.

Je kleerkast opruimen, waarom?

Waarom moet je regelmatig je kleerkast opruimen? Een simpele reden is omdat je hiermee online geld kunt verdienen. Hoe je dat doet leg ik graag in dit artikel uit, maar dat is zeker niet de enige reden! Het geeft ook overzicht en een opgeruimd gevoel.

Ik raad je aan om dit ieder seizoen zeker eens te doen: zo hou jij het overzicht op alle kleding die je hebt, en kan je veel gerichter winkelen (als dat überhaupt al nodig is 😉).

Voor jezelf en voor je kleding is het ook fijn om eens regelmatig gelucht te worden, dus als je graag je kleerkast wilt declutteren is dit hét moment.

De Konmari methode om kleding te declutteren

Ik gebruik soms (niet altijd) de Konmari methode van Marie Kondo om mijn kleding te declutteren.

Vooral als ik eventjes een shock-effect nodig heb, is dit een ideale methode. Het nadeel: het is even werk om al je kleding tevoorschijn te toveren en om het erna allemaal weer terug te hangen en te vouwen.

kledingkast-opruimen-declutteren
kledingkast-opruimen-declutteren

Hoe werkt de Konmari methode?

1: je werkt per categorie (kleding, papier,…)

2: haal alles van de categorie tevoorschijn: hier is dat kleding

3: Leg alles op 1 plaats (ik raad je aan om alles op je bed te leggen, dat heeft ook nog eens een shock effect)

4: Neem alles vast: word je er blij van?

5: Maak 3 stapels: een om te doneren of te verkopen, een om weg te gooien (zo min mogelijk) en eentje om terug te hangen of leggen in je kast

Hoe ruim je je kleding en kleerkast op? 5 vragen

Stel jezelf nog enkele extra vragen, naast of je er blij van wordt (Does it spark joy)?

Hoe voel ik me als ik deze kleding aan heb?

Is het vervelend om voor dit kledingstuk te zorgen? (moet het naar de droogkuis, vervelend om te strijken,…)

Hoe voel ik me in deze stof?

Hou ik het bij voor als ik afgevallen ben?

Draag ik dit echt of hou ik het voor mijn ‘fantasy self’?

Wat moet ik ophangen en wat moet ik vouwen?

Dit kies je helemaal zelf: ik hou er zelf van om jurken, blouses, sommige lange vesten, jassen en sommige shirts die ik moet strijken, op te hangen. Al de rest vouw ik in lades op de Konmari manier.

Dat zorgt ervoor dat ik alles in 1 oogopslag kan zien én het is nog eens lekker makkelijk om de was weer op te vrouwen. Alle kleding heeft namelijk zijn eigen plekje in mijn kast.

Hoe werkt de Konmari vouwtechniek van Marie Kondo?

Eigenlijk is het simpel: je vouwt de kleding op zo’n specifieke manier, dat de kleding op zichzelf blijft rechtstaan in je lades.

Marie Kondo heeft hier een speciale techniek voor uitgevonden die je snel in de vingers hebt.

Zie hieronder een filmpje waarin het uitgelegd wordt:

Declutter je ‘fantasy self’

Hebben we niet allemaal een fantasieversie van onszelf? Ik weet hoe die van mij eruit ziet: ze draagt constant leuke jurkjes (het liefst van al Pin-up jurkjes of vintage jurkjes), huppelt altijd in hoge hakken rond en heeft regelmatig events waar ze opgekleed naartoe moet.

Drie keer raden: zo ziet mijn leven er niet uit, al zou de naam van mijn website echt wel anders doen vermoeden 😉

Werken doe ik in pijama of in een jeansbroek met trui en op super comfy sneakers. In de zomer is het allemaal wel wat leuker: dan vind je me steevast in een boho maxijurk en leuke sandalen (euh, voor zover dat gaat met mijn steunzooltjes).

Om maar te zeggen: ik hou nu alleen bij wat ik regelmatig ga dragen en heb nog maar 2 items in mijn kleerkast voor bijzondere events. En ja, dan draag ik dus iedere keer hetzelfde. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Hoe declutter je je fantasy self?

Wat is de beste manier om mijn kleerkast te organiseren?

Dat bepaal je zelf. Je kan je kleerkast organiseren op kleur, op categorie (blouses bij elkaar,…),… Er zijn zoveel verschillende manieren om je kleren weer op te bergen, maar hier moet je je eigen voorkeuren in vinden. Alleen zo zal je iedere keer weer je kast netjes opruimen.

Hoe hou ik mijn kleerkast opgeruimd?

Herhaal, herhaal, herhaal. Vind je het niet heerlijk, al die ruimte in je kast nu?

Hoe verkoop je tweedehands kleding?

Goed, je hebt nu je hele kledingkast ondersteboven gehaald en je hebt veel kunnen declutteren! Helemaal top! Maar: hoe kan je die tweedehands kleding nu gemakkelijk verkopen? Ik ben zelf het meeste fan van Vinted omdat ik dat zelf gebruik en alles direct geregeld kan worden zonder gezeur. Lees hier ook mijn Vinted ervaring (+ Vinted klachten).

Hoe moet je tweedehands kleding prijzen?

Ik begin vaak met een hogere prijs dan diegene die ik eigenlijk in mijn hoofd heb. Gewoon omdat ik weet dat mensen erop kicken om wat af te kunnen dingen.

Zo hebben zij toch het gevoel dat ze een beetje gewonnen hebben, terwijl jij gewoon krijgt wat je wilt. Win-win!

Waarom mijn kleding verkopen?

Maar waarom zou je moeite doen om die kleding te verkopen? Je kan alles toch makkelijk in een zak proppen en naar de kringloop brengen?

Ja, klopt, maar eigenlijk is dat niet zo goed. Veel van de kleding die aankomt bij kringloopwinkels, geraakt niet verkocht.

Omdat die winkels iedere maand een énorme toevloed van kleding binnenkrijgen, kunnen ze lang niet alles bolwerken en wordt het alsof afval. Boe!