Kaartjes laten drukken voor een gelegenheid: waar moet je op letten?

(Last Updated On: July 4, 2023)

Als je een speciale gelegenheid hebt, zoals een bruiloft, geboorte of verhuizing, is het leuk om kaartjes te laten drukken. Zo kun je je gasten op een persoonlijke manier uitnodigen of bedanken. Maar waar moet je op letten bij het laten drukken van kaartjes? In dit artikel geef ik een aantal tips. Zelf heb ik namelijk ook al regelmatig kaartjes laten drukken en boekjes laten ontwerpen, dus ik geef je graag mijn eigen tips mee.

kaartenlatendrukken
kaartenlatendrukken

Allereerst is het belangrijk om na te denken over het ontwerp van de kaartjes. Ga je zelf een ontwerp maken of laat je dit doen door een professional? Zorg ervoor dat het ontwerp past bij de gelegenheid en dat het duidelijk en overzichtelijk is. Houd ook rekening met de kleuren en lettertypes die je gebruikt. Daarnaast is het goed om te kijken naar de papiersoort en afwerking van de kaartjes.

Wil je bijvoorbeeld een glanzende of matte afwerking? En welke papiersoort past het beste bij de stijl van de kaartjes? Door hier goed over na te denken, kun je de kaartjes laten drukken die perfect passen bij jouw speciale gelegenheid. En zou je ook kiezen voor foliedruk (grote aanrader!), en zo ja: welke kleur kies je dan?

Kaartjes laten drukken: hoe werkt dat?

Als je een speciale gelegenheid hebt, zoals een bruiloft, verjaardagsfeestje of jubileum, dan wil je graag een persoonlijke uitnodiging versturen. Een mooie kaart is daarvoor de perfecte oplossing. Maar hoe zorg je ervoor dat je kaart er professioneel uitziet en van goede kwaliteit is? Het antwoord is simpel: laat je kaartjes drukken.

Kaartjes laten drukken betekent dat je jouw ontwerp naar een drukkerij stuurt en zij zorgen ervoor dat de kaarten op hoogwaardig papier worden afgedrukt. Dit zorgt voor een mooie uitstraling en professionele kwaliteit. Bovendien kun je kiezen uit verschillende papiersoorten en afwerkingen, zoals glans of mat.

Het laten drukken van kaartjes is niet alleen handig voor speciale gelegenheden, maar ook voor zakelijke doeleinden. Zo kun je bijvoorbeeld visitekaartjes of uitnodigingen voor een bedrijfsevenement laten drukken.

Voordat je jouw kaartjes laat drukken, is het belangrijk om goed na te denken over het ontwerp en de boodschap die je wilt overbrengen. Zorg ervoor dat het ontwerp past bij de gelegenheid en dat de tekst duidelijk leesbaar is. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de volgende zaken:

 • De juiste afmetingen: kies het formaat dat past bij jouw ontwerp en boodschap.
 • De juiste papiersoort: kies een papiersoort die past bij de uitstraling die je wilt bereiken.
 • De juiste afwerking: kies voor een afwerking die past bij de uitstraling die je wilt bereiken, zoals glans of mat.
 • De juiste oplage: bepaal hoeveel kaartjes je nodig hebt en bestel niet te weinig of te veel.

Belangrijke tips bij het drukken van kaartjes

Als je kaartjes laat drukken voor een speciale gelegenheid, zijn er een aantal belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je de belangrijkste punten om in gedachten te houden bij het drukken van kaartjes.

Kwaliteit van het Papier

De kwaliteit van het papier is een belangrijke factor bij het drukken van kaartjes. Het is belangrijk om te kiezen voor papier van goede kwaliteit dat stevig genoeg is om te worden verstuurd zonder te scheuren. Papier van hoge kwaliteit geeft ook een professionele uitstraling aan de kaartjes en zorgt ervoor dat ze langer meegaan.

Keuze van de Inkt

Bij het drukken van kaartjes is de keuze van de inkt ook van groot belang. Het is belangrijk om te kiezen voor inkt van goede kwaliteit die niet vlekt of uitloopt. Kies bij voorkeur voor inkt op basis van pigmenten, omdat deze inktsoort duurzamer is en een betere kleurkwaliteit biedt dan inkt op basis van kleurstoffen.

Ontwerp en Lay-out

Het ontwerp en de lay-out van de kaartjes zijn ook belangrijk bij het drukken van kaartjes. Het is belangrijk om een ontwerp te kiezen dat past bij de gelegenheid en dat aanspreekt bij de ontvanger. Kies een lay-out die duidelijk en overzichtelijk is en die de belangrijkste informatie bevat. Zorg er ook voor dat het lettertype en de kleuren goed leesbaar zijn.

Bij het ontwerpen van kaartjes is het ook belangrijk om rekening te houden met de juiste afmetingen. Zorg ervoor dat de kaartjes niet te groot of te klein zijn en dat ze passen bij de enveloppen die je wilt gebruiken.

Foliedruk!

Zelf ben ik een √©norme fan van foliedruk: het maakt je kaartje of notitieboekje echt zo veel mooier. Het liefst van al kies ik voor een mooie koperkleur of ga ik voor een holografische foliedruk (wordt vaak als ‘kristal’ aangeduid). Laat je kaarten drukken en kies voor zo’n foliedruk afwerking, dat zorgt er namelijk voor dat je ontwerp afgewerkt wordt met een metallic laag, waar jij maar wil. 

Er zijn veel verschillende kleuren die je kan kiezen: van koperkleur (heel erg populair de laatste jaren) tot blauw metallic of zelfs een holografische folie die je kan kiezen. 

Door rekening te houden met deze belangrijke overwegingen, kun je ervoor zorgen dat de kaartjes die je laat drukken van hoge kwaliteit zijn en een professionele uitstraling hebben.

Soorten Gelegenheden

Als je kaartjes wilt laten drukken voor een gelegenheid, is het belangrijk om te weten wat voor soort gelegenheid het is. Hieronder vind je informatie over de meest voorkomende soorten gelegenheden en waar je op moet letten bij het ontwerpen van de kaartjes.

Bruiloften

Bij bruiloften draait alles om romantiek en elegantie. Het ontwerp van de kaartjes moet hier dan ook bij passen. Kies voor een stijlvol ontwerp met bijvoorbeeld een mooie foto van het bruidspaar of een romantische afbeelding. Let erop dat de kleuren en lettertypes passen bij de stijl van de bruiloft. Daarnaast is het handig om belangrijke informatie, zoals de datum, locatie en dresscode, duidelijk te vermelden op de kaartjes.

Verjaardagen

Bij verjaardagen draait het om gezelligheid en feest. Het ontwerp van de kaartjes mag dan ook best wat speelser zijn. Kies bijvoorbeeld voor felle kleuren en vrolijke afbeeldingen. Vergeet niet de leeftijd van de jarige duidelijk te vermelden op de kaartjes en eventueel ook de datum, tijd en locatie van het feestje.

Bedrijfsevenementen

Bij bedrijfsevenementen draait het om professionaliteit en representativiteit. Het ontwerp van de kaartjes moet dan ook passen bij de huisstijl van het bedrijf. Kies voor een strak ontwerp met het logo van het bedrijf en belangrijke informatie, zoals de datum, tijd en locatie van het evenement. Vergeet ook niet om een RSVP en eventueel een dresscode te vermelden op de kaartjes.

Let er bij alle gelegenheden op dat de kaartjes van goede kwaliteit zijn en dat de informatie duidelijk en foutloos is. Zo maak je een goede indruk op de ontvangers van de kaartjes en zorg je ervoor dat de gelegenheid een succes wordt.

Kosten en Budgettering

Als je kaartjes laat drukken voor een gelegenheid, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten en je budget. Hieronder geef ik een aantal tips om kosten te besparen en binnen je budget te blijven.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de kosten van kaartjes laten drukken afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het formaat, de papiersoort, de afwerking en het aantal kaartjes dat je wilt laten drukken. Daarom is het verstandig om van tevoren een budget vast te stellen en je hieraan te houden.

Een andere tip is om te kiezen voor standaardformaten en -papiersoorten, omdat deze vaak goedkoper zijn dan afwijkende formaten en luxe papiersoorten. Daarnaast kun je kosten besparen door bijvoorbeeld te kiezen voor enkelzijdige bedrukking in plaats van dubbelzijdig, of door te kiezen voor een eenvoudig ontwerp zonder veel kleuren en afbeeldingen.

Het is ook verstandig om offertes op te vragen bij meerdere drukkerijen, zodat je de prijzen en kwaliteit kunt vergelijken en de beste deal kunt vinden. Let daarbij wel op dat de goedkoopste optie niet altijd de beste keuze is, omdat de kwaliteit van het drukwerk ook belangrijk is.

Specifiek voor foliedruk is het ook erg fijn als er geen stempel op maat eerst gemaakt moet worden, want dan gaan de kosten al snel omhoog. 

Tot slot is het goed om te weten dat sommige drukkerijen korting geven bij grote aantallen kaartjes. Als je dus van plan bent om veel kaartjes te laten drukken, kan het lonen om hierover te onderhandelen met de drukkerij.

Met deze tips kun je kosten besparen en binnen je budget blijven bij het laten drukken van kaartjes voor een gelegenheid.

Hoe een Drukkerij te Kiezen

Als je op zoek bent naar een drukkerij om kaartjes te laten drukken voor een gelegenheid, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste drukkerij:

1. Kwaliteit van het drukwerk

De kwaliteit van het drukwerk is een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een drukkerij. Zorg ervoor dat de drukkerij gebruik maakt van hoogwaardige materialen en moderne druktechnieken om ervoor te zorgen dat je kaartjes er professioneel uitzien en lang meegaan.

2. Prijs en levertijd

De prijs en levertijd zijn ook belangrijke factoren om te overwegen. Vergelijk de prijzen van verschillende drukkerijen om ervoor te zorgen dat je niet te veel betaalt. Let ook op de levertijd, vooral als je je kaartjes snel nodig hebt.

3. Mogelijkheden voor ontwerp en afwerking

Sommige drukkerijen bieden meer mogelijkheden voor ontwerp en afwerking dan andere. Kies een drukkerij die je de mogelijkheid biedt om je eigen ontwerp te maken en die verschillende afwerkingsopties biedt, zoals lamineren of foliedruk.

4. Klantenservice

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor een drukkerij met een goede klantenservice. Zoek naar een drukkerij die snel en vriendelijk reageert op vragen en die bereid is om met je samen te werken om ervoor te zorgen dat je kaartjes precies zijn zoals je ze wilt hebben.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat je de juiste drukkerij kiest voor het drukken van kaartjes voor je gelegenheid.

Veelvoorkomende Fouten te Vermijden

Als je kaartjes laat drukken voor een gelegenheid, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Er zijn namelijk veelvoorkomende fouten die je wilt vermijden om ervoor te zorgen dat je kaartjes er professioneel uitzien en de juiste boodschap overbrengen. Hieronder bespreek ik een aantal van deze fouten.

Slecht ontwerp

Een van de grootste fouten die mensen maken bij het laten drukken van kaartjes is het hebben van een slecht ontwerp. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontwerp van je kaartje er professioneel uitziet en past bij de gelegenheid. Een slecht ontwerp kan ervoor zorgen dat je kaartje niet serieus wordt genomen en dat mensen het niet bewaren.

Zorg ervoor dat je ontwerp:

 • Duidelijk en gemakkelijk te lezen is
 • Past bij de gelegenheid (bijvoorbeeld formeel of informeel)
 • Gebruik maakt van kleuren die passen bij het ontwerp en de gelegenheid
 • Niet te druk is en voldoende witruimte heeft
 • Een duidelijke boodschap overbrengt

Verkeerde papierkeuze

Een andere veelvoorkomende fout is het kiezen van het verkeerde papier voor je kaartje. Het is belangrijk om het juiste papier te kiezen dat past bij het ontwerp en de gelegenheid. Het verkeerde papier kan ervoor zorgen dat je kaartje er goedkoop uitziet en niet serieus wordt genomen.

Zorg ervoor dat je papierkeuze:

 • Past bij het ontwerp en de gelegenheid
 • Van goede kwaliteit is
 • Niet te dun of te dik is
 • Het juiste gevoel heeft (bijvoorbeeld mat of glanzend)

Onjuiste hoeveelheid

Een derde veelvoorkomende fout is het bestellen van de onjuiste hoeveelheid kaartjes. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid kaartjes te bestellen, zodat je genoeg hebt voor de gelegenheid en niet te veel of te weinig bestelt.

Zorg ervoor dat je:

 • Een schatting maakt van het aantal kaartjes dat je nodig hebt
 • Een extra marge neemt voor onverwachte situaties
 • Niet te veel of te weinig bestelt

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je kaartjes er professioneel uitzien en de juiste boodschap overbrengen.