Hoe ik mijn goede voornemens dit jaar ga halen: mijn tips!

(Last Updated On: February 28, 2023)

2023 is alweer een poosje bezig, maar ik wilde je toch even een update geven over hoe het nu eigenlijk gaat met het behalen van mijn goede voornemens dit jaar. Ik heb enkele persoonlijke goede voornemens, maar ook veel zakelijke doelen gesteld. 

Ik denk dat het namelijk daarbij ook al begint: een doel is meer non-negotiable dan een goed voornemen, het zit ‘m alleen al in de naam! 

Dit zijn mijn persoonlijke doelen / goede voornemens voor dit jaar: 

goede-voornemens-behalen
goede-voornemens-behalen

Mijn goede voornemens en doelen voor 2023

Autorijangst overwinnen

Sinds ik nog maar begon met het halen van mijn rijbewijs, heb ik een enorme rij-angst. Ik ben me echt hyperbewust van alle gevaren om me heen in de auto. 

Het helpt ook écht niet dat ik iedere paar weken het rapport van onze politiezone op Facebook zie met alle autobestuurders die gepakt zijn op rijden onder invloed (ik durf al niet in de auto kruipen na een paracetamolletje, weet je wel), die dronken waren, high, geen rijbewijs hebben,… dat helpt echt niet. Dus… ik denk dat ik me best unsubscribe van die groep. 

Daarnaast moet het ook echt professioneel aangepakt worden. De angst is zo erg dat ik niet eens in een noodsituatie in de auto zou durven kruipen.

Mijn vriend heeft geen rijbewijs en ik mocht nu jarenlang niet rijden met de auto door de problemen met mijn oog. Als je maar met 1 oog kan zien en het heel erg wisselvallig is, kruip je gewoon niet in een auto. 

Maar goed, ik heb dit verteld aan mijn psycholoog (waar ik dus al heen ga om te leren leven met dat slechte oog) en we gaan een combinatie proberen van cognitieve gedragstherapie en EMDR. EMDR kende ik nog niet, maar klinkt wel heel veelbelovend.

Het zou echt héérlijk zijn als ik ook iemand word die zonder angst in de auto kan zitten. Het grappige is, dat ik voor de rest echt iemand ben die heel kalm en relaxed reageert op crisissituaties en stress, maar in de auto neemt de angst echt de bovenhand. Bizar. 

Beter en meer slapen

Ik slaap niet genoeg. Ook al probeer ik wel om een redelijk goede avondroutine te kweken, het lukt me niet zo goed. 

Heel jammer, want ik weet ook dat mijn slechte slaappatroon een  natuurlijke reactie op chronische stress is, dus ik moet er zeker wat aan doen. Vaak lig ik ‘s avonds nog te piekeren over wat ik niet afgemaakt heb die dag en wat er verder nog op mijn lijstje staat. Daarom is het voor mij ook heel belangrijk om de laatste uren voor ik ga slapen, niet meer te werken. 

Meer tijd voor selfcare

Ik ben – moet ik toegeven – in die typische val van het ondernemerschap gestapt: ik werk iedere dag. Een weekend, ik weet niet meer wat het is, heel eerlijk gezegd. Mijn avonden zitten ook nog vol werk. Niet persé omdat het moet, maar ik vind het zo leuk om te doen! Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken, maar het is wel flink aanpoten. 

Daarom heb ik besloten dat ik minstens 1 dag per maand een date-dagje met mezelf doe: ik ga een nieuwe stad verkennen, in mijn eentje eten, beetje shoppen,… the works. 

Daarnaast maak ik mijn weekends en avonden nu ook zoveel mogelijk vrij om aan mijn (vele, woeps) hobbies verder te werken! Ik ben zo gek op diamond painting, acrylgieten, oorbellen van Fimo maken,… en ik mis het ook heel erg als ik er te lang niet mee bezig ben. 

Ook workshops horen daarbij! Hier in de buurt worden er soms wel leuke workshops gegeven, en ik volg ook regelmatig eens een online workshop. Altijd leuk om nieuwe technieken te leren. 

Afvallen

Eigenlijk wil ik niet – ik vind het niet nodig voor mijn zelfbeeld – maar ik moet wat beginnen afvallen voor mijn gezondheid. Ik zal hier zeker geen exacte cijfers noemen want iedereen maakt dat voor zichzelf uit, maar ik begin wel overgewicht te krijgen. 

Ik ben veel minder gaan bewegen sinds mijn oogproblemen en begon veel vaker eten als troostvoedsel te zien. Een ideaal recept om veel bij te komen. Nu het steeds moeilijker wordt om in mijn winterjassen te passen, is de maat vol en wil ik vooral gezonder gaan leven. Hopelijk volgen de kilo’s dan ook stilletjesaan. 

Iedere 3 dagen flink bewegen

Ik weet dat als ik tegen mezelf zeg dat ik iedere dag moet bewegen, ik mezelf al opzet voor een mislukking. Er zit altijd wel een dag tussen waarbij ik gewoon achter de laptop geplakt zit en aan het werken ben, dus dat mag ik niet doen. 

Daarom besloot ik om een meer haalbaar doel te maken, namelijk iedere 3 dagen flink bewegen. Ook dat ‘flink bewegen’ heb ik wat meer meetbaar gemaakt, namelijk: 10.000 stappen zetten op een dag of 5 kilometer goed doorfietsen.

Zeker sinds ik voornamelijk thuiswerk, heb ik geen verplichting meer om veel te bewegen of om überhaupt naar het werk te fietsen of wandelen. Ik grap soms dat ik voor ik begin en na mijn werkdag, ik even een blokje om zou moeten wandelen (maar eerlijk: die tijd gebruik ik wel liever om nog wat meer te werken). 

Het hele huis declutteren

Ik zeg het al een hele tijd, maar ik moet dringend ons hele huis declutteren. Waarom? Pakweg 90% van de spullen in huis zijn van mij… en zeker sinds ik een webshop met zelfgemaakte spulletjes begonnen ben (denk: kaarsen, DIY-boxen, verpakkingsmateriaal overal) is het echt ontploft! 

Tijd om dus nog eens heel grondig met de grove borstel door alle spulletjes te gaan en te kijken welke ik een tweede leven zou kunnen geven op een tweedehandssite. Dit gaat een erg groot project zijn (alleen al met mijn kleerkast uit te mesten, ben ik denk ik een weekend bezig als ik goed kan doorwerken), maar ik kijk er wel naar uit om terug wat meer rust in huis te hebben. 

Sparen voor een tuinkantoor

Dan nog een heel specifiek doel, wat eigenlijk eerder hoort bij mijn zakelijke doelen, maar goed… we hebben nu een hele oude en krakkemikkige garage in de tuin en het is mijn droom om daar een heerlijk licht tuinkantoor te kunnen plaatsen. 

Dan kan ik daar (hopelijk ooit) workshops geven, er zelf werken overdag én kunnen we onze tuinspullen op een betere manier opbergen. Maar oooh boy… het beginnen aan de garage zelf opruimen, dat gaat ook nog een pittig werkje worden! 

Eerlijk gezegd denk ik niet dat het alvast voor dit jaar zal zijn hoor, maar ik kan er maar alvast een beginnetje aan maken!