Partner in kraamtijd? Klusjes voor de partner tijden de kraamtijd
Als je vrouw of vriendin kort geleden bevallen is, wat kun je als partner dan doen om actief bij te dragen aan deze bijzondere tijd?
Photo by Omar Lopez on Unsplash
Een vrouw die pas bevallen is, heeft tijd nodig om tot rust te komen. Stress voorkomen is belangrijk, aangezien dit de relatie tussen moeder en kind ten goede komt.
Ook zorgt het voorkomen van stress er voor dat de moedermelk goed op gang komt. Te veel stress kan zelfs zorgen voor achteruitgang van de hoeveelheid voeding in de melk, waardoor de baby tekort kan komen en kan gaan huilen.
Als partner is het dus belangrijk dat je een aantal taken overneemt (wat je eigenlijk sowieso al zou moeten doen… je ‘helpt’ niet in het huishouden, je doet wat je moet doen) en bijdraagt aan het voorkomen van stress.
Het huishouden draaiende houden
Het huishouden moet draaiende gehouden worden, er moet gekookt worden, maar ook de hond moet uitgelaten worden.
Of misschien zijn er katten in huis die natuurlijk ook eten nodig hebben en dagelijks een schone kattenbak.
Er moeten ook boodschappen gedaan worden en natuurlijk is verzorging van de baby belangrijk. Wat kun jij als partner allemaal doen?
Geboortekaartjes versturen
Na de geboorte moeten er geboortekaartjes verstuurd worden. Dat is een mooie taak voor de partner van een vrouw die net een kind gekregen heeft. Voor de geboorte heb je misschien al een adressenlijst samengesteld.
Deze komt nu goed van pas. Als er kraamzorg is, overleg dan met alle betrokkenen over bezoektijden en het aantal bezoekers. Iedereen wil de nieuwe baby komen bewonderen en alhoewel dat erg gezellig kan zijn, is het bezoek ook snel vermoeiend voor moeder en kind.
Planning dagschema maken, hoe doe je dat?
Een planning voor een dagschema gedurende de kraamtijd is handig. Schrijf hier de verwachtte voedingstijden op, de bezoektijden voor kraambezoek, en bijvoorbeeld ook wanneer de baby in bad gedaan moet worden.
Andere zaken die je kunt opnemen in het dagschema zijn de tijden dat de kraamzorg komt en bepaalde planning voor het schoonmaken van wc, en het bijhouden van het huishouden in het algemeen.
Misschien moet de hond uitgelaten worden en misschien staan er afspraken voor ziekenhuis, arts of verloskundige op de agenda.
Ook het innemen van bepaalde medicijnen kun je opnemen in een dagschema.
Contacten onderhouden, ook met familie en vrienden
Als partner is het verstandig om zorg te dragen voor het contact met kraamzorg, verloskundige, artsen, consultatiebureau en overige betrokkenen. Ook contact onderhouden met familie is belangrijk.
In eerste instantie is regelmaat en rust belangrijk voor Moeder en kind, maar denk ook aan je eigen rust. Neem bijvoorbeeld in je dagprogramma op dat er ‘s middags een paar uurtjes geslapen wordt, of als het jullie beter bevalt neem dan de hele middag vrij.
Zorg dat er altijd genoeg tijd is om aan de baby te besteden. De kraamtijd zal een hele mooie periode zijn als alles op rolletjes loopt en als iedereen voldoende rust krijgt.
Wie verzorgt de baby?
Kort na de bevalling is de moeder nog erg wankel op de benen en moet herstellen. In een grijs verleden werd de baby dan verzorgd door andere familieleden, vaak waren dat de vrouwen.
Tegenwoordig zijn gezinnen kleiner. Voor een pas bevallen vrouw is het nodig dat iemand de baby verzorgt of helpt de baby te verzorgen.
Als partner kun je de baby verschonen, het in je armen wiegen als het huilerig is, het troosten als het last heeft van buikkrampjes.
Het kindje in bad doen is een leuke ervaring en eventueel een flesje geven kan nodig zijn. Misschien heb je een leuk kraampakket gekregen met flesjes, rompertjes en een lieve knuffel? Het ideale moment om alles eens uit te testen!
Maak duidelijke afspraken met de moeder en hou rekening met haar wensen. Zorg dat je partner voldoende rust krijgt.
De baby blues, wat is dat?
De baby blues is een benaming voor een periode na de zwangerschap dat de bevallen vrouw veel huilt. Meestal duurt het huilen ongeveer een dag.
Vaak begint het een week na de geboorte. Het heeft te maken met hormonale veranderingen in het lichaam en de veranderde situatie en de tranen zijn vaak een combinatie van vreugde en verdriet. Ook zijn er tranen van opluchting.
Een vrouw die de baby blues heeft kan ook huilen omdat ze nog aan de nieuwe situatie moet wennen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Dat hoeft ook helemaal niet. Gevoelens van angst voor de grote verantwoordelijkheid zijn ook niet vreemd. Als partner kun je troost bieden.
Meedenken. Besef wel dat het tijdelijk moet zijn. Heel regelmatig kan het voorkomen dat vrouwen depressief worden na de bevalling.
Meestal heeft dat te maken met grote hormonale veranderingen en soms ook met problemen die er al waren. Als je vermoedt dat je partner depressief is en een post-natale depressie heeft, meld dit dan aan de kraamzorg en aan je huisarts.
Met tijdelijke medicijnen en hulp is dit meestal minder zwaar te maken.
Een gezellig huis is belangrijk tijdens de kraamtijd
Als je veel moet rusten en zelf niet veel kunt doen bezorgt rommel in huis veel stress. Een vrouw die net bevallen is doet er niet verstandig aan om heel druk in de weer te gaan in het huishouden.
Jij als partner kunt prima zorgen voor wat gezelligheid. Waar moet je beginnen? Huishouden doen is niet heel erg moeilijk. De meeste mensen zijn er dagelijks mee bezig. Kijk om je heen en dan zie je vanzelf wat er gedaan moet worden.
Ligt er stof, dan is stofzuigen noodzakelijk. Rondslingerende rommel wegwerken en de afwas doen, het maakt het huis snel gezelliger.
De wasmachine aanzetten en op tijd leeghalen… De was ophangen of in de droger stoppen, enzovoorts. Verder zijn er wellicht cadeautjes (misschien hebben vrienden en familie gedacht: ‘we laten een rompertje bedrukken‘) en bloemen in huis. Zet deze zo neer dat iedereen er van kan genieten.
De bloemen bijvoorbeeld op een tafel. De cadeautjes bijvoorbeeld in een mand. Let er ook op dat het huis voldoende geventileerd wordt op warme dagen of als het in huis bedompt is. Let steeds op de veiligheid van (eventueel aanwezige) andere kleine kinderen en verzorg de huisdieren.
Draait het allemaal alleen en moeder en kind?
Het lijkt tijdens de kraamtijd soms alsof het alleen maar draait om de moeder en het kind. Natuurlijk is dat niet zo want ook jij als partner bent de ouder geworden van een baby.
Ook voor jou is er dus veel veranderd in het leven. Hou ook rekening met jezelf. Zorg dat ook jij voldoende rust krijgt en gun jezelf tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.
Vergeet in deze bijzondere periode in jullie leven niet om veel foto’s te nemen en leuke filmpjes te maken van de baby en van jullie als gezin.