Heb jij nog goede tips voor ons? Laat ze zeker achter in de comments, zo kunnen we elkaar helpen!
Toename thuiswerk en telewerk
De voordelen van thuiswerk
Op dit moment werken veel ouders noodgedwongen thuis door de lockdowns en Corona. De laatste jaren wordt thuiswerken sowieso steeds populairder. Het kent dan ook vele voordelen: als je ver van je werk woont scheelt het vaak veel reistijd en reiskosten. Veel mensen geven ook aan dat thuiswerken ervoor zorgt dat ze minder afgeleid zijn en dus efficiënter werken.
Het contact met collega’s wordt wel gemist, maar de hedendaagse moderne communicatiemiddelen maken het goed mogelijk om toch te vergaderen of even bij te kletsen met de collega’s.
Voor ouders met jonge kinderen is het fijn dat ze in hun pauze de kinderen kunnen ophalen van school en geen opvang hoeven te regelen. Enorm veel voordelen dus!
Echter, in de situatie waarin we nu zitten is het zo dat geen enkel kind naar school gaat. Dat maakt het thuiswerken een stuk ingewikkelder, vooral als je kinderen op de basisschool zitten en nog veel hulp nodig hebben of zelfs nog jonger zijn.
Hoe kun je er nu voor zorgen dat je je werk thuis rustig kunt doen en dat je je kinderen kunt helpen met hun schoolwerk of de kids enkele uren kan entertainen zonder dat ze je de hele dag door vragen komen stellen? Wij geven je graag wat tips!
1. Overleg met je werkgever (of probeer)
Het is aan te raden met je werkgever te overleggen of er mogelijkheden zijn om tijdens flexibele uren te werken. Heel eerlijk vind ik dit zelf echt een must tegenwoordig: geen flexibele uren krijgen, vind ik een teken van een erg ouderwetse werkgever die zijn werknemers niet kan vertrouwen en ‘glijdende uren vaak maar onzin vindt’.
Als je kinderen nog jong zijn, is het lastiger om tijdens schooltijden te werken omdat ze je aandacht en zorg nog erg nodig hebben. Als je werk het toelaat, kun je wellicht overleggen of je bijvoorbeeld tijdens het middagslaapje van je hele jonge kinderen wat werk kunt doen en ’s avonds als de kinderen op bed liggen.
Probeer er wel voor te zorgen dat je als team enkele uren per dag hebt waarin je écht kan samenwerken en overleggen. Als iedereen op zijn eigen eilandje zit en de werkflow nogal stroef verloopt, zal je werkgever er waarschijnlijk niet echt voor staan te springen om veel toegevingen te doen.
Wellicht is je werk te verdelen over meerdere dagen waardoor je kortere werkdagen hebt. Of er is wellicht de mogelijkheid om heel vroeg in de ochtend te beginnen waardoor je overdag een paar uur niet hoeft te werken. Vaak is er best iets te regelen, durf te vragen!
Het is voor jou natuurlijk ook niet fijn om ‘s avonds al je werkuren in te moeten halen, dan ben je alleen niet aan het werken op het moment dat je ligt te slapen. Niet ideaal natuurlijk, misschien zelfs wel een recept om richting een burn-out te gaan. Daarom zou ik je aanraden om zeker eens te kijken naar onze tips onderin het artikel om toch overdag wat te kunnen werken, zodat niet al jouw avonden werkavonden worden.
2. Structuur in je dag
Aankleden
Als basis geldt dat het voor kinderen (maar ook voor jezelf) fijn is als er een beetje structuur in de dagen zit. Iedere dag op dezelfde dag opstaan is daarom belangrijk. Doe alsof je naar je werk toegaat, dus verzorg je haren en trek gewone kleren aan in plaats van een huispak (nog een werkpuntje hier… dit zijn trouwens de leukste huispakken en setjes loungewear).
Vraag je kinderen zich ook aan te kleden, of kleed ze aan als ze dit zelf nog niet kunnen.
Maak een gezamenlijke planning
Samen ontbijten geeft een moment van rust (naja, hangt van de ochtenden af ;)) waarin je aandacht voor je kinderen kunt hebben. Het kan een goed idee zijn om een soort van planning te tekenen zodat de kinderen die daar al toe in staat zijn, kunnen zien wanneer ze les krijgen en wanneer er wordt gegeten en gespeeld.
Deze planner koop je op Etsy, maar je kan prima zelf zo’n planner maken (als je daar tijd en zin in hebt, tenminste ;))
Kinderen vanaf 3 jaar kunnen zo’n planning al best een beetje begrijpen, zeker als je werkt met leuke tekeningen!
Kinderen op de basisschool krijgen, afhankelijk van hun leeftijd, korte online lessen. Vaak krijgen ze ook wel wat huiswerk. Het gezamenlijke ontbijt kun je dan gebruiken om met de kinderen te overleggen hoe laat ze online les krijgen en wanneer ze vrij zijn.
Ook kun je dan aangeven wanneer jij gelegenheid hebt om ze te helpen met hun huiswerk. Het is fijn voor de kinderen als je na de online les even een moment neemt om samen iets te drinken en even te ontspannen. Zij kunnen dan ook aangeven hoe het gegaan is en waar ze nog hulp bij nodig hebben.
Het is moeilijk, maar probeer de taak van de juf of meester zo min mogelijk over te nemen. Daar heb je tenslotte toch de juffen en meesters voor die ervoor betaald worden? Jij niet, en het zorgt er alleen maar voor dat je minder tijd overhoudt voor jezelf, het gezin en je werk. Lukt er echt iets niet met huiswerk? Er zijn vaak extra momenten voorzien voor bijlessen of nog een extra uitleg. Probeer dat soort lessen altijd eerst voor je zelf de materie onder de knie moet krijgen – altijd maar weer zoals de school het aanleert, anders is het weer niet goed – en er veel tijd aan kwijt bent.
Als je kinderen op de middelbare school zitten heb je al wat meer geluk! Zij zijn dan vaak behoorlijk zelfstandig waardoor je gewoon kunt werken tijdens hun online lessen. Ook na de lessen gaan ze vaak zelf aan hun huiswerk wat jou ook de gelegenheid geeft te werken. Natuurlijk is het wel goed om bij ze te informeren of het goed gaat en of ze nog hulp nodig hebben.
3. Investeer in knutselspullen
Kinderen op de basisschool vinden het vaak leuk om te tekenen of te knutselen. Haal een paar kleurboeken of knutselpakketten in huis. Daar zijn ze toch al gauw een paar uur zoet mee en het geeft jou de gelegenheid redelijk rustig te kunnen werken zonder dat de kinderen de hele dag door televisie zitten te kijken of zitten gamen (waar in deze tijden eigenlijk ook helemaal niets mis mee is ;)).
Het is een leuk idee om samen met het gezin bijvoorbeeld eens op Pinterest of enkele knutselblogs te gaan kijken en te zoeken wat je allemaal zou kunnen maken. Hieronder vertel ik je nog wat meer over een speelplanning maken.
4. Maak een speelplanning
Jij moet sowieso langer werken dan dat je kinderen online school hebben, dus moeten ze dan ook nog rustig blijven. Heb jij ook geen zin in 10x op een dag: “Mahaaaaam, ik verveel me” of “Pahaaaap, wil jij met mij spelen?” ? Begrijpen wij helemaal!
Daarom is een speelplanning ideaal! Natuurlijk word die planning nooit 100% gevolgd, maar het kan je helpen om – als je weer eens gestoord wordt tijdens een belangrijke Zoommeeting of je nét even lekker in een goeie werkflow zat – niet een halfuur samen met le kiddo te gaan zoeken naar wat ze nu weer eens kunnen gaan doen om zichzelf te entertainen (en waarvan driekwart gelijk richting prullenmand verwezen wordt).
Hoe maak je een speelplanning?
Dit is erg leuk om op voorhand tijdens het weekend eens even te maken. Zorg voor een groot stuk papier en enkele stiften. Begin samen met de kinderen gezellig te brainstormen en te vragen wat ze allemaal erg leuk vinden om te doen.
Schrijf dit allemaal op het papier (of zoek er leuke afbeeldingen van en maak een plakboekje ervan) en hang dit papier op in de woonkamer. Hebben de kinderen een keer wat minder les, zijn hun lessen en huiswerk al sneller klaar en vervelen ze zich? Dan hebben ze hun hoogstpersoonlijke speelplanning met hun allerleukste speelgoed en activiteiten! Wedden dat ze zo weten wat ze weer het komende halfuur kunnen doen?
Tip: erg luide spelletjes of activiteiten zijn voor na de werkuren 😉
5. Neem samen gezellige pauzes
Dit werkt ook goed: vaak komen de kinderen met een vraag naar je toe omdat ze zich vervelen of omdat ze je erg missen. Heel lief natuurlijk, maar een beetje moeilijk om je dan goed te kunnen blijven focussen op je baan.
Probeer die koffiepauzes die je normaal met je collega’s hebt, samen met het hele gezin te nemen: drink samen een lekkere kop warme chocolademelk, vertel over hoe je dag voorlopig gaat, doe snel een klein gezelschapspelletje,… Probeer van die pauzemomenten écht qualitytime te maken!
Tip: het huishouden tegelijkertijd ook wat lichter maken? Laat de kinderen (en je partner, duh) meehelpen met een dagelijkse huishoudbingo! Knip plaatjes uit van huishoudelijke taken die iedere week moeten gebeuren en zodra iemand een van die taken doet – of meehelpt, naargelang de leeftijd, mogen ze een sticker plakken! Zo hoef je niet ieder weekend of iedere avond ook nog eens je huishouden in te halen!
Zo weten kinderen welke taakjes ze die dag nog moeten doen (Etsy)
Middagpauze = wandelpauze of speelpauze
Wat als je van de middagpauze ook een korte wandelpauze of speelpauze maakt? Je kinderen zullen het heerlijk vinden om even stoom af te laten en voor jou zal het ook even deugd doen. Even buiten uitwaaien en daarna – hopelijk – weer volle gas allemaal aan de bak!
6. Een eigen vaste (werk)plek
Als je de luxe hebt is het aan te raden een vaste plek in huis in te richten als jouw werkplek. In deze ruimte kun je je dan afsluiten voor geluid en dus redelijk ongestoord werken. Voor de kinderen is het dan ook vaak wat duidelijker dat mama of papa even niet gestoord mogen worden (zeker als je een bordje aan de deur kan maken).
Maak goede afspraken: de kinderen mogen jullie alleen maar tijdens telefoongesprekken of Zoomcalls komen storen als er écht wat dringends is.
Niet iedereen echter heeft deze luxe. Mocht je aangewezen zijn op de keukentafel of de woonkamertafel, zorg dan dat iedereen in het gezin weet dat dit jouw werkplek is.
(Ook weer van op Etsy, maar je snapt het doel vast wel)
Leg je spullen die je nodig hebt voor die dag naast je. Geef duidelijk aan wanneer je een telefoongesprek of een online gesprek moet voeren zodat de kinderen er rekening mee kunnen houden en stil moeten zijn.
Verschillende hoekjes met hun eigen functie
Werk je bijvoorbeeld in de woonkamer of woon je op een appartement? Dan is het indelen in verschillende hoekjes een goed plan: de tv-hoek, de werkhoek, eethoek, speelhoek,…
Als je hele jonge kinderen hebt, is dit natuurlijk erg moeilijk. Als dat telefoontje of online meeting echt noodzakelijk is, kun je de kinderen wellicht een leuke film laten kijken (met een koptelefoon).
Kleine tip: investeer in goede koptelefoons! Voor jezelf een goeie die met noise cancelling werkt (zo hoor je veel minder van het omgevingsgeluid), voor de kinderen een fijne koptelefoon waardoor ze soms toch eens een filmpje kunnen kijken, of zo kunnen volgen met de online lessen – en niet iedereen in huis moet ‘meegenieten’ van de lessen van de juf of meester.
Deze koptelefoon kan je hier shoppen
Laat de werkdag en schooldag ook écht starten en eindigen
Het is ook heel belangrijk – ook voor jezelf – om de schooldag en de werkdag te laten starten en eindigen. Probeer er echt op te letten dat je alleen tijdens bepaalde uren werkt of thuisles geeft.
Als jullie ‘s ochtends ontbeten hebben en aangekleed zijn, dan pas mogen alle schoolspullen uit de boekentassen gehaald worden. Hetzelfde voor jouw eigen werkspullen.
Zit de schooldag en de werkdag erop? Ruim dan even de werkplekken van die dag helemaal op (laptops worden weer opgeborgen, schoolspullen etc,.. ook allemaal) en maak de oppervlaktes even schoon.
Dit doe ik nu zelf ook na iedere werkdag en dat doet me toch deugd! Zet daarna even een raam open om weer voldoende zuurstof te krijgen in de ruimte. Nu is het weer gewoon jullie huis: geen schoolplek of werkplek meer!
Het is een soort van afsluitroutine om weer aan het gewone leven te gaan beginnen en is voor kinderen (maar ook voor jou) heel erg duidelijk. Alle huiswerk is gedaan, nu is het tijd voor ons gezinnetje!
7. Wat helpt jullie als gezin?
In zulke zware tijden, wat helpt jullie dan het meeste als gezin? Is dat misschien een maaltijdbox laten leveren zodat jullie al niet meer hoeven nadenken over het weekmenu, de boodschappen die daarbij horen (je kan nu ook gelijk ontbijt- en lunchspulletjes kopen bij enkele van die boxen, dus zou je boodschappen doen sowieso kunnen schrappen).
Ook zou je ervoor kunnen kiezen om de boodschappen aan huis te laten leveren, in plaats van zelf tijd kwijt te zijn in de supermarkt.
Strijk je normaal altijd de lakens en de handdoeken? Misschien is dat nu gewoon niet zo’n prioriteit en kan er minder gestreken worden?
Kijk waar je op dat vlak wat dingen kan gaan schrappen en weer een beetje tijd kan winnen.
- maaltijdboxen (onze Marley Spoon ervaring)
- dubbele porties koken
- eten laten leveren
- boodschappen laten leveren
- samen een systeem bedenken om de was gedaan te krijgen
- minder gaan strijken? Een stomer aanschaffen? (ik heb deze en wil nooit meer terug naar gewoon strijken)
Humor en relativeren: heel erg nodig
Tot slot een belangrijk advies: je wilt als ouder graag dat alles op zo’n dag goed verloopt. Dat is, in deze bijzondere situatie, echt niet altijd mogelijk. Probeer vooral de lat niet te hoog te leggen. Kijk op het einde van de dag vooral naar wat wél gelukt is. Hoeft het iedere dag beter te gaan? Welnee, een ‘ok’ dagje is nu allang goed genoeg. Aan ‘perfect’ doen we allang niet meer, sinds het begin van deze epidemie.
Als je niet in het onderwijs werkt, is het niet meer dan logisch dat je niet altijd weet hoe je je eigen kinderen moet onderwijzen. Hou het vooral luchtig en maak lol met je kinderen, dat houdt hen en jou bij de les!