De leukste kraamcadeautjes: functioneel tot fraai (+ gepersonaliseerde kraamcadeaus)

(Last Updated On: January 27, 2023)

Hoe een kraamcadeau kiezen?

Ga je op kraambezoek en heb je een kraamcadeau nodig? Wij helpen je graag met een lijstje vol leuke kraamcadeautjes. 

Hoera, een baby!
Een fractie later: oh jee, welk kraamcadeau zullen we kopen?

Dat is nergens voor nodig. Vaak wordt er flink gebroed op een origineel kraamcadeau, terwijl de standaard cadeaus, zoals slaapzakjes en rompertjes ook enorm welkom zijn. Sterker nog, hier kun je er nooit teveel van hebben. Hoe meer, hoe beter!

Standaard en origineel kan natuurlijk ook samengaan. Vind je het leuk om iets zelf te maken? In dit artikel wordt een aantal tips gegeven over diverse creatieve, maar ook gewoon nuttige kraamcadeaus.

Even aan de ouders vragen

Voordat je over één of meerdere cadeaus gaat piekeren, is het handig om te vragen of de ouders bepaalde wensen of principes hebben.

Misschien hebben een specifieke opvoedstijl in gedachten waarbij een bepaald soort speelgoed of materiaal niet wenselijk is. Het kan ook zo zijn dat de ouders een leuk thema hebben bedacht, waardoor jij borrelend van inspiratie, kunt shoppen.

kraamcadeau-nijntje
kraamcadeau-nijntje

Babykleding vanaf maat 56 (meestal)

Babykleertjes zijn altijd leuk om te geven en nuttig om te krijgen. Let hierbij op de maat. Niet alles hoeft op de groei gekocht te worden, maar uit de kleinste maat zijn ze wel heel snel gegroeid. Het is het veiligst als je je richt op kleding vanaf maat 56.

Let ook op het seizoen, want aan schattige zomerkleertjes in de wintermaanden hebben de ouders niet zoveel. Als je toch al voor veilig gaat, vermijd dan ook kleding met teksten en prints. Wat basics betreft kun je je uitleven.

Hier kun je er nooit genoeg van hebben, want een groot deel daarvan zit altijd in de was. Denk hierbij aan rompertjes, sokjes, shirtjes en … nog meer rompertjes.

Gepersonaliseerde knuffelbeer

kraamcadeau
kraamcadeau

Kijk dan hoe lief deze gepersonaliseerde knuffelbeer is! 

 

Zelf knutselen; een luiertaart

Op Youtube kun je op DIY-filmpjes zien hoe je een luiertaart maakt.
Spoiler alert: een luiertaart bestaat uit veel luiers en veel handigheid.

Het resultaat kan prachtig zijn. Het leuke is dat er verschillende maten luiers gebruikt kunnen worden in één taart. Fijn voor de ouders om een paar verschillende maten alvast in huis te hebben.

Speelgoed voor later

Een pasgeboren baby heeft nog niet zoveel aan echt speelgoed, maar het kan geen kwaad om dit al in huis te hebben. Ze ontwikkelen zich sneller dan je denkt. Een knuffeltje wordt al snel leuk, net zoals een pluche bal.

Een rammelaar wordt ook na drie maanden al interessant.

Ijsbijtring

Met het oog op de nabije toekomst, kan je ook alvast een ijsbijtring geven. Hier kan hartstochtelijk op geknaagd en gesabbeld worden als het kindje last heeft van doorkomende tanden.

Zo’n gekoelde bijtring kan een verademing zijn voor de baby (ook voor de ouders trouwens). Dit soort kraamcadeautjes is in elke prijscategorie te vinden. Ook onder de tien euro is er al volop keus.

Verzorgingsproducten in miniformaat voor in de luiertas

Verzorgingsproducten kunnen voor ouders, maar ook speciaal voor een baby gekocht worden. Houd rekening met een eventuele overgevoeligheid van de babyhuid.

Verzorgingsproducten in kleine reisverpakkingen zijn lekker praktisch om mee te nemen in de luiertas. De mini’s kunnen ook door de ouders gebruikt worden om verschillende producten of merken uit te proberen.

kraamcadeau-kopen
kraamcadeau-kopen

Zelf een kraampakket samenstellen

Als je een mooi kraampakket cadeau wilt geven, kun je de verzorgingsproducten aanvullen met iets als een nagelknipsetje, een badjasje, een badeend of een badcape.

Originele zelfgemaakte cadeaus, ook als je niet creatief bent

Mocht je creatief en zelfverzekerd zijn dan kun je zelf een kraamcadeautje maken, zoals een boxkleed, een deken, een knuffeltje of een opbergzakje met de naam van de baby erop.

Als je graag iets zelf wilt maken, maar je durft niet zo goed, ga dan uit van het geboortekaartje. Deze kun je bijvoorbeeld mooi laten inlijsten of een beetje bewerken en ergens op af laten drukken.

Cadeaubon, altijd nuttig

Een cadeaubon voelt vaak een beetje fantasieloos om te geven, maar voor de ouders is het altijd fijn om te krijgen. Pak de bon mooi in, of hang hem aan een bos bloemen.

Het ligt aan het soort bon, maar ouders hebben met dit cadeau meestal een keuze in hoe ze hem besteden en wanneer.

Daar kunnen ze later op hun gemak over nadenken. Je kunt een cadeaubon geven waarmee producten in een specifieke winkel gekocht kunnen worden, maar er zijn ook bonnen die aan fotoshoots of babymassages besteed kunnen worden.

Gratis cadeau met grote impact: jouw hulp

Een goedkoop (gratis) cadeau, maar met wellicht een grote impact: bied een dienst aan.
Grote kans dat de kersverse ouders de eerste periode na de bevalling uitgeput zijn.

Ze zullen allemaal aan elkaar, aan hun nieuwe leven en aan hun nieuwe rol moeten wennen. En dan komen er ook nog mensen op kraambezoek.

Kortom: hectiek. Jij kunt een dienst aanbieden waarmee je hun leven gemakkelijker maakt.

Schrijf jouw dienst op een fraaie kaart, alsof het een cadeaubon zou zijn. Jouw aangeboden dienst kan bestaan uit iets waar jij goed in bent, iets waar jij je goed bij voelt en zij ook.

Denk aan het doen van boodschappen, de strijk wegwerken, de badkamer poetsen of een paar maaltijden koken (ook wel kraamkost genoemd).

Nogmaals, het moet wel gaan om iets waar jij goed in bent en waar de ouders jou in vertrouwen.

Opvoedboek, babyhapjeskookboek, knisperboek

Boeken met opvoedkundige tips of kookboeken voor babymaaltijden, kunnen grappig als cadeau gecombineerd worden met boekjes voor de baby.

Voorleesboeken, voelboekjes en knisperboekjes zijn leuk in de periode dat de baby nog niet echt voorgelezen zal worden.

Voet-of handafdruk

Met een kant-en-klaar gipspakket kan de ouder zelf een voet-of handafdruk van de baby maken. Het is een tastbare herinnering aan hoe ongelooflijk klein de baby ooit was.

Geef de uitvoerende ouder wel de tip dat eerst de instructie moet worden gelezen, voordat deze begint en niet terwijl hij/zij al bezig is.

Als je niet kan kiezen, doe je alles bij elkaar: kraammand

Tot slot, op internet zijn er talloze webshops die prachtige kraammanden aanbieden. Vaak kun je wel een paar van je eigen wensen bij de maker doorgeven.

Je kunt er ook een helemaal zelf samenstellen, in dat geval wordt het een combinatie van cadeaus die jij fraai en/of nuttig vindt. Zo is een kraampakket kopen geen moeilijke klus meer!

Het is altijd lief als er niet alleen voor de baby en de ouders een cadeau in zit, maar ook voor de eventuele andere kinderen uit het gezin. Het tiental cadeaus in de kraammand was ooit gebaseerd op de tien dagen kraamtijd.

Elke kraamdag mocht er één cadeau uitgepakt worden. Aan dat aantal hoef je je natuurlijk niet te houden. Het mogen er meer, maar zeker ook minder zijn, als het er maar vrolijk uitziet en met liefde gebracht wordt.wordt.

Foto’s: kraam-cadeau.nl