5 handige tips om geld te besparen

(Last Updated On: February 21, 2022)

5 handige tips om geld te besparen

Is het weer zo ver? Je ziet een prachtige jurk voor een goede prijs, maar helaas, jouw geld is op. Precies op het moment dat jouw droomjurk of ander kledingstuk beschikbaar is voor een lage prijs, dan is je bankrekening net leeg. In dit artikel vind jij 5 handige tips om geld te besparen zodat jij altijd wat over hebt om fantastische kleding te kopen. Natuurlijk kan je het geld ook sparen voor iets anders, maar natuurlijk wil niemand droomkleren laten lopen.

geld-besparen-shoppen
geld-besparen-shoppen

Photo by Becca McHaffie on Unsplash

Tip 1: Check je rekeningen

Allereerst is het verstandig om eens te onderzoeken waar jouw geld heen gaat. Hier vind je meer over in tip 4, maar nu kijken we vast naar de onbekende rekeningen. Dit zijn de rekeningen die je automatisch betaalt en waar je eigenlijk niet op of om naar kijkt. Denk bijvoorbeeld aan de energierekening, verzekeringen en abonnementen.

Bij een aantal van deze rekeningen kan jij veel geld besparen door over te stappen of door de rekening eens grondig door te nemen. Zo betaal jij wellicht in jouw zorgverzekering voor de fysio, terwijl jij hier nooit gebruik van maakt.

Ook kan het zo zijn dat jouw eigen risico erg laag staat, terwijl je nooit grote medische uitgaven hoeft te doen. Door jouw zorgverzekering, maar ook andere verzekeringen grondig door te nemen, kan jij veel geld besparen.

Om je hierbij te helpen kan je gebruik maken van een vergelijkingssite. Hier zie je snel of je veel geld kan besparen en hoe. Tot slot is het goed om te kijken naar jouw abonnementen.

Gebruik je alle streamingdiensten, waar je een abonnement op hebt? Kan je enkele niet delen met vrienden of familie? Ook op jouw telefoonrekening kan je waarschijnlijk veel besparen. Heb jij alle data waar je nu voor betaalt wel echt nodig?

Tip 2: Koffietjes en Broodjes

Ten tweede geven mensen vaak onbewust heel veel geld uit aan dagelijkse koffietjes en lunches. Voor een paar euro een koffietje of smoothie halen scheelt toch helemaal niks? Wanneer jij dit dagelijks doet, betaal jij waarschijnlijk zo’n 50 euro per week en dus bijna 250 euro per maand. Kijk, daar kan je al enkele leuke blouses van kopen, toch? 

Je kan deze kosten makkelijk voorkomen door te investeren in een goed koffieapparaat thuis of zelf smoothies te maken. Deze neem je vervolgens lekker mee naar buiten voor een goede wandeling. Ook bespaar je veel kosten door vriendinnen of familie thuis uit te nodigen voor diners en lunches.

Tip 3: Online bestellen

Ten derde is het slim om jouw online bestelgedrag eens onder de loep te nemen. Mensen bestellen vaak makkelijk door de eenvoudige betaalwijzen zoals Klarna. Hierdoor verlies je het besef van hoeveel je eigenlijk uitgeeft.

Probeer regels met jezelf af te spreken door bijvoorbeeld jezelf ertoe te verplichten dat je een aankoop altijd een dag of aantal uur uitstelt. Hiermee voorkom je impulsaankopen.

Daarbij is het belangrijk om producten echt terug te sturen als ze niet helemaal bevallen. Dit is natuurlijk altijd irritant en kost wat moeite en tijd. Toch bespaar je echt veel geld door alleen de producten te houden, die je echt gelukkig maken of die je echt nodig hebt.

Tip 4: Budget apps

Dat mensen in geldproblemen komen, komt in de meeste gevallen door een gebrek aan besef van de uitgaven. De meeste tips hierboven hebben daar ook iets mee te maken. Je haalt een koffietje, je betaalt je zorgverzekering die je al jaren hebt en je bestelt met Klarna leuke dingen online. Door gebruik te maken van een budget app, kan je makkelijk inzicht krijgen in jouw uitgaven.

Deze apps zijn meestal opgezet door de bank waar je zelf bij zit en houden dus gemakkelijk jouw uitgaven bij. Na een maand krijg je dan een overzicht van waar je jouw geld aan uitgeeft. Op basis hiervan kan je gericht een plan maken. Zo kan je bepalen waar je op moet en wil bezuinigen. Dit kunnen abonnementen zijn, maar ook eten bestellen of juist het online shoppen.

Wanneer jij meer inzicht hebt, zal je zien dat er veel geld naar zaken gaat, waar jij eigenlijk niets aan hebt. Zo betaal jij je schil aan de krant die je elke dag krijgt, maar niet leest. Of jij betaalt veel voor de sportschool waar je eigenlijk nooit heen gaat. Daarom is het van groot belang om jouw uitgaven te budgetteren en dus goede afspraken met jezelf te maken.

Tip 5: Boodschappen

Tot slot valt er bij veel mensen winst te behalen in het doen van boodschappen. Dit heeft een aantal aspecten, waar je eens naar kan kijken. Met een aantal kleine aanpassingen lever jij niets aan genot of kwaliteit in, maar bespaar je wel veel geld.

Allereerst moet je eens nadenken of jij veel eten moet weggooien of dat er te veel in de voorraadkast staat. Eten dat je weggooit geldt niet alleen voor producten die over datum zijn, maar bijvoorbeeld ook na het diner als er dan veel over is. In dat laatste geval kan je het eten bewaren en later opeten of minder koken en dus minder inkopen. Door jouw koopgedrag beter af te stellen kan je zeker veel geld besparen.

Daarbij kan je eens kijken naar waar je boodschappen doet. Er zijn duurdere supermarkten en goedkopere. Je kan veel winst boeken door bepaalde merken bij een goedkopere supermarkt te halen. Je betaalt dan minder voor precies hetzelfde product. Het is dan natuurlijk niet erg dat je bepaalde producten zoals vlees en vis bij de betere supermarkt haalt. Ook is het altijd goed om eens op de markt of bij de lokale winkel te kijken, want daar is het vaak ook goedkoop en ook nog eens erg lekker.

Succes!

Met deze tips kan jij behoorlijk veel geld besparen. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal toe te passen en sommige zullen jou ook niet helpen. Echter, er zit sowieso iets bruikbaars tussen, waardoor je lekker jouw favoriete kleding kan blijven shoppen!