Verschillende diamantvormen (cuts) – welke slijpvorm vind je het mooiste?

(Last Updated On: May 8, 2022)

Verschillende diamantvormen (cuts)

Een diamant waar je elke vrouw wel blij mee maakt. Maar weet jij eigenlijk wel alles van een diamant? 

Wanneer je er in wilt verdiepen ga je heel anders tegen een diamant aan kijken. Daarom willen we ook graag wat meer vertellen over de diamant en alles wat er om heen hoort.

Welke diamantvormen zijn er zoal? Wat vind je zelf het mooiste? 

Lees ook: wat is diamantzetting?

Lees ook: je diamanten verkopen?

Lees ook: wat betekenen edelstenen?

diamant-cut-slijpwijze
diamant-cut-slijpwijze

Photo by Sabrianna on Unsplash

Het ontstaan van de diamant

Diamant is een mineraal wat ontstaan is in het binnenste van de aarde. De koolstof is gekristalliseerd onder grote druk en hitte tot diamant.

Koolstof ontstaat door verbrand hout en wanneer dat samengeperst wordt krijg je graniet. Als graniet onder hele hoge temperaturen en druk wordt samengeperst, krijg je dus diamant.

De koolstofverbindingen in diamanten hebben een viervlakstructuur.

Omdat de atomen in drie dimensies gebonden zijn, is de diamant het hardste materiaal in de natuur.

welke-slijpvorm-diamant-kiezen
welke-slijpvorm-diamant-kiezen

Photo by Jenna Day on Unsplash

De geschiedenis van diamant slijpen

Sinds de 14e eeuw worden er al Diamant geslepen en het is dus een historisch ambacht. Sinds de 15e eeuw is het tafelslijpsel ontstaan.

Ten opzichte van het puntslijpsel is dit een verbetering. Diamanten die met een oude slijpvorm gemaakt zijn beschikken niet over schittering en vuur. In de middeleeuwen werd de waarde bepaald door glans en hardheid.

In de 16e eeuw werd de roos slijpsel gemaakt. Deze werd gemaakt met symmetrisch geplaatste driehoekfacetten en was de onderkant nog plat.

Het slijpsel was toen het meest geschikt voor gouden sieraden.

De eerste briljante slijpvormen werden in de 17e eeuw toegepast. Ze beschikten over zeven facetten aan de bovenkant.

Later zijn er nog eens zestien facetten bij gekomen waardoor het totaal op drieëndertig facetten kwam.

In de 18e eeuw werd het kussenslijpsel en Europese slijpsel ontwikkeld. Het had een andere facetindeling waardoor het rondere vormen kreeg.

In de 19e eeuw werd de laatste en belangrijkste stap genomen. Toen werd de reflectie van licht en vuur ontdekt. En dat was dan ook de belangrijkste en ideaalste slijpvorm voor een diamant.

En dat is dan ook nog steeds de belangrijkste basis om een diamant als perfecte diamant te slijpen.

Wat is de slijpvorm van een diamant?

Door jaren lange vakmanschap kunnen diamant slijpers een ruwe steen om toveren tot een prachtige diamant. Daarna wordt het pas in een sieraad verwerkt.

Er zijn veel verschillende vormen waar de diamant in geslepen kan worden. Er zijn een aantal slijpvormen die erg bekend zijn:

• Briljant
• Princess
• Emerald
• Hearts & Arrows

De waarde van een diamant kan bepaald worden door vier factoren, die worden ook wel de vier C’s genoemd:

• Cut (slijpvorm)
• Colour (kleur)
• Clarity (helderheid)
• Caratweight (Karaatgewicht)

De mens heeft alleen invloed op de vier C’s. Om een ruwe diamant tot een geslepen diamant te veranderen heeft men vakmanschap en wiskunde nodig.

De slijper heeft te maken met afwerking, perfecte verhoudingen en symmetrie. Deze factoren zijn belangrijk om te bepalen wat de schittering en het vuur bepaald in de diamant.

rond-geslepen-diamant
rond-geslepen-diamant

Photo by Devon Rogers on Unsplash

Verschillende slijpvormen van diamanten

Omdat de diamanten in verschillende vormen geslepen kunnen worden zijn er een aantal bekend. De meest bekende is de briljant.

De meest populaire slijpvormen zijn de briljant en de Princess cut.

De slijpvormen die er zijn:

• De briljant
• De Princess cut
• De emerald cut
• De hartvorm
• De Asscher cut
• De cushion cut
• De radiant cut
• De oval cut
• De marquise
• De peervormige diamant
• De cabochon
• De baquette
• De trilliant

De briljant

De meest populaire slijpvorm. 95% van de diamanten wordt tot briljant geslepen. In het jaar 1919 kreeg het zijn finale vorm.

Door de 57 of 58 facetten geeft het een intense schittering en brengt het vuur naar voren waardoor de diamant schittert. Van alle slijpvormen schittert de briljant het meest.

De Princess cut

De Princess cut is de als derde meest gekozen diamantvorm en de vierhoekige versie van de briljant.

Wil de vrouw graag wat traditie terug vindt in de sieraden, dan is deze slijpvorm zeker perfect. Het geeft een modieuze en bijzondere stijl is.

De emerald cut

Veel mensen denken bij het horen van emerald aan een groene smaragd maar emerald cut is ook een slijpvorm die geometrisch is.

Maar toch is er wel een link tussen die twee. Vroeger werd deze slijpvorm gebruikt voor gekleurde edelstenen en pas veel later voor de diamanten.

Dit is een rechthoekige diamanten vorm die ronde hoeken heeft en het paviljoen is afgerond. Bij de Princess cut heb je scherpe hoeken. Het wordt ook wel de trap slijpvorm genoemd omdat het aan de trap treden van een trap doet denken door de brede en platte vlaktes.

Deze slijpvorm past bij de meest betoverende en uitdagende vrouwen. Deze diamant is erg in trek door de retro uitstraling en de art Deco-stijllook van de jaren twintig en dertig.

De hartvorm

Wanneer er voor Moederdag of Valentijnsdag een cadeau gekocht moet worden is het vaak de hartvorm diamant die gekozen word. Het is het liefdessymbool.

Eigenlijk is de hartvorm gemaakt om een romantisch aanzoek te doen. Wanneer je partner van de romantiek is en de gevoelens volgt in de relatie, is een verlovingsring met een hartvorm de perfecte match.

De Asscher cut diamant

De Asscher cut lijkt op de Emerald slijpvorm. Alleen de vorm is het verschil. De Asscher is vierkant en de Emerald rechthoekig.

Het heeft net als de Emerald aan de onderkant en bovenkant grote trapfacetten. Bij de Asscher zijn de hoeken ronder waardoor het lijkt of de steen rond is. Door de afmetingen komt er uit de diamant heel wat schittering en vuur.

In de jaren twintig was dit een populaire vorm. Ze trokken daardoor de aandacht omdat de vorm niet veel voor kwam.

De Cushion cut

Deze diamant heeft een afgeronde vierkante vorm. Zoals de naam al doet vermoeden lijkt het op een kussen (cussion).

Omdat de steen in grote facetten geslepen wordt laat het heel erg veel licht door. Deze diamant ademt Koninklijke elegantie uit.

Veel Hollywood sterren hebben huwelijks aanzoeken gehad met een Cussion cut diamant. Deze diamant pas bij vrouwen die verzorgt en gracieus er uit zien.

De Radiant cut

Deze diamant heeft een vierhoekige of rechthoekige vorm waarvan de hoeken licht afgerond zijn. De schittering zorgt er voor dat de kleur en de zuiverheid duidelijk naar voren gehaald.

Gekleurde diamanten kunnen ook heel goed geslepen worden in Radiant. Vrouwen die zelfvertrouwd zijn en graag pronken met hun sierraden doen er goed aan een radiant cut te nemen.

De oval cut

In 1960 is de ovale diamant ontworpen. De rooskleurige Pink star is een bekende ovale edelsteen. Het is tevens de duurste diamant op de wereld.

Deze diamant is geveild voor zeventig miljoen dollar. Wanneer een vrouw kleine handen heeft, is de ovale slijpvorm geschikt op een diamant door de schittering en lange vorm verlengt het de vingers van de vrouw.

Door het dragen van de symmetrische edelsteen laat het de creatieve en innovatieve eigenschappen van de vrouw zien.

De Marquise

Deze diamant is een lange en smal diamant die puntige uiteinden heeft. Een Franse koning, genaamd Lodewijk de XVe, heeft opdracht gegeven tot het maken van deze vorm.

Het was de bedoeling dat de edelsteen op de lippen van de minnares moest lijken. Zij heette markiezin de Pompadour, vandaar de naam Marquise. Bij de gekleurde edelstenen komt de Marquise vorm het meest voor.

Elegante en sociale vrouwen dragen over het algemeen de ring met de Marquise cut. De vorm maakt de vingers van de vrouw een stuk slanker.

De peervormige diamant

Deze diamant is en aan de onderkant heeft het een punt waardoor het op een peer lijkt. Het wordt ook wel de pendeloque, traan of regen druppel diamant genoemd.

Wanneer een vrouw geen standaard diamant wil, kiezen ze over het algemeen voor de peervormige diamant. Deze vorm van een diamant past bij iedere gezichtsvorm.

De Cabochon

Dit is een traditionele slijptechniek die aan de bovenkant gepolijst wordt tot het oppervlak mooi egaal en rond is. Dat geeft de diamant een tijdloze vintagelook. De koepel kan hoger, ronder of vlakker gemaakt worden.

De cabochon is eenvoudig te combineren met andere juwelen waardoor er een design- en vintage look gemaakt wordt.

De baguette

Deze diamant wordt geslepen met veertien facetten en heeft een lange rechthoekige vorm. De naam van de slijpvorm heeft het gekregen van het Franse Stokbroodje.

Met een beetje verbeelding lijkt het er op. De slijpvorm benadrukt de diamant door zijn helderheid maar de schittering van de diamant is minder.

Het wordt vaak gebruikt als zijdiamant en niet voor de solitaire of centrale diamant.

De trilliant

Deze briljant heeft een driehoekige vorm en de zijden zijn even lang geslepen zijn. Deze diamant is gemaakt om zo weinig mogelijk materiaal te verliezen tijdens het slijpen van de vijftig facetten.

De zijden zijn vaak afgerond om er de juiste zachte look aan te geven. Deze diamant wordt vaak gebruikt als zijdiamant en bijna nooit als solitair diamant.

Verschillen tussen slijpwijze, slijpvorm en slijpkwaliteit

De vorm van de diamant of de slijpvorm wordt vaak verwezen naar de vorm hoe de edelsteen er uit gaat zien.

De naam cut wordt veel gebruikt in combinatie met een diamant vorm daardoor kan er verwarring ontstaan in de naam van vormen.

De slijpkwaliteit zorgt voor een hogere waarde, niet de hartvorm of ovaalvorm. Door de slijpkwaliteit ontstaat de schittering als er mooi licht door de edelsteen schijnt.

De slijpwijze

De slijpwijze of de cut is belangrijk wanneer er een solitaire ring gemaakt word. De diamant vormt het pronkstuk op de ring.

Als de diamant veel moet kunnen schitteren is het belangrijk dat het mooi en kwalitatief geslepen wordt. Slijpers moeten op drie punten van slijpwijze letten:

• De Optimale grootte met weinig karaatverlies
• De perfecte symmetrie
• Een perfecte polijsting

De slijpkwaliteit van een diamant

De slijpkwaliteit wordt door drie punten gemeten om de balans goed te houden met elkaar en het licht goed tot zijn recht te laten komen. Drie elementen zijn dan:

• Brilliance of briljantie: Dit houdt de weerkaatsing van wit licht aan de oppervlakte en in de diamant in.
• Fire of vuur: Het flitsen van kleur komt door de versnippering van het licht in de diamant.
• Scintillation of schittering: Het flitsen van licht en donker komt door het bewegen van de diamant.

De kwaliteit van de slijpvorm van de diamant

In een gemmologisch laboratorium wordt de steen gecontroleerd nadat het de slijpvorm gekregen heeft. Op het bijgeleverde certificaat staat geschreven wat de slijpvorm is, de karakteristieke eigenschappen en kwalitatieve kenmerken van de steen zijn.

Deze beoordeling is onpartijdig maar zorgt er wel voor dat er vertrouwen in de diamanten en diamantenjuwelen kan zijn. Men kan ze dan met een gerust hart kopen. De waarde wordt dan transparant verklaard.

Er worden standaard termen voor gebruikt. Bij de slijpkwaliteit zijn verschillende verlopen:

• Triple Excellent: Dit laat de maximale hoeveelheid licht op de diamant terug komen
• Excellent: Het licht wat op de diamant neerkomt
• Very Good: Het weerkaatsen van evenveel licht als bij een ideale slijpkwaliteit maar dan goedkoper
• Good: weerkaatsing van voldoende licht op de diamant
• Fair: Dit is een behoorlijk goede diamant
• Poor: De weerkaatsing van een kleine hoeveelheid licht op de diamant

De ratio van de slijpvorm van de diamant

De lengte-tot-breedte ratio is de dimensies van diamanten en dit is tevens bij de edelsteen het bovenaanzicht.

Wanneer de lengte met de breedte gedeeld wordt kom je uit op de ratio die in twee cijfers uitgedrukt word. Er wordt aangegeven hoe de edelsteen gespelen is, dit kan rechthoekig, lang of breed zijn.

Een 1:1 diamant heeft altijd een vorm, dit kan vierkante of rond zijn.

De symmetrie van de slijpvorm

De symmetrie kan de waarde van een diamant beïnvloeden. Het symmetrisch zijn de facetten. Alle vlakken moeten hetzelfde geslepen zijn en de facetten moeten dezelfde vorm hebben.

De Culet ligt in het midden van de tafel. De onderste punt van de edelsteen is de culet is en deze kan dan ook gepolijst worden voor een extra facet te maken. Dit moet dan wel geslepen zijn door een vakman omdat dit er voor zorgt hoeveel licht er doorgelaten wordt.

Er zijn een aantal details om de symmetrie van de diamant te vergroten van poor tot excellent zijn:

• Poor: Dit noemen ze ondermaats omdat afwijkingen met het oog zichtbaar zijn
• Fair: Dit noemen ze ook wel aanvaardbaar. Afwijkingen zijn dan heel soms met het oog zichtbaar maar vaak met een tien keer vergrootglas
• Good: Dit is goed. De afwijkingen zijn bijna niet zichtbaar met een tien keer vergrootglas
• Very good: Dit is heel erg goed. De afwijkingen zijn heel moeilijk te zien met een tien keer vergrootglas
• Excellent: Dit is perfect. Er zijn dan geen afwijkingen te zien met een tien keer vergrootglas

Wanneer een diamant excellent krijgt is daar de waarde tot vijftien procent van gestegen. Bij een zuivere edelsteen zouden zichtbare afwijkingen de helderheid aantasten.

Een symmetrische diamant neemt niet alleen in waarde toe maar weerkaatst ook beter in het licht. Dit geeft een luxe uitstraling van een sieraad.

Wat bepaalt de kwaliteit en de waarde van een diamant?

De diamant heeft een aantal belangrijke kenmerken en dat zijn:

• Zuiverheid (clarity)
• Kleur (colour)
• Karaat (carat)
• Slijpkwaliteit (cut)

Dit noemen ze ook wel de 4C’s. Helderheid en kleur ontstaan onder de aardkost tijdens de vorming van de diamant. Afhankelijk van de grootte is het karaat of gewicht. De slijpkwaliteit wordt bepaald door de mens, om een geschikte slijpvorm van de diamant te kiezen.

Het slijpen maakt zeker een verschil in de waarde daarom moet een vakman dit ook doen. Wanneer een mindere diamant wat een onzuivere gelige steen is, kan deze toch schitteren doordat de vorm aangepast is.

Wanneer een zuivere en kleurloos diamant slecht geslepen is verliest deze behoorlijk wat waarde.

Hoe wordt een diamant geslepen

Wanneer een diamant geslepen wordt zijn er een aantal richtlijnen waar rekening mee gehouden moet worden. De vakman leeft deze stappen ook na.

Het slijpproces van een diamant

De ruwe diamant is net een stoffige steen die niet glanst. Wanneer de edelsteen in een vorm geslepen wordt, verschijnt er een prachtige diamant.

En deze wordt dan in een juweel verwerkt. De schittering en vorm zijn onafscheidelijk van elkaar.

Plannen

Het slijpen gebeurd door een vakman die men een diamantair noemt. Deze persoon heeft de vakkennis, de apparatuur en professionele hulpmiddelen voor het slijpen.

De meeste tijd gaat in de eerste planningsfase zitten. Voor er een wijziging aan de ruwe steen gemaakt wordt duurt de voorbereiding soms wel een jaar. Het voorbereidingsproces begint bij de innerlijke kenmerken.

De Diamantair beslist welke slijpvorm er aan de diamant gegeven wordt waardoor de waarde, het aan gezicht en de schittering van de diamant beïnvloeden. Er moet ook rekening gehouden worden met het gewichtsbehoud.

Door het slijpen gaat vijftig procent van het karaatgewicht eraf. Het karaat aantal bepaald de waarde en de prijs van de diamant.

Splijten en zagen van de diamant

Wanneer de waardevolle slijpvorm bepaald is, met een mechanische zaag of een laser wordt de edelsteen gecontroleerd gespleten. Diamant is dan de hardste grondstof maar niet de sterkste ter wereld.

Wanneer er een te harde impact op een verkeerde breuklijn gemaakt wordt, kan de steen verbrijzelen. Tijdens de planfase wordt de breuklijn bepaald en bestudeerd om verbrijzelen tegen te gaan.

Als de diamant op een ring zit moeten er zo weinig mogelijk onzuiverheden op zitten om de waarde te verhogen.

Vlekken die er op zitten kunnen er voor zorgen dat de steen breekt tijdens het slijpproces. De zwakkere stukken worden daarom ook opgespoord en verwijderd uit de ruwe diamant.

Het doel is om zoveel mogelijk karaat uit de edelsteen over te houden.

Schuring en bruting

Na de ruwe diamant gesplitst te hebben, word er een ronde vorm gemaakt tijdens het brutingproces. De gordel van de edelsteen wordt gevormd en wordt het makkelijker om de steen te facetten.

Er zijn meerdere manieren om dit proces in gang te zetten. Er kunnen ook twee diamanten in tegenovergestelde richting tegen elkaar aan geschuurd worden. Een laser kan het precisie werk uitvoeren.

De ruwe diamant wordt in deze fase herkend als een edelsteen die op een ring prijkt.

Facetteren en polijsten

De officiële vorm ontstaat dankzij het slijpen van de verschillende facetten en vlakken. Deze manuele opdracht vraagt veel precisie werk van de vakman.

Door de perfecte symmetrische facetten is de sterk hevige schittering van de edelsteen gegarandeerd.

Met een draaiwiel wordt de diamant geslepen. Per diamant verschilt het facet patroon en de slijpvorm. Als er veel karaat overblijft na het slijpen is de waarde ook hoger.

Als laatste heeft de Diamantair als taak het polijsten van de edelsteen. Polijsten noemen ze ook wel brightening.

De facetten worden allemaal apart gepolijst om de juiste en perfecte schittering te krijgen op de diamant.

Inspectie

De inspectie is de laatste stap in het slijpproces. Diamant specialisten kijken de diamanten na zodat ze alleen op de markt komen als de slijpkwaliteit voldoet aan de normen.

Wanneer een steen niet goed geslepen is wordt deze weer terug gestuurd voor het facetten en polijsten tot de juiste kwaliteit wordt bereikt.

Welke diamant slijpvorm past bij jou?

Omdat er eigenlijk wel aardig wat verschillende diamant slijpvormen zijn, is er voor iedere vrouw wel een slijpvorm.

Daarom is het belangrijk dat je weet welke vorm bij jou past. Je kunt dan een keuze maken uit de volgende slijpvormen:

• De ronde diamant
• De Princess diamant
• De Emerald diamant
• Kussenvormige diamant
• Asscher diamant
• Radiant diamant
• Hartvormige diamant
• Ovale diamant

Natuurlijk is de kleur, het karaat en de zuiverheid ook heel erg belangrijk. Wanneer je een diamant kiest die bij je past, zorg dan ook dat je altijd een certificaat erbij krijgt.

Dan ben je er in elk geval van zekert dat het echt is en dat je ook alle gegevens en de karakteristieken van de diamant hebt.

Elke slijpvorm past natuurlijk bij een vrouw haar persoonlijkheid. Zelfs voor de korte of lange vingers is er een diamant die perfect past, dus daar hoef je ook niet al te hard rekening mee te houden. 

En ook jij wilt toch zeker wel dat de diamant perfect bij jou past?