27 leuke dingen doen tijdens de Kerstvakantie 2022: uitjes, activiteiten,…

(Last Updated On: December 19, 2022)

Ze staat weer voor de deur, de Kerstvakantie! Weten jullie al wat je gaat doen tijdens de Kerstvakantie? Ik som graag enkele leuke activiteiten en uitjes op om tijdens de kerstvakantie te doen: of dat nu lekker alleen wat me-time is, of uitjes voor het hele gezin! Dus: leuke dingen om te doen tijdens de Kerstvakantie 2022! 

Deze anti-verveeltips helpen zowel jou als de kinderen om leuke dingen te doen tijdens de kerstvakantie van 2022. Ideaal, zo hoef jij niet de hele dag door de kids bezig te houden en vervelen ze zich niet. 

Ook voor volwassen staan er hele toffe tips in dit artikel, dus lees het zeker helemaal en ontdek onze leukste tips.

Leuke dingen doen tijdens de Kerstvakantie 2022

Kerstvakantie activiteiten en uitjes

Naar de kerstmarkt

Natuurlijk mag deze niet ontbreken: schuim een gezellige kerstmarkt af tijdens de Kerstvakantie!

kerstmarkt-bezoeken
kerstmarkt-bezoeken

Photo by cmophoto.net on Unsplash

De meeste gemeentes en grote steden hebben wel een kerstmarkt, maar als je écht gezelligheid wil, raad ik je aan om de kerstmarkt van Maastricht, Parijs (ik weet het, da’s al wat verder), Antwerpen, Gent, Brussel, Düsseldorf, Breda of in Friesland te bezoeken. Ook Amsterdam en Rotterdam hebben een hele mooie kerstmarkt! 

In Friesland is het trouwens veel rustiger als je daar een kerstmarkt gaat bezoeken, of kies een wat kleinere gemeente uit in de plaats van een grootstad. 

Ga schaatsen of rolschaatsen

Een grote trend op kerstmarkten sinds een jaartje of 2: een rolschaatsbaan in de plaats van een ijsschaatsbaan. 

Zo kan je in sommige grote steden gaan rolschaatsen (komt goed uit, want dat is weer helemaal trendy tegenwoordig). 

Bind je toch liever je ijsschaatsen nog eens aan? Zoek dan zeker goed uit welke steden nog een ijspiste hebben liggen tijdens de kerstvakantie, of ga naar een indoor schaatsbaan. 

Ga naar een lichtfestival of lichtshow

Nog zo’n trend: een lichtfestival bezoeken. Enkele jaren geleden had je bijvoorbeeld China Lights in de zoo van Antwerpen en gingen mijn vriend en ik daar ieder jaar heen als onze kersttraditie. 

china-lights-lichtfestival
china-lights-lichtfestival

Erg gezellig, maar vaak omdat je een bepaald parcours volgt, best wel druk. 

Welke lichtfestivals zijn er zoal? 

  • Ouwehands Dierenpark in Rhenen: Light Nights (vroeger China Lights)
  • Winterpret in Brussel (tot en met 1 januari)
  • Nature Illuminated in Groot-Bijgaarden (tot 21 januari)
  • Amsterdam Light festival (tot en met 22 januari)
  • Gouda bij Kaarslicht (16 december)
  • Trajectum Lumen in Utrecht
  • Lumineuze nachten in kasteel de Haar in Utrecht
  • Night Walk lichtfestival in Rotterdam (27 december)
  • Ijsbeeldenfestival in Zwolle
  • Rotterdam Verlicht

Bekijk een kerstfilm in de bioscoop

Niets leuker dan naar de bioscoop gaan tijdens de kerstvakantie, toch? Ook als kind vond ik dit al magisch: wij gingen met mijn lagere school de laatste schooldag voor de kerstvakantie naar de bioscoop en keken dan naar de allernieuwste Disneyfilm van het moment. 

Daarna mochten we ‘s middags al naar huis en begon die heerlijk lange kerstvakantie. Oh, daar heb ik echt heerlijke herinneringen aan! 

Dus: een topidee tijdens de kerstvakantie: ga samen met de kids (of zonder, kan ook natuurlijk) gezellig naar de bios om een leuke film te bekijken. 

Bowlen

Ook een toppertje tijdens de kerstvakantie: samen gaan bowlen! MIjn ouders en ik hebben dit enkele jaren gehad als onze kersttraditie: in de plaats van zo’n traditioneel kerstdiner thuis, gebruikten we dat geld om samen te gaan bowlen. 

Enkele potjes bowlen (soms zelfs met discobowlen, maar dat ging bij mij altijd ontzettend mis, hahaha… dan stond ik meer te shaken op de muziek dan dat ik goed bowlde, zeg maar), ondertussen lekkere snacks eten, ik vond het helemaal top! 

Naar een trampolinepark

Vooral leuk voor de kinderen, maar ook volwassenen vinden dit helemaal top: ga samen naar een trampolinepark! 

Er zijn ondertussen verschillende trampolineparken in Nederland en België, dus zet dat zeker eens voor een halve dag op je planning. Een heel groot pluspunt: de kinderen komen helemaal uitgeput weer thuis en hebben hun portie beweging ook weer gehad! 

Naar een indoor speeltuin

Een beetje in dezelfde categorie als het vorige uitje: ga eens naar een indoor speeltuin! Toegegeven, je moet wat tegen het lawaai in zo’n indoor speeltuin kunnen (waarmee ik verklap dat het niet echt wat voor mij is, zeg maar), maar de kinderen vinden het vaak helemaal geweldig!

Naar de Winter Efteling

Een topper om tijdens de winter en de kerstvakantie eens te gaan doen: de Winter Efteling gaan bezoeken! 

Je kan de Winter Efteling gaan bezoeken tot en met 5 maart. De buitenachtbanen zijn trouwens alleen maar geopend als het weer het toelaat. Als je écht persé in een van de buitenachtbanen zou willen gaan, is de Winter Efteling misschien niet het goede moment. 

 

Wat is er zo bijzonder aan de Winter Efteling? Alles is heel kerstig versierd, het is ZO gezellig! Je kan er ook gaan schaatsen als je daar zin in hebt want de Speelweide wordt omgetoverd tot de sfeervolle Warme Winter Weide. 

Er zijn ook vreugdevuren om je lekker bij te warmen (wat wel nodig is, herinner ik me van toen ik zelf eens naar de Winter Efteling ging). Ook zijn er allerlei lekkere winterse lekkernijen en drankjes te krijgen die je anders niet kan vinden in de Efteling. 

En in het Carrousel Theater zijn er ook weer heerlijke nieuwe shows! 

Naar Pairi Daiza

Deze zomer gingen we met vrienden naar Pairi Daiza, echt ongelofelijk de moeite waard! Ook tijdens de winter kan je Pairi Daiza nog steeds gaan bezoeken en zelfs de Kerstman himself loopt er soms rond (van 17 tot 24 december). 

 

Het park wordt nu extra opgeleukt met mooie verlichting, slingers en de grootste verlichte tuin! Er zijn ook videobeelden die geprojecteerd worden op verschillende gebouwen, prachtig om te zien! 

Ga indoor skieën

Als je avontuurlijk en sportief ingesteld bent, is het supertof om te gaan indoor skieën! Het is wel even wennen (toen ik ooit met school ging indoor skieën, lag ik denk ik meer op de grond dat wat anders, hahaha), maar heel erg leuk om te doen. 

Vaak kan je gewoon op de rolmat eerst even oefenen voor je echt op de ‘skipiste’ gaat. 

Gaan shoppen in een designer outlet

Voor de shoppers onder ons: het is een ideaal moment om naar een designer outlet te gaan om eens goed te gaan shoppen! 

Er zijn verschillende designer outlets zoals die van Roermond of Maasmechelen Village: erg leuk om te doen en ze zijn ook altijd ontzettend mooi versierd tijdens de feestdagen. 

Naar een ijsbeeldenfestival: ijssculpturen

In Zwolle heb je zo bijvoorbeeld het Ijsbeelden festival dat je kan gaan bezoeken. De ijssculpturen zijn ook ontzettend mooi verlicht, dus zeker een aanrader om eens te gaan bekijken. 

Ga een kattencafé bezoeken

Wij gingen dit weeknd nog eens naar Dreamcatchers, het kattencafé in Gent. Voor mij en een goede vriendin is het rond deze periode toevallig vaste prik geworden dat we er eens eventjes langsgaan, genieten van een lekker drankje en taartje en wat bijpraten. 

Dit keer waren zowel mijn vriend als het dochtertje van onze vriendin erbij en dat was ook super gezellig. 

 

Hou er wel rekening mee dat je niet zomaar (dit hangt trouwens wel af van kattencafé tot kattencafé) de katten mag vastnemen en aaien, vaak zijn het katten die nogal moeilijk te socialiseren zijn en zijn dit hun eerste stapjes in dat proces. 

Gewoon lekker zichzelf laten zijn dus, maar je kan wel met hen spelen en gewoon genieten van hun aanwezigheid. 

Zeker tof om te combineren met een bezoekje aan de prachtige kerstmarkt van Gent, trouwens! 

Activiteiten voor als het regent

Leer acrylgieten

Lekker kliederen met verf, is dat wat voor jullie? Dan raad ik je aan om met acrylgieten te gaan beginnen! Op zich heb je er niet zo heel erg veel voor nodig, dus het is best wel een low-budget activiteit om te doen en een ideale activiteit voor als het regent

In mijn artikel over acrylgieten voor beginners krijg je een erg uitgebreide uitleg en zie je wat je nodig hebt. Je hebt pakweg een 20 à 30 euro nodig om te beginnen met deze hobby, maar je zal zien dat je het een erg leuk tijdsverdrijf vindt! 

 

Leer Fimo maken

Heb je ooit al met Fimoklei gewerkt? Ook wel gekend als polymeerklei? Nee? Geen probleem! Fimo bak je af in de oven en de polymeren die in de klei zitten, maken een soort plastic van je werkje. 

Heel leuk om bijvoorbeeld Fimo oorbellen te maken, of leuke mannetjes!

Strijkparel werkjes maken

Super ontspannend (behalve wanneer je per ongeluk alle kleurtjes strijkparels door elkaar kiepert, woeps): met strijkparels werken! Laat de kinderen niet zelf aan de slag gaan met het strijkijzer, maar voor de rest is dit echt een prima binnenactiviteit voor kinderen. 

En: niet alleen voor kinderen! Ik heb zelf als volwassene ook al veel strijkparelwerkjes gemaakt en vind het echt ontzettend ontspannend. Een beetje zoals Zentangle of mandala’s tekenen en inkleuren, héérlijk. 

Kost op zich ook niet zo heel erg veel om mee te beginnen en de kids zijn er al snel een hele poos zoet mee. 

Lees ook: strijkparel patronen en voorbeelden

Leer Punch needle

Het is een hobby die ikzelf nog maar net ontdekt heb: punch needle! Oftewel: punchen! Je hebt er eigenlijk niet zo heel veel items voor nodig, maar in het begin vond ik het wel even erg wennen, hoor. 

Ik ben zelf namelijk haken en breien gewend, borduren of punch needle was nieuw voor mij. Maar: na het enkele keren te proberen en vooral enkele Youtubefilmpjes erover te kijken, was ik er helemaal mee weg. 

Ondertussen heb ik extra wol gekocht om ook mijn eigen designs te kunnen maken en nog verder te kunnen needle punchen, zegt alles, toch? 

Beginnen met diamond painten

Ook een superleuke hobby: diamond painting! Ook de kleintjes kunnen dit doen, er zijn namelijk speciale diamond paintings voor kinderen te koop, die hebben grotere steentjes die geplakt kunnen worden. 

Bekijk ook zeker eens mijn artikel over diamond painting voor beginners als je hiermee zou willen starten: ik leg je alles uit in dat artikel. 

Samen kerstkoekjes bakken en versieren

Deze staat ook altijd hoog op het lijstje: lekkere kerstkoekjes bakken en versieren tijdens de vakantie! Niet alleen leuk voor kinderen, ook voor volwassenen is dit een héérlijk nostalgische activiteit. 

Of het nu buiten lekker weer is of niet, dit is zo’n typische kerstactiviteit die je gemakkelijk samen thuis kan doen. Je hebt ook niet veel ingrediënten nodig om hiermee aan de slag te gaan. 

Gamen: de leukste Nintendo Switch spellen

In het artikel ‘leukste Nintendo Switch spellen voor volwassenen‘, bespreek ik enkele van de allerleukste spellen van het moment. Mijn vriend en ik zijn gamers, dus voor ons is dit tijdens een vakantie ook zeker een must-do. 

Ook als er vrienden en/ of familie langskomt tijdens de feestdagen, is het supergezelllig om samen bijvoorbeeld Mariocart of Mario Party te kunnen spelen. Plezier gegarandeerd! Wel even ervoor zorgen dat je genoeg spel controllers in huis hebt en dat ze allemaal opgeladen zijn 😉

Speel gezelschapsspellen samen

Ook superleuk om te doen (en niet alleen tijdens de kerstvakantie natuurlijk): speel samen leuke gezelschapspellen of bordspellen. 

Ook als volwassene zijn er echt heel erg leuke spellen op de markt te vinden, dus ik raad je zeker aan om ook ons artikel over bordspellen voor 2 personen eens te lezen: ideaal om met jullie twee samen te spelen! 

gezelschapspellen-spelen
gezelschapspellen-spelen

(Rummikub ging niet zo lekker, nee 😀 )

Hou een kerstfilm-marathon op Netflix

Ik heb vorig jaar echt tientallen Kerstfilms op Netflix bekeken en ben ook nu weer begonnen. Voor mij zijn de Harry Potter films trouwens ook een soort van kerstfilms door de sfeer die ze hebben, vinden nog andere mensen dat? Haha! 

Bekijk dus ook zeker eens mijn lijstje met beste kerstfilms op Netflix om wat inspiratie op te doen. Het zijn niet alleen maar kerstfilms voor volwassenen, er zitten ook superleuke kerstfilms voor kinderen tussen. 

kerstfilms-netflix
kerstfilms-netflix

Kaarsen maken

Kaarsen maken is ook een hele leuke activiteit om tijdens de kerstvakantie te doen. Of je nu mallen koopt om kaarsen in te gieten, of je gaat aan de slag met een leuk potje, kaarsen maken is echt een leuke en gezellige activeiteit (zowel om samen als alleen te doen). 

Je kan ook je oude, lege kaarsenpotjes opsparen en die bijvullen! Ik raad je trouwens wel aan om te werken met koolzaadwas of sojawas, dat is veel beter om te branden dan paraffine. 

 

Start een bullet journal

Een bullet journal starten… tijdens de kerstvakantie heb je vaak wat meer tijd en kan je goed bedenken wat je graag zou willen schrijven in je bullet journal. Vaak nemen we tijdens het eindejaar en de feestdagen ook eens de tijd om na te denken over ons leven (kijk ook eens naar deze 100 goede voornemens en tips om je goede voornemens vol te houden)

Bekijk ook zeker eens het filmpje hieronder om gezellig aan je bullet journal te kunnen beginnen, ik leer je alles van A tot Z! 

 

Zelf een kerstkrans knutselen

Ik ging onlangs met een vriendin een kerstkrans maken! Het was echt supertof om te doen (al had ik misschien bij nader inzien beter begonnen met wilgen te vlechten in de plaats van kornoelje). 

zelf-een-kerstkrans-maken
zelf-een-kerstkrans-maken

Vlogmas kijken

Een van de allerleukste dingen om dit seizoen te doen, volgens mij, en om écht in de kerstsfeer te komen, is Vlogmas kijken. 

Vlogmas is uitgevonden door Youtuber Ingrid Nilssen en daarin gaan vloggers of Youtubers je iedere dag vanaf 1 december tot Kerstmis een kijkje geven in hun leven. Vaak worden er dan net heel erg kerstige dingen gedaan. 

Ik kijk dit jaar vooral graag naar Vlogmas van Youtubers Katnipp (haar reisvlogs over Lapland en Disney World zijn een grote aanrader) en Gabrielle. 

vlogmas-kijken
vlogmas-kijken

Kerst nail art maken

Ook een heel leuke activiteit: zelf kerst nail art maken! Ik weet dat dat best ingewikkeld klinkt, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. 

lange-nagels-nail-art-kerst
lange-nagels-nail-art-kerst

Zelf kan ik namelijk niet goed tekenen, maar ik gebruik dan leuke nagelstickers of nail decals om mooie kerstnagels te krijgen. Of, ga aan de slag met glitter! Dan krijg je ook een mooie nagellook die heel feestelijk is.