Leuke activiteiten voor een regenachtige dag (kinderen en volwassenen): wat doen als het regent?

(Last Updated On: February 14, 2021)
Wat kun je doen op een regenachtige dag? Ontzettend veel!
Een regenachtige dag hoeft niet te betekenen dat alle gezinsleden het hoofd laten hangen, de hele dag achter de televisie zitten of elkaar zitten te klieren.
kinderen-regenachtig-activiteiten
kinderen-regenachtig-activiteiten
Op een regenachtige dag kun je juist binnen hele leuke dingen doen. We helpen jullie graag op weg met een aantal leuke ideeën. Na het lezen van dit blog zou je willen dat het weken achter elkaar regent. Veel plezier samen en denk eraan, na regen komt zonneschijn!

Leuke activiteiten als het regent

Organiseer een speurtocht

Hoe leuk is dat, een speurtocht in huis uitzetten. Hoe je dat het beste kunt doen is een beetje van de leeftijd van de kinderen afhankelijk. Voor de allerkleinsten houd je het natuurlijk lekker eenvoudig en geef je de route met pijltjes of lintjes aan. Eindpunt bereikt? Zet wat lekkers voor de speurders klaar.

Kunnen de kids al lezen? Dan is het is leuk om de route te laten ontdekken aan de hand van een foto én een bijbehorende letter. Bedenk van te voren een woord, bijvoorbeeld paddenstoel. Maak evenveel foto’s als dat het woord letters lang is (10 in dit geval) van dingen in huis.

Dat kan van alles zijn, een lamp, een kraan, een kast, een deel van een dekbedovertrek. Leg op elke plek waar de foto is gemaakt een letter van het woord neer. Als alle plekken zijn bezocht en de letters zijn verzameld, kan er worden gepuzzeld.

Is er in het gezin een oudere broer of zus die zichzelf te groots vind om hieraan deel te nemen? Vraag hem of haar een woord te bedenken, de route uit te zetten en de bijbehorende foto’s te maken.

Lekker de keuken in

Met regenachtig weer is het des te gezelliger om samen in de keuken te bakken of te koken.
Beslag voor cake of muffins maken kunnen alle kinderen en ook het kneden van deeg voor koekjes vinden ze een leuke bezigheid. Wanneer het resultaat in de oven staat kunnen ze meestal niet wachten tot het klaar is.

Daarna kunnen muffins of koekjes nog worden geglazuurd en versierd.
Vanzelfsprekend worden die heerlijke baksels gezellig samen geproefd met een lekker glas limonade, thee of warme chocomel erbij.

Kinderen vinden het ook geweldig om hun eigen pizza te maken. Wil je de makkelijke manier dan koop je kant en klare pizzabodems. Je kunt het deeg ook zelf samen kneden. Zet kommetjes met ingrediënten klaar om de pizza mee te beleggen. Succes verzekerd.

Verkleedpartij met fotoshoot

Organiseer een echte fotoshoot met je kinderen. Hieraan voorafgaand kunnen ze zich lekker uitdossen, bijvoorbeeld allemaal in dezelfde kleur kleding, feestkleding, themakleding of in hun mooiste jurk of bloes.

Of een fotoshoot met allemaal gekke hoedjes of met zoveel mogelijk sieraden om. Laat je fantasie de vrije loop en doe als ouder uiteraard ook mee. Laat vooral ook je kinderen foto’s maken. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en soms zijn de resultaten meer dan verrassend!

Elkaar opmaken

Leg wat make-up spulletjes klaar die niet te duur zijn. In elk geval wat lippenstift, oogschaduw en natuurlijk nagellak. Het maakt niet uit of je kind of ouder, jongen, man, meisje of vrouw bent. Laat de ander je lekker opmaken en lak elkaars nagels.

Gebruik ook eens een masker, bijvoorbeeld een chocolademasker. Dolle pret verzekerd. Uiteraard leg je ook dit resultaat op de gevoelige plaat vast.

Kamperen in huis

Heeft je huis een grote zolder of is er een grote hobbykamer ter beschikking? Zijn jullie normaal kampeerders? Haal dan snel je kampeerspullen tevoorschijn. Puptentjes, strandtentjes of werptentjes zijn natuurlijk ideaal. Geen tent? Met wat lakens, een ladder of een waslijn kom je ook een heel eind.

Extra leuk is het als je het pikkedonker maakt en alleen licht van een zaklamp hebt.
Vertel elkaar in de tent leuke verhalen of lees een boek voor.
Als klap op de vuurpijl kan er natuurlijk ’s avonds echt in de tent worden geslapen.

Kunst maken

Maak samen eens een enorm kunstwerk. Leg naar eigen inzicht voldoende materialen klaar en natuurlijk lijm, touw of spijkers en eventueel verf.. Alles kan.

Nog leuker is om eerst samen door het huis te lopen en te kijken welke spulletjes hiervoor geschikt zijn (wat op de nominatie staat om weg te doen). Een oude duikbril, dat stressballetje, een niet complete puzzel, een pop zonder armen etcetera.

Stoelendans

Zorg dat jullie met voldoende personen zijn en nodig eventueel de buren uit voor de ouderwets gezellige stoelendans. Het enige dat er nodig is zijn stoelen en een cd-speler met muziek (of de moderne tegenhanger, een mobiele telefoon met een playlist). Wie blijft het langste in het spel en verovert de laatste stoel?

Hoog van de toren

Wie bouwt de hoogste toren?? Je kunt de toren van verschillende materialen bouwen.
Denk aan lego, duplo, kussens of knuffels. Om het eerlijk te houden mogen de kleinste een trapje gebruiken (ouders wel even in de buurt blijven om te voorkomen dat er een snoetduik wordt gemaakt).
De winnaar mag kiezen wat er ’s avonds wordt gegeten.

Maak samen een stop motion filmpje

Zeker als ouder ken je natuurlijk Pingu of Shaun het schaap. Allebei fantastische voorbeelden van stop motion filmpjes. Bij een stop motion filmpje wordt er steeds iets aan de vorige scene veranderd. Om een stop motion filmpje te maken hoef je natuurlijk niet persé met klei aan de slag.

Met bestaand speelgoed, lego of schaar en papier kom je ook al een heel eind. Op YouTube vind je een aantal goede voorbeelden. Er zijn ook handige apps die je hiervoor kunt downloaden. Bedenk samen een verhaal en fantaseer er op los. Jullie zijn wel even bezig. Om een filmpje van 33 seconden te maken heb je zeker 200 foto’s nodig.
Succes verzekerd!

Ik ga op reis en ik neem mee

Dit geweldige denk- en geheugenspel kan ook prima thuis worden gespeeld.
Als variant kun je een bepaald thema of onderwerp afspreken. Nog leuker is het als je eerst de “auto” instapt. Zet hiervoor vier stoelen klaar of zet twee stoelen voor de bank neer.
Aansluitend kan nog het spelletje “ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is….” worden gespeeld.

Strijkparels en strijkkralen

Misschien vinden de kids het wel leuk om binnen te spelen met strijkkralen en strijkparels. Je kan maken wat je maar wilt, maar laat wel alleen maar de ouders met het strijkijzer strijken.

Lees ook: strijkparels en strijkkralen voorbeelden

Lees ook: leuke schoencadeautjes

Hou een kleurwedstrijd

Houden de kinderen erg van kleuren en kleurboeken? Hou dan een kleurwedstrijdje.

Lees ook: gratis kleurplaten

Lees ook: thuiswerken met kinderen