Diamond painting voor beginners: hoe starten en wat heb je nodig?

(Last Updated On: August 20, 2023)

Diamond painting is de laatste jaren echt ontzettend populair geworden, maar hoe begin je daar nou aan? Waar kan je leuke Diamond Painting pakketten kopen? Heb je er veel voor nodig of is het nog best een goedkope hobby om te doen? Ik leg het je graag uit! 

Het voorbeeld van diamond painting dat ik hieronder gebruik, komt trouwens uit de Action voor een paar euro. 

Diamond painting voor beginners

diamond-painting-bakje-en-pennetje
diamond-painting-bakje-en-pennetje

 

Wat is diamond painting? 

Diamond painting is een leuke hobby waarbij je kleine plastic steentjes (de diamonds) met een speciale lijm plakt op een vel geplastificeerd papier. Zo maak je de mooiste afbeeldingen zelf. 

De diamonds plak je op hun plaats, die wordt vaak aangeduid met een letter of cijfer.

Wat heb je nodig voor diamond painting? 

Op zich heb je niet zo veel nodig voor diamond painting. Als je een setje koopt, zitten daar alle basics vaak al bij in. 

 • vel met tekening
 • diamonds (de steentjes)
 • een pennetje om de steentjes gemakkelijk vast te pakken
 • speciale lijm
 • een bakje om de steentjes in te doen
diamond-painting-voor-beginners
diamond-painting-voor-beginners

Het kan wel heel erg handig zijn om nog wat extra items in huis te halen als je van diamond painting je nieuwe hobby wil maken: 

 • verschillende bakjes om al je steentjes in te kunnen sorteren (vaak zitten die in een onhandig zakje dat je open moet scheuren)

  diamond-painting-opbergdoos
  diamond-painting-opbergdoos
 • een lichtbak (lightpad): zo kan je ook ‘s avonds verder werken aan je diamond painting als het donker is
  lightpad-voor-diamond-painting
  lightpad-voor-diamond-painting

  Deze lightpad shop je hier

 • een lineaal om de steentjes recht te leggen (rvs of plastic maakt niet uit)
 • een roller om de steentjes mooi egaal te rollen
  diamond-painting-roller
  diamond-painting-roller

  Deze roller shop je hier

 • Ook erg handig: een lichtpen (die heeft een lichtje en maakt je werk echt gemakkelijker)

  lichtpen-diamond-painting
  lichtpen-diamond-painting
 • Ook een pincet (een lange pincet) is super handig! Zeker als je eens een steentje verkeerd geplakt hebt, kan dit supergoed van pas komen. 

Kan je aan diamond painting doen als het donker is? 

Ja hoor, maar het helpt heel erg als je voor jezelf dan een lichtbak in huis haalt. Die hoeven trouwens helemaal niet duur te zijn! 

Je kan deze kopen bij de Action (ze hebben ze soms in hun assortiment), of bij Aliexpress. Ook op Bol of gespecialiseerde webshops bieden ze deze lichtbakken aan, maar die komen ook vaak gewoon van Aliexpress en worden met meer winsten doorverkocht. 

lightpad-voor-diamond-painting
lightpad-voor-diamond-painting

Als jij graag zo’n lichtbak wil, en nog wel even kan wachten tot je ‘m in huis hebt, raad ik je aan om er gewoon eentje bij Aliexpress te gaan bestellen. 

Heb je goede ogen nodig voor diamond painting? (Slechtziend)

Je hebt goede ogen nodig om aan diamond painting te doen, ja. Ik startte er zelf mee toen mijn beide ogen nog goed waren, maar nu ik maar 1 oog kan gebruiken door cataract, vind ik het echt ontzettend moeilijk en lukt het me niet goed meer. 

Er zijn ook wel diamond paintings met extra grote diamantjes, dus die zou je misschien wel kunnen proberen. Ook kan je een loep en een lichtbak proberen als het vooral te maken heeft met licht en donker en daarin niet zo goed meer kunnen zien. 

Waar moet je beginnen aan je diamond painting? Beneden of bovenaan? 

Het hangt een beetje van je eigen voorkeuren af, maar ik heb gemerkt dat ik het liefst van al bovenaan begin, maar ik leg de diamond painting dan ondersteboven. 

Als ik gewoon onderaan begin, ga ik te vaak over de steentjes heen en komen ze soms los. 

Waar diamond paintings kopen? 

Je kan diamond paintings op veel verschillende plaatsen kopen: de Action, bij de Hema, online bij Aliexpress, Amazon, Bol,… er zijn ook veel gespecialiseerde shops, maar die bieden vaak dezelfde diamond paintings aan als diegene die je op Alibaba en Aliexpress kan vinden. 

diamond painting hema kopen

diamond-painting-steentjes-in-zakjes
diamond-painting-steentjes-in-zakjes
hema-diamond-painting-kopen
hema-diamond-painting-kopen

Diamond painting schilderij inkaderen

Kan je een afgewerkt diamond painting schilderij inkaderen? Ja hoor! Let wel even op dat je een kader uitkiest waar je de diamond painting gemakkelijk in kan stoppen. 

Vaak moet je het schilderij wel even wat bijknippen om het een goed formaat te geven. Let goed ot phep het glas in het kader: mat plastic of mat glas gaat je diamond painting er dof uit laten zien, let erop dat je een glanzende finish kiest als je de steentjes mooi wil laten glanzen. 

Soms zit er op het plastic nog een superdun laagje dat je eraf moet pellen, dit was bij mij zo toen ik kaders kocht van de Hema, maar ook van Posterstore en Desenio! 

 

Diamond painting schilderij ophangen

Hoe kan je een diamond painting schilderij ophangen? Er zijn veel verschillende mogelijkheden: 

Je kan de diamond painting inkaderen en het op die manier erg gemakkelijk ophangen. Maar, wat doe je dan als je voor je diamond painting geen geschikt kader kan vinden? Kaders op maat zijn namelijk erg duur. 

Je kan een stuk hout nemen (triplex of MDF) en je diamond painting daarop lijmen. Kies wel voor een goede lijm! Als je dit doet, zou ik je ook aanraden om je diamond painting ook ineens te sealen, anders komt er allemaal stof en viezigheid tussen. 

Je kan ook kiezen voor een magnetische posterhanger: die zijn vaak in grotere formaten te krijgen en niet zo heel duur. 

magnetische-lijst-diamond-painting
magnetische-lijst-diamond-painting

Hoe krijg je kreukels uit je diamond painting? 

Als je een diamond painting gekocht hebt, die opgerold in de verpakking zat, raad ik je aan om enkele zware boeken erop te leggen gedurende enkele dagen. 

Ik had geen zware boeken in huis (wie heeft er nog telefoonboeken, right?) en heb er mijn laptop en andere zware dingen opgezet om het terug recht te krijgen. 

Nadeel is wel het opbergen tussendoor… ik heb het weer opgerold en in de doos gestopt, dat was geen goed idee. Probeer om je diamond painting in ieder geval niet op te vouwen of op te rollen als je eraan bezig bent! 

Is diamond painting moeilijk? 

Nee, helemaal niet! Het is wel erg leuk om te doen en super ontspannend. 

Oeps, ik heb verkeerde steentjes geplakt! 

Geen probleem! Als je verkeerde steentjes hebt geplakt, kan je ze er soms nog van afhalen door een lang pincet te gebruiken. 

Lukt het niet en zit je steentje te vast? No worries! Een verkeerd steentje kan heus geen kwaad, je zal dit echt amper zien in het eindresultaat. 

Moet je een diamond painting sealen? 

Het hoeft niet persé, maar kan wel ervoor zorgen dat je schilderij zo lang mogelijk goed blijft. 

Help, mijn steentjes plakken niet goed! 

Erg vervelend, je steentjes plakken niet goed of blijven niet plakken. Wat moet je dan doen? Je kan verschillende dingen proberen:

Eerst en vooral: ik gebruik zelf een lijmroller (zoals deze, dus, geen gewone stick) om de plaklaag weer wat beter te laten plakken, maar helaas werkt dit niet iedere keer. Zelf haal ik altijd die van Pritt in huis, omdat ik die lijm het beste vindt. 

lijmroller
lijmroller

Als je steentjes van in het begin al slecht plakken, zou ik je pakket wel gewoon retour sturen naar de winkel. Dan heb je een slecht pakket gekregen met slechte lijm. Wat je dan ook probeert, veel zal het niet helpen! 

 

Wat kost een diamond painting? 

Het hangt er vooral vanaf waar je je diamond painting koopt. Van enkele euro’s tot tientallen euro’s. 

Even nog een tip van mij: als je een leuke diamond painting hebt gevonden, klik dan even op de foto, klik op je rechtermuisknop en kies voor ‘afbeeldingen zoeken met Google Lens’. Dit werkt alleen in Google Chrome, trouwens. 

Zo zie je gelijk andere winkels die deze diamond painting aanbieden en kan je de prijzen vergelijken. Je zal zien dat velen ook op Aliexpress of Alibaba staan. 

Diamond painting van een eigen foto (gepersonaliseerd)

Je kan ook leuke gepersonaliseerde diamond paintings laten maken. Heel leuk om cadeau te geven (laat er dan bijvoorbeeld huisdieren of kinderen op drukken) of om zelf te maken en dan als cadeautje af te geven. 

 

Je kan trouwens ook prima klein beginnen, hoor. Ik vond zelf in het begin die grotere diamond paintings best overweldigend omdat het veel werk is. Ook voor kinderen zou dit wel eens té lang kunnen duren. 

Het is dan ook erg fijn dat er kleinere projectjes zijn met diamond painting, zoals het maken van deze leuke armbandjes: 

diamant-painting-armbandjes
diamant-painting-armbandjes