5 zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van buitenplanten

(Last Updated On: October 9, 2023)

Buitenplanten kiezen


Is je nieuwbouwwoning onlangs opgeleverd en wil je met de tuin aan de slag? Of ben je uitgekeken op de huidige planten in de tuin en wil je graag iets anders? Dan begin je vast en zeker vol goede moed aan je zoektocht.

Vanwege het grote aanbod kunnen wij ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Kies niet lukraak wat planten uit, maar houd rekening met de volgende 5 zaken. 

buitenplanten-kiezen
buitenplanten-kiezen

Photo by Aniston Grace on Unsplash

1. Afmetingen


Het spreekt misschien voor zich, maar toch zijn er genoeg mensen die geen rekening houden met de afmetingen van hun tuin als ze planten kopen.

Het risico hiervan is dat je mogelijk te veel of te weinig planten koopt. Meet perkjes en borders daarom altijd eerst op voordat je aan je zoektocht begint. Zorg dat je zowel de lengte als breedte weet.

Richt je overigens niet alleen tot de afmetingen van de tuin zelf, maar kijk ook altijd hoe groot planten worden. Op deze manier voorkom je dat planten straks niet genoeg ruimte hebben om te groeien.

2. Standplaats


Wie op zoek gaat naar (nieuwe) planten voor in zijn tuin, doet er goed aan om van tevoren te bepalen waar ze precies komen.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar bodembedekkers om onkruid geen kans te bieden? Kijk dan of de planten beter gedijen in de volle zon of in (half)schaduw.

Als je een bodembedekker die houdt van schaduw in de volle zon zet, is de kans groot dat je hier maar korte tijd van kunt genieten. Andersom geldt dit uiteraard net zo goed.

3. Bloeiperiode


Dit is misschien wel één van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van tuinplanten. Heb je liever dat alles tegelijk bloeit of geef je toch de voorkeur aan een ‘vierseizoenentuin’?

Als je een keuze gemaakt hebt, kun jij je laten leiden door de bloeiperiode van de planten. Wie wil dat zijn tuin het hele jaar door in bloei staat, koopt planten die in verschillende periodes bloeien.

Geef je de voorkeur aan een tuin die in één of twee seizoenen bijzonder kleurrijk is? Kies dan uitsluitend voor planten die in de betreffende seizoenen bloeien.

4. Onderhoud


Als je groene vingers hebt, vind je het vast heerlijk om in de tuin bezig te zijn. Helaas geldt dit lang niet voor iedereen.

Reden genoeg om ook rekening te houden met de mate van onderhoud voordat je tuinplanten koopt. Kijk je liever niet te veel om naar je tuin? Kies dan voor planten die je niet of nauwelijks hoeft te snoeien.

5. Winterhardheid


Tot slot raden wij je aan rekening te houden met de winterhardheid van tuinplanten. Er zijn namelijk genoeg planten die de winters in Nederland niet overleven zonder bescherming.

Je kunt de planten dan in het voorjaar weer vervangen. Kies daarom voor winterharde planten. Een beukenhaag is bijvoorbeeld winterhard en dat geldt ook voor de helleborus, Japanse esdoorn en jasmijn.

Deze planten komen doorgaans probleemloos de wintermaanden door.