Waarom is 2022 het jaar om in duurzaamheid te investeren?

(Last Updated On: May 24, 2022)

Investeren in duurzaamheid

Zelden merkten wij in Nederland de ontwikkelingen in de wereld zo sterk als in het eerste kwartaal van 2022.

Ten eerste hebben we te maken met een torenhoge inflatie en daarbij zorgt ook alles in Oekraïne dat wij meer moeten betalen voor onze energie.

Voor veel mensen geven deze verhoogde lasten grote stress en daarom is dit hét moment om te kijken of je kunt verduurzamen. Het is namelijk niet een grote moeite om stappen te zetten richting duurzaamheid.

Dit zorgt er niet alleen voor dat je bijdraagt aan een betere wereld, maar je houdt ook geld over aan het eind van de maand.

duurzaamheid-investeren
duurzaamheid-investeren

Photo by Daria Nepriakhina 🇺🇦 on Unsplash

Ga zonnepanelen kopen als je geld wilt besparen

Een van de beste manier om je woning te verduurzamen, is door zonnepanelen aan te schaffen. Als je zonnepanelen kopen gaat, kun je met de huidige energietarieven je investering in vijf jaar terugverdiend hebben. Tel daarbij op dat je ook nog gebruik kunt maken van aantrekkelijke btw-regelingen en het is niet meer de vraag of je zonnepanelen moet kopen, maar wanneer. Hoe eerder je namelijk je panelen laat installeren, hoe eerder je geld kunt gaan besparen. Goede zonnepanelen kunnen wel vijfentwintig jaar meegaan, waardoor je dus op twintig jaar gratis stroom mag rekenen.

 

Wat moet je weten als je zonnepanelen kopen gaat?

Als je graag zonnepanelen kopen wilt, moet je zorgen dat je weet wat je jaarlijkse verbruik is. Het is namelijk niet goed om te weinig capaciteit op te wekken, maar teveel is ook niet goed. Tot nu toe is het namelijk niet mogelijk om je stroom op te slaan waardoor het geen zin heeft om een overschot aan energie op te wekken. Kijk ook altijd goed naar het vermogen dat de panelen hebben. Heb je namelijk een klein dak, dan zijn panelen met een groot vermogen geschikter. Zo kun je op een klein oppervlakte toch meer dan voldoende energie opwekken.

 

Is ieder dak geschikt voor zonnepanelen?

Kort gezegd: nee. Toch betekent dit niet dat niet iedereen zonnepanelen kan nemen. Om een goed rendement te behalen moet je zorgen dat de panelen op het zuiden gericht zijn. Ook de hoek van je dak is van invloed op het rendement. Je kunt je dak daarom aanpassen om de ideale omstandigheden voor je panelen te creëren. Je leverancier kan je daar alles over vertellen. Is je dak niet geschikt voor de panelen, omdat hij bijvoorbeeld op het noorden gericht is? Dan kun je ook kijken of bijvoorbeeld het dak van je schuur een betere plek is. Er is altijd wel een oplossing te vinden, dus informeer naar de mogelijkheden bij je installateur.