Informatie over borstvergroting
Alles over borstvergroting: veelgestelde vragen
Wat is een borstvergroting?
Bij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg operatief implantaten of lichaamseigen weefsel aan in je borsten.
Wie kan een borstvergroting laten uitvoeren?
Een borstvergroting is voor de meeste vrouwen een ingreep uit esthetisch oogpunt: de borsten worden voller en groter. Ook kan het deel uitmaken van een traject van plastische reconstructie na bijvoorbeeld amputatie van de borst. Je komt voor een borstvergroting in aanmerking als je borsten en tepels zich hoger dan de plooi van je borsten bevinden. Als de borsten lager hangen is een vergroting nog steeds mogelijk; het advies is dan om de ingreep te combineren met een borstlift. Een medisch onderzoek door een chirurg wijst uit of je borsten geschikt zijn voor implantaten.
Wanneer mag je geen borstvergroting laten uitvoeren?
Het kan soms beter zijn van een borstvergroting af te zien, bijvoorbeeld als:
- er sprake kan zijn van een verstoorde wondgenezing (bv. bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of bij suikerziekte)
- er sprake is van ernstig overgewicht
- je verwachting niet overeenkomt met de mogelijkheden van de plastisch chirurg
De chirurg zal bij bovenstaande situaties met je in gesprek gaan.
Door het verhoogde risico op complicaties en een verhoogde kans op minder goede resultaten wordt een borstvergroting niet toegepast bij:
- borstkanker of een voorstadia van borstkanker
- de aanwezigheid van een infectie in het lichaam
- zwangerschap
- borstvoeding
- een verzwakt immuunsysteem (bv. door het gebruik van bepaalde medicijnen of chemotherapie)
- aandoeningen die effect hebben op wondgenezing of bloedstolling
Alle plastische chirurgen in Nederland die lid zijn van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zijn overeengekomen dat de minimumleeftijd voor een cosmetische borstvergroting 18 jaar is.
Hoeveel kost een borstvergroting?
Het type implantaat en de grootte ervan bepalen de prijs van een borstvergroting. De prijzen voor een vergroting met siliconen implantaten (van 200 tot 500 cc) beginnen vanaf ā¬ 2750 euro (gevonden bij Wellness Kliniek). In deze prijs zijn opname, implantaten, verdoving, honorarium voor de chirurg en postoperatieve zorgen inbegrepen.
Kan je een borstvergroting ongedaan laten maken?
Ja, je kunt de protheses weer laten verwijderen, bijvoorbeeld als je niet tevreden bent met het resultaat of wanneer er kapselvorming ontstaat. Door kapselvorming wordt de vorm van de prothese zichtbaar.
Wil je graag weten of een borstvergroting jou zou staan of zou helpen? Kijk dan ook altijd eens naar voorbeelden van borstvergroting voor en na.
Wordt er alleen met siliconen gewerkt?
Er zijn verschillende typen borstimplantaten, elk met hun eigen voor- en nadelen: zoutoplossing, hydrogel en siliconen implantaten. De meerderheid van de vrouwen kiest voor siliconen. De nieuwste siliconen implantaten hebben een betrouwbare, sterke schil en zijn veilig. De vulling van de implantaten bestaat uit een stevige massa siliconen die, als de schil onverhoopt zou scheuren, niet in je lichaam kan lekken. Siliconen implantaten voelen het meest aan als natuurlijk borstweefsel. Ze geven de borst een mooie, aantrekkelijke vorm.
Heb je pijn na de operatie?
Na de operatie kan wat spierpijn optreden in je rug en borstkas. Omdat het een paar dagen duurt voor de implantaten goed zitten, kunnen de borsten gezwollen zijn en gespannen aanvoelen. Ook kunnen er bloeduitstortingen en blauwe plekken ontstaan. De wondjes kun je als stekend of branderig ervaren. Het totale genezingsproces kan zoān drie tot zes maanden in beslag nemen.
Welke soorten implantaten zijn er?
Door de ontwikkeling van de nieuwste technologieƫn in de medische wereld heb je de keuze uit een groot aantal verschillende borstimplantaten. Naast de eerdergenoemde verschillende typen kun je kiezen uit verschillende vormen, groottes en profiel en textuur:
- vorm: de meest gebruikte implantaten voor borstvergrotingen zijn rond of anatomisch (druppelvormig) van vorm. De ronde implantaten genieten de voorkeur bij esthetische borstvergrotingen, omdat ze zachter zijn en natuurlijker aanvoelen een meebewegen. Gaat het om een reconstructieve borstvergroting dan wordt er meestal gekozen voor een druppelvormig implantaat. Bij een druppelvormig implantaat ligt het middelpunt van de zwaartekracht lager dan de tepel, waardoor je meer kans hebt dat je borsten gaan hangen.
- grootte en profiel: de grootte van de implantaten wordt aangegeven in cc (kubieke centimeter) en in een profiel (laag, gemiddeld, hoog of extra hoog). Bij een gelijkblijvend volume lijkt een implantaat kleiner te worden naarmate het profiel hoger wordt en juist groter als het profiel lager wordt. De juiste keuze qua hoogte en breedte van het implantaat is bepalend voor het beoogde resultaat van de borstvergroting. De chirurg kan je helpen om de juiste keuze te maken.
- textuur: de afwerking van het oppervlak van een borstimplantaat heeft effect op het esthetisch eindresultaat en het gedrag van het implantaat. De buitenkant van een glad borstimplantaat is dun en voelt zacht en natuurlijk aan. Een glad implantaat beweegt mee tijdens activiteiten. Het nadeel hiervan is, dat het implantaat meer kans heeft om te scheuren of te verrimpelen.
Gestructureerde borstimplantaten zijn ruwer en dikker en voelen daardoor harder aan. Het ruwe oppervlak houdt het implantaat op zijn plek, waardoor het bijna niet beweegt. Door stevigheid wordt lekken en verrimpeling voorkomen. Wanneer je ligt, zien gestructureerde implantaten er minder natuurlijk uit. Ze worden tevens gelinkt aan een zeldzame vorm van kanker.
Onderzoek naar een combinatie van de beste kenmerken van gladde en gestructureerde implantaten heeft geleid tot microstructuur implantaten. Dit implantaat voelt zacht aan, maar kan niet vrij bewegen in de borst.
Hoe groot zijn de littekens?
Voor het plaatsen van de implantaten wordt en zo klein mogelijke incisie gemaakt, om zo het mooiste eindresultaat te verkrijgen met enkel een klein littekentje. Met minimaal invasieve borstimplantaat chirurgie wordt via een incisie van slechts twee tot drie cm de prothese ingebracht. De arts overlegt met je waar deze incisie wordt gemaakt: in de holte van je oksel, in de plooi onder je borst of rond het tepelhof. Een incisie onder je borst of rond het tepelhof zal uiteindelijk het minst zichtbaar zijn.
Kan je ook kiezen voor een subtiele borstvergroting?
De vorm en de grootte van hun borsten is voor veel vrouwen heel belangrijk voor het zelfvertrouwen. Een kleine verandering kan daarin al een grote rol spelen. Daarom behoort een subtiele borstvergroting ook tot de mogelijkheden.