Welke raamdecoratie past bij jouw huis?

(Last Updated On: September 26, 2021)

Of het nu gaat om een sofa, een tapijt of zelfs een kussen, het vinden van de juiste accessoires om een unieke stijl te creëren is niet makkelijk. Je moet goed nadenken en zien wat werkt. Om een kamer echt af te maken, heb je raamdecoratie nodig. Hoe je daar de beste keuze in kunt maken leggen we je uit.

 

jaloezieen-kiezen
jaloezieen-kiezen

Het kiezen van een type raamdecoratie

 

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie, ieder product heeft dan ook nog eens verschillende uitvoeringen en er zijn ontelbaar veel kleuren om uit te kiezen. Niet gek dus dat je moeite hebt om een keuze te maken. We leggen je per raamdecoratiesoort uit wat de eigenschappen en voordelen zijn.

 

Rolgordijnen

Rolgordijnen doen precies wat ze zeggen, met behulp van een trekkoord rollen ze op om licht binnen te laten. Ook zijn ze verkrijgbaar in een groot aantal kleuren, stijlen en ontwerpen die bij elk interieur passen. Bovendien zijn ze ook erg voordelig, waardoor het een populaire keuze is voor veel huishoudens. Wil je rolgordijnen op de (kinder)slaapkamer? Kies dan voor verduisterende rolgordijnen.

 

Vouwgordijnen

Vouwgordijnen zijn mooie en veelzijdige toevoegingen aan elke kamer. Ze worden bediend met een katrolmechanisme en opgevouwen hebben ze een harmonica-effect. Vouwgordijnen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en verschillende stoffen, waardoor ze in ieder interieur passen. Een semi-transparante stof filtert het daglicht zachtjes voor een aangename sfeer. Wil je genieten van alle voordelen? Kies dan een gevoerd vouwgordijn, die zijn verduisterend, geluiddempend en isolerend.

 

Jaloezieën

Jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, metaal en kunststof. Door de lamellen kun je makkelijk zelf bepalen hoeveel licht je binnen wil laten en bepaal je ook nog eens de mate van privacy. Jaloezieën zijn niet alleen functioneel, maar ook ongelooflijk stijlvol. Ze zijn niet meer weg te denken uit de huidige interieurtrends.

 

Jaloezieën zijn niet alleen perfect voor een keuken of woonkamer, ook als je op zoek bent naar meer badkamerinspiratie moet je zeker eens jaloezieën overwegen. Zo zijn de PVC jaloezieën van Veneta.com uitermate geschikt voor vochtige ruimtes, zoals je badkamer.

 

Plisségordijnen

Plisségordijnen zijn gemakkelijk in het gebruik en multifunctioneel. Door hun pasvorm zijn ze geschikt voor bijna ieder raam, zelfs op draaikiepramen en openslaande deuren. De verschillende uitvoeringen hebben allemaal hun eigen voordelen. De beste is nog de top down bottom up variant, die kan je zowel aan de boven- als onderkant bedienen. Zo bepaal je zelf precies op welk deel van het raam je zonwering nodig hebt. Ideaal om het licht te filteren, je meubelen te beschermen tegen verbleken door de zon en verblinding te voorkomen. De unieke celstructuur zorgt er ook nog eens voor dat ze een isolerende werking hebben.

 

Gordijnen

Gordijnen zijn de perfecte sfeermakers voor iedere ruimte. Ze kunnen dan ook gecombineerd worden met alle eerdergenoemde raamdecoratie. De vitrage zorgt voor weinig inkijk, maar behoudt wel de lichtinval. Kies je voor een inbetween dan heb je nog minder inkijken, maar ook wat minder lichtinval. Wil je volledige privacy en verduistering, bijvoorbeeld op de (kinder)slaapkamer? Kies dan voor verduisterende overgordijnen. Door de ruime keuze in stoffen en kleuren zit er altijd iets bij wat jouw kamer doet opfleuren.

 

Kies de stijl die bij jou past

Ieder huis en iedere kamer heeft natuurlijk een eigen stijl, om die stijl tot z’n recht te laten komen is het het mooist als je de raamdecoratie aansluit op de rest van je meubels. Ga je voor chique, bijvoorbeeld door jaloezieën te kiezen of ga je voor een warme sfeer met gordijnen? Het is altijd handig om te beginnen met een kleurschema, welke kleuren heb je al en wat past daarbij. De beste manier om dat te testen is door kleurstalen te verzamelen.

 

Niet iedere raamdecoratie is geschikt voor iedere kamer, om je daarbij te helpen leggen we hieronder nog de beste keuzes uit.

 

Keuken

In je keuken kun je vaak het beste kiezen voor jaloezieën, plisségordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen. Let er wel op dat als de raamdecoratie in contact komt wat water, je het beste kunt kiezen voor PVC of aluminium jaloezieën. Heb je een mooie leefkeuken met grote raampartijen? Denk dan eens aan een combinatie van vitrage en overgordijnen om nog meer sfeer te creëren.

 

Slaapkamer

Verduisterende rolgordijnen of (vouw)gordijnen zijn perfect voor slaapkamers. De lichtdichte stoffen zorgen ervoor dat je niet te vroeg wordt gewekt door de zon. Ook ideaals als je nachtdiensten werkt en juist overdag moet slapen.

 

Woonkamer

Houten jaloezieën zijn ideaal voor woonkamers. Ze zien er stijlvol uit en zijn eenvoudig in gebruik. De verstelbare lamellen zorgen voor extra privacy en geven je controle over het licht dat naar binnen valt.

 

Kinderkamers

Een goede verduisterende kamer is belangrijk voor baby’s en kinderen, aangezien ze vaak ook overdag slapen. Daarnaast is veiligheid ook erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een plisségordijn met greepbediening. Dan heb je geen loshangende koorden waar kinderen onbedoeld mee kunnen spelen. Kies je voor een rolgordijn of vouwgordijn, dat door middel van katrollen werkt? Installeer dan altijd de meegeleverde koordkikker. Daarmee bevestig je het koord op een veilige hoogte en ontstaat er ook geen gevaar voor kinderen.

Een groot voordeel is dat vouwgordijnen, rolgordijnen en plisségordijnen vaak in veel verschillende kleuren beschikbaar zijn. Perfect voor de themakamer van jouw kleintje.

 

De plaatsing van je raamdecoratie

Als je dan hebt gekozen welke vorm van raamdecoratie je wil, is het ook belangrijk dat je nadenkt over hoe je hem installeert. De uiteindelijke afmetingen van je raamdecoratie hangt daarmee samen. Je kunt kiezen om raamdecoratie direct tegen het raam te plaatsen, dat wordt ‘in de dag’ genoemd. Dat betekent dat de raamdecoratie tussen twee muren of het kozijn zit. Rolgordijnen, plisségordijnen, jaloezieën en vouwgordijnen zijn hier geschikt voor.

 

Het nadeel van ‘in de dag’ montage is dat er altijd een klein spleetje overblijft tussen de raamdecoratie en de muur of het kozijn. Wil je dit voorkomen? Dan moet je kiezen voor ‘op de dag’, dan installeer je het product meestal aan het plafond en anders vlak boven het raam aan de muur. De raamdecoratie is dan breder dan het raam zelf, waardoor er minder licht langs de zijkanten kan glippen. Gordijnen worden bijvoorbeeld bijna altijd ‘op de dag’ gemonteerd.

 

De plaatsing van je raamdecoratie kan te maken hebben met voorkeur; wat vind je zelf mooier? Maar soms heb je ook te maken met praktische redenen. Zitten er grote klinken op het raam, dan moet je vaak als snel kiezen voor ‘op de dag’, zodat de klink niet in de weg zit voor de raamdecoratie.

 

Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt en alles mogelijkheden hebt doorgenomen? Kies er dan voor om een vakman in te schakelen. Bij Veneta.com kan er altijd iemand bij je langskomen die je helpt met alles opmeten en je uitlegt wat de beste optie is voor jouw raam.