Geniet dit voorjaar van een vakantie op het water: zelf varen

(Last Updated On: February 16, 2023)

Neem dit voorjaar de tijd om jouw regio van een hele andere kant te bekijken, door een boot te huren. Vanaf het water ziet de omgeving er plots heel anders uit, dan wanneer je een rondtocht maakt per fiets of in de auto.

vakantie-op-het-water
vakantie-op-het-water

Foto door Heiner

Rondom het water valt veel te beleven! Denk aan het leven wat je aan de randen van kanalen en rivieren vindt, andere boten die je onderweg tegenkomt en de knusse havens in de verschillende plaatsen.

Zelfs de kleinste dorpjes aan het water beschikken vaak over een haven. Wanneer je geluk hebt, tref je in deze havens een gezellige dorpskroeg aan.

Het is een garantie op gezelligheid! Een boot huren doe je tegenwoordig eenvoudig online.

Er zijn verschillende platforms die je deze mogelijkheid bieden.

Snel en gemakkelijk een geschikte boot reserveren

Wanneer je een tocht op het water wilt maken heb je de keuze uit verschillende soorten boten. Kies je voor een relatief groot model zeilboot op een van de Friese meren, of ga je voor een compacte motorboot om door de Nederlandse steden te kunnen varen?

De verschillende boten zijn er in tal van formaten, wanneer je deze online reserveert. Houd er rekening mee, dat je voor grotere modellen en snellere boten een vaarbewijs nodig hebt.

Zorg er daarnaast voor dat je de boot vroeg in het jaar reserveert. Zeker wanneer het mooi weer wordt, zijn de boten erg snel verhuurd.

Internationaal boten huren voor een vakantie

Het is niet alleen ontzettend leuk om in Nederland een tocht op het water te maken; overweeg ook eens een vakantie op het water in het buitenland.

Onder meer in Griekenland en Kroatië is het prachtig varen! In het bijzonder, wanneer je ervaring hebt met het besturen van een groter model jacht of een catamaran.

De rust en ruimte die het water je biedt laat je volledig ontspannen tijdens een dergelijke vakantie. Ga op pad met het gezin, of neem je vrienden mee!

Meer aan in de verschillende knusse dorpen aan het water

Plan vooraf een route die je af wilt leggen, rekening houdend met de tijden waarop sluizen en bruggen onderweg bediend worden.

Kijk hierbij ook naar de plekken waar je kunt tanken met de motorboot. Je wilt voorkomen dat je onderweg stil komt te liggen aan de waterkant.

Er zijn handige websites die je helpen bij het uitstippelen van een route, op basis van de dorpen en steden die je onderweg wilt bezoeken.