Heel eerlijk: ik heb zelf enkele jaren geleden (ondertussen alweer dik 10 jaar geleden, yikes) mijn donkerbruine haar zelf proberen bleken en blonderen om weer naar mijn eigen haarkleur te gaan (lees het hele verhaal in: mijn eigen haarkleur laten uitgroeien) en ooooh boy, ik had gewild dat dit artikel al bestond!
Ik heb toen heel veel fouten gemaakt bij het bleken en ontkleuren van mijn haar en daarom schrijf ik net dit artikel: zo leer jij je haren bleken. Wil jij leern om zelf je haar te blonderen? Lees dan zeker even verder!
Wat heb je nodig om zelf je haar te bleken?
Mijn allerbeste tip: ga alsjeblieft voor echt goéd materiaal. Ik heb gewerkt met pakjesverf (vaak haalde ik die gewoon bij Kruidvat en co) en als je hier op Glamourista wat vaker leest, weet je dat ik je dat niet kan aanraden (behalve deze fantastische haarverf die veel gezonder is voor je haar). Het liefste van al kies je voor kappersproducten die je zelf gaat afmeten en mengen.
Rek ook zeker voldoende tijd uit om je haar te gaan bleken, want het is echt wel een tijdrovend proces. Niet alleen omdat je alles lang genoeg moet laten inwerken – echt, anders eindig je net zoals ik met knaloranje haar – maar ook omdat je soms het proces enkele keren moet herhalen.
- een plastic mengbeker om alle ontkleurproducten/ Blondeerproducten in te doen
- kies niet voor metalen bekers of lepels, dat gaat reageren!
- kies een goede verfkwast
- een oude handdoek om over je schouders te draperen
- een goed blondeerpoeder (of blondeercrème) en developer
- plastic handschoentjes om je handen te beschermen
- een beetje vette crème à la Vaseline of een olie om je haarlijn te beschermen
- mengbeker die je niet gebruikt om te koken
Hoe zelf je haar bleken en ontkleuren?
Wil je zelf je haar beginnen bleken? Volg dan de onderstaande gids van deze kapster op Youtube. Zo heb je een gemakkelijk stappenplan om je haren te gaan ontkleuren.
Misverstanden en fouten: zelf je haar blonderen en bleken
- met gewone blonde haarverf kan je je haren niét lichter maken, de kleurpigmenten stapelen zich op in je haren
- ga niet voor meerdere bleeksessies per dag, verspreid meerdere sessies over meerdere dagen en geef je haar tijd om te rusten
- laat het niet in je haren zitten tot je haar afbreekt
- ook mag je haar geen ‘overkookte spaghetti’ worden qua structuur
- wordt je haar echt heel erg ‘mushy’? Ga het dan snel uitwassen!
- verwen je haren tussen de bleekbeurten met supergoede herstellende maskers
- blijf ook echt weg van hitte: geen fohn (haardroger), stijltang, krultangen,… dit gaat je haar echt extreem beschadigen
Photo by Ali Pazani from Pexels
Waarom je haar bleken?
Het is nu eenmaal zo dat weinigen tevreden zijn met de echte haarkleur. Celebs komen vaak aan met platinablond haar, of je denkt dat ‘superblond’ je erg hip zal staan. Kijk ook altijd eventjes welke blonde haarkleuren je zullen staan (welke haarkleur staat mij).
Sowieso moet je vooral van donker haar naar lichtblond haar , niet meteen hét resultaat verwachten. En dat ligt niet aan jou maar, er bestaat gewoon geen verf die dit aankan.
Een volledige transformatie kan niet in één enkele beurt. Je kan hoogstens je haar enkele tinten bleker maken.
Als je een dus dramatische verandering wilt aanbrengen, is soms bleekmiddel nodig om je daar te krijgen.
Bleekmiddel is zeker schadelijk voor je haar, dus wees voorzichtig als je dit thuis doet. Het verwijdert letterlijk de pigmentatie van je haar.
Je kunt ook onverwachte resultaten krijgen, dus doe hier ook een strengtest (uittesten op een lokje haar) voor voordat je erin duikt!
Hoe vaak mag je je haar ontkleuren?
Ons haar bevat van nature rode pigmenten. Als je het pigment verwijdert terwijl je bleekt, krijg je een lichter resultaat, maar afhankelijk van het niveau waarmee je bent begonnen en de ondertoon van uw haar, ziet de uiteindelijke kleur er misschien niet uit zoals je had verwacht.
Oranje tinten zullen ongetwijfeld uitkomen, want dat is gewoon het natuurlijke oplichtingsproces! Rood, naar oranje, naar geel. Als je zilverkleurig haar wilt , heb je die lichtgele tint nodig!
Als je de eerste keer niet het juiste blondniveau krijgt , wacht dan om het opnieuw te bleken als je het lichter wilt.
Je haar heeft deze tijd nodig om te herstellen van het bleekproces. Wacht ongeveer twee weken voordat je het proces herhaalt als dat absoluut nodig is.
Moet de kapper dit niet doen?
Uiteraard heeft je kapper de nodige kleurenkennis. Misschien ben je ontgoocheld als ook zij vertellen dat het onmogelijk is om je haar meerdere tinten te bleken in één sessie.
Het haarkleur heeft 10 kleurcodes van zwart (nr 1) naar superlicht blond (nr 10).
De werkzame stof die kleurpigmenten uit je haar haalt is waterstofperoxide, de activator die in haarverf ervoor zorgt dat bleker wordt. Hoe hoger het percentage waterstofperoxide, hoe groter het effect, maar helaas ook voor de toestand van je haar.
Wanneer mag je je haar niet zelf ontkleuren?
Ons advies is simpel: heb je geen vakkennis, blijf er dan zelf vanaf! Het enige wat je wel kan, is je haar natuurlijk lichter maken met natuurlijke producten.
Elk haar is anders, heeft een andere structuur, elasticiteit, gezondheid…
Je wil vast niet verrast worden door een knaloranje kopje na het bleken, of dof en futloos haar. Bleken maakt het haar poreuzer en daarom kwetsbaarder voor andere chemische en niet-chemische gevaren zoals warmtestyling met föhn en tang tot de effecten van zon, regen en wind.
Bescherm je haren dus tussentijds ook goed!
Welke producten zijn het meest geschikt?
Je kunt ook een toner op je haar gebruiken als je kleur niet ideaal is. Toners maken het haar niet lichter, maar corrigeren eerder de toon van de haarkleur, dwz maken het meer grijs dan geel.
Daarnaast moet je zeker investeren in een goeie conditioner die je na elke wasbeurt aanbrengt. Zo behoudt je haar zijn glans, verminder je gespleten en dof haar en hou de de vochtbalans op peil.
Beschadigt ontkleuren en bleken mijn haar?
Er bestaan weinig wondermiddelen die tegelijk ontkleuren en je haar niet beschadigen.
Je moet dus zeker gezond haar hebben , voor je aan ontkleuren begint!
Haar ontkleuren met blondspray
Een blondspray is een haarverlichtende spray die waterstofperoxide op het haar vasthoudt in combinatie met heat tools als onderdeel van een normale stylingroutine.
Het werkt prima om een beginnende uitgroei aan te pakken. Na enkele toepassingen zal je de verlichte kleur opmerken.
Haar bleken met huismiddeltjes en natuurlijke middelen
Haar ontkleuren met citroensap
Citroensap en zonneschijn zijn een veilige en natuurlijke manier om haar lichter te maken. Je haar wordt vanzelf lichter als het wordt blootgesteld aan UV- en UVA-stralen en een veilige manier om thuis wat verlichting te geven, is citroensap verdund met water aanbrengen en laten opdrogen in de zon.
Haar ontkleuren met kamille
Wie zijn blonde lokken wil behouden heeft wellicht al shampoo aangekocht verrijkt met kamille. Ja, net als de thee. Zet een sterke kop, laat het afkoelen en breng het aan op individuele lokken voor highlights of giet het over het geheel om natuurlijk blonde en gouden tinten te versterken.
Is je haar ontkleuren schadelijk voor je haar?
Alle bleekmiddelen hebben een schadelijk effect hebben op de eiwitstructuur van je haar, en wordt elke keer dat het proces wordt ondernomen, versterkt. Met andere woorden, hoe vaker je je haar bleekt of markeert, hoe meer beschadigd het zal zijn.
Nazorg is essentieel!
Help, ik heb oranje haar na het ontkleuren!
Een oranje gloed komt meestal doordat je het bleekmiddel er te vroeg hebt afgehaald.
Het is een doe-het-zelf fout waarvoor kappers ons verwittigen. Het is achteraf een ware klus om je kopje weer minder te laten knallen!
Rood haar ontkleuren
Bruin haar ontkleuren
Bruin haar ontkleuren kan ook zeker. Afhankelijk van de diepte van je bruine haarkleur, zal je je haren enkele keren moeten ontkleuren om een blonde kleur te krijgen.
Warme haarkleuren ontkleuren
Als je warme haarkleuren gaat ontkleuren en bleken, moet je er rekening mee houden dat je extra toner moet gaan gebruiken als je een koele haarkleur wilt.