Hoe blond haar bruin verven: onze tips & stappenplan + tutorial

(Last Updated On: April 6, 2022)

Hoe blond haar bruin verven

Be the brunette to your blond

Er wordt vaak gedacht dat van blond naar bruin haar gaan makkelijk is. Ik ben hier om je te vertellen dat dit zeker geen eitje is.

Ja, het is vrij makkelijk om een pak bruine haarverf over je blonde lokken te gooien, maar er komt meer bij kijken als je een écht geslaagde bruine haarkleur wilt krijgen.

Ook van lichte naar een donkere haarkleur kunnen er fouten gemaakt worden, die dan alleen door de kapper opgelost kunnen worden.

Laten we eerste eens gaan kijken wat er allemaal fout kan gaan, voordat ik ga uitleggen hoe je het dan wel eventueel op een goede manier kan verven.

 

blond-haar-bruin-verven
blond-haar-bruin-verven
 

De juiste bruine haarkleur vinden

Welke bruine haarkleur zou bij jou passen? Kijk zeker eens voor jezelf om een kleurenanalyse te doen en zo te weten te komen of jij eerder moet kiezen voor koele haarkleuren of warme haarkleuren (neutrale haarkleuren kan ook nog).

Gevonden welke haarkleur bij jou past? Perfect! Dan kan je verder!

 

Lees ook: welke haarkleur past bij mij? 

Er zijn natuurlijk zo veel verschillende kleuren bruin waar je uit kunt kiezen, maar het gevaar bij bruine haarverf is dat velen ook een tint rood bevatten. Dus als jij een blondine bent die graag voor een bruine kleur wil gaan, ga dan voor een mooie donkere maar warme kleur, denk aan chocoladebruin.

Dit zijn ook de kleuren die vaak niet zorgen voor een groene gloed over het haar. De askleuren kunnen zorgen voor een groene gloed in je haar, de warme haarkleuren zorgen dan weer voor een oranje gloed: zeker bij pakjesverf is dit het geval.

Een ander obstakel bij de verandering van blond naar bruin is de blonde lokken die door de bruine haarverf heen komen. Dit is erg lastig als er een besluit is genomen om de haren met een pakje van de drogist te verven.

Het blonde haar moet eigenlijk behandeld worden alvorens deze geverfd kunnen worden. Die behandeling kan eigenlijk alleen bij de kapper.

Zou je het toch per se zelf willen verven, dan kom je de verfbehandeling al een aantal keren aan het herhalen en dat is ontzettend slecht voor de gezondheid van je haar.

Een goede tip is dus: laat het aan de professionals over of koop professionele haarverf!

Verkeerd kleuren

Het is ons vast allemaal wel al eens gebeurd dat je een mooi pakje verf koopt bij de drogist, je die netjes aanbrengt op je haar en er dan na het uitspoelen achter komt dat je kleine stukjes vergeten bent.

Het grote probleem met de switch van blond naar bruin is dat een misser erg opvalt. Hierdoor ziet die mooi verfbeurt er vaak uit als bruin haar met opvallende en dikke blonde highlights, weet je wel… een trend in de 90’s.

Oei, uitgroei!

Nog een ander belangrijke ding om aan te denken: als je haar groeit, groeit de haarverf met de haren mee, waardoor de uitgroei weer je natuurlijk kleur is. Hou dit bij!

Je wilt niet dat je die mooie bruine lokken hebt met een blonde uitgroei. Het is wat werk om dit bij te houden, maar dan heb ook wel een mooi resultaat.

Lees ook: zelf uitgroei bijwerken

Haarverzorging voor geverfd haar

Om de kleur zo lang mogelijk te behouden is een goede verzorging van het geverfde haar nodig. Agressieve shampoos zoals de Head and Shoulders reeks, moet je vooral weghouden bij je haar. Deze halen de verf er zo uit!

Ook als voormalige blondine, zal je wel een zilvershampoo in de badkamer hebben staan en denken: die kan ik nog wel gebruiken toch?

Nee, zilvershampoo is specifiek gemaakt voor blond haar, niet te gebruiken op bruin (geverfd) haar.

Kies voor de juiste verzorging voor een shampoo en conditioner gefocust op bruine lokken. Deze zijn heel goed te verkrijgen bij de drogist of de supermarkt en zorgen voor een langdurig mooi kleurresultaat.

Hoe moet je je blonde haar bruin verven?

Ik deel graag deze bovenstaande Youtube tutorial van Elle Bangs, zij is een professioneel kapster die altijd fantastische tips geeft! Dit keer laat ze zien hoe zij haar blonde lokken (geblondeerde lokken, zelfs) naar een warme bruine haarkleur verft. Bekijk zéker dit filmpje voor je aan de slag gaat en zelfs voor je haarverf gaat kopen.

Zoals ik hierboven al een beetje beschreven had, heeft bruine verf vaak een rood pigment. Blond haar daarentegen heeft weinig tot geen pigment.

Dit verschil kan er dus al snel voor zorgen dat bij een verfbeurt het resultaat uiteindelijk een beetje groen wordt. Om dit te voorkomen is het belangrijk, als je zelf de haren gaat verven, om het niet in één keer goed te willen doen.

Wil je zekerheid van een goed resultaat, ga dan naar de kapper en laat je haar goed verzorgen. Zorg ook na de behandeling goed voor je haren, want verven is allesbehalve goed voor de gezondheid van je haar.

Je haar voorpigmenteren, wat is dat?

Je haar voorpigmenteren is nodig wanneer je blonde, witte of grijze haar niet de kleurpigmenten niet opneemt. Je mengt je kleurcrème met wat warm water (dus géén activator) en brengt het aan op het haar dat je moet voorpigmenteren.
 

Lees ook: kapsels 2022

Lees ook: haartrends 2022

Lees ook: kapsels

Lees ook: je haarverf laten uitgroeien

Lees ook: zelf je haar verven

Lees ook: korte kapsels

Lees ook: korte kapsels 2022

Lees ook: zelf highlights in je haar verven / zelf highlights zetten

Lees ook: hoe je haar bleken?