De perfecte keuken kiezen voor je woning

(Last Updated On: December 3, 2021)

Bij het inrichten van een eerste woning of appartement is iedereen uiteraard heel enthousiast bij het kiezen van de ideale inrichting.

Eindelijk je eigen smaak tot zijn recht laten komen en helemaal je eigen zin kunnen doen. Althans, dat is in theorie zo. 

In de zoektocht naar de keuken die perfect past bij je ochtendhumeur bots je al snel met je hoofd tegen enkele muren.

Wat vaak heel mooi is (en net dat is uiteraard wat je precies heel graag wil), kost vaak ook al snel heel wat meer dan iets wat je niet mooi vindt.

Je hebt ook zoveel pinterestideetjes doorheen de jaren verzameld dat je niet meer weet wat te kiezen. 

Onze allereerste keuken samen

Toen ik mijn vriend leerde kennen had hij een jaar voordien een woning gekocht. Hij was toen we aan het daten waren dat huis zelf volop aan het renoveren. Handig, zo een handige vriend!

Ik had toen nog mijn eigen appartementje waar ik alles had wat ik wou. Hij woonde toen op de bovenverdieping en had elke kamer boven een specifieke functie gegeven.

Het was eigenlijk meer kamperen en als ik bij hem op bezoek ging voelde dat ook zo aan. 

Een van de kamers was ingericht als keuken. Het is te zeggen, een kamer met een tafel waarop alles op een hoopje lag qua kookgerei en een kast waarop een klein elektrisch vuurtje stond voor 2 pannen.

Heel basic koken en als we daar beide nu op terugkijken had dat toch zijn charmes. We waren beiden dan ook heel blij toen uiteindelijk de benedenverdieping ook helemaal klaar was en we aan de slag konden met de inrichting.

Op zoek naar keukeninspiratie

Zoals iedereen zou doen waren we de maanden voordien op het internet op zoek gegaan naar keukeninspiratie voor ons gezellige nestje.

Na heel wat rondsurfen, pinterestborden aangemaakt te hebben, begin je dan concreet naar aanbieders van keukens te zoeken die aanleunen bij al die zotte ideeën die in je hoofd elkaar verdringen om op de voorgrond te treden.

We kennen het allemaal, we hebben niet 1 soort keuken op dat Pinterestbord staan, maar 20 verschillende. En allemaal zien we ze wel passen in ons nieuwe huis. Hallo keuzestress…

Hoe maak je de juiste keuze?

De stijl van de keuken

De eerste belangrijke hindernis die je moet overwinnen is de stijl van keuken. Wil je dat deze past bij de rest van het huis dat misschien al een inrichting heeft gekregen?

Heb je een strak modern huis dan is een landelijke keuken misschien niet de perfecte keuze als je voor een totaal uitstraling in van je woning wil gaan. 

De indeling van de keuken

Een keuken voor een appartement is helemaal anders dan een keuken voor een rijhuis, de keuken van een grote vrijstaande woning.

Ook iemand die heel graag kookt en dus veel tijd in de keuken wil doorbrengen ziet er helemaal anders uit dan iemand die een keuken als iets puur functioneel ziet. Denk daarom heel goed na over wat de wensen zijn qua grootte en indeling. Heb je veel ruimte beschikbaar?

Of moet je net stellen met heel beperkte ruimte? Wil je veel werkblad ruimte of ben je hier beperkt? Denk goed na over de juiste balans voor jou specifiek. Iedereen heeft andere noden en vindt andere accenten belangrijk.

Aantal kookvuur pitten, grootte van de afwasbak, frigo, oven, microgolfoven, stoomoven, vaatwasser, kookeiland, voldoende opbergruimte?

Kan je nog bepalen waar de aansluitingen van de leidingen moeten lopen of ligt de locatie van reeds vast? Dit kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn als je graag een keukeneiland wil met kookvuur.

Als daar geen leidingen liggen kunnen de mogelijkheden al beperkter worden of kan dat het werk dat moet gedaan worden complexer maken. Heb je bijzondere leidingen nodig voor je keuken?

Stel dat je een GROHE red kraan wilt laten installeren, waardoor je gelijk kokend water krijgt, moet je dat zeker op voorhand laten weten aan je loodgieter.