De zoektocht naar jouw ideale kamerplant
In veel huiskamers zijn tegenwoordig kamerplanten te bewonderen. Het zijn onze groene, luchtzuiverende kameraden die het af en toe zwaar te verduren hebben.
Maar op ieder potje past een dekseltje, zo ook met kamerplanten. Of je nou een plantenliefhebber bent of iemand die zijn kamerplanten altijd laat doodgaan, voor iedereen bestaat er de perfecte plant.
In dit artikel worden verschillende planten en hun behoeftes uitgelicht. Zo kom je erachter welke kamerplant jij het beste in je woonkamer kunt zetten!
Plantentrends 2022
Voor we verder ingaan op plantensoorten vinden we het belangrijk om het over de plantentrends van 2022 te hebben. We hebben de trends van dit jaar voor je op een rijtje gezet! Naast de typische woontrends of interieurtrends, zijn er dus ook nog speciale plantentrends en tuinmeubelentrends.
De eerste trend die helemaal opbloeit in onze maatschappij is retro. Dit betekent eigenlijk dat de trends van vroeger weer aanslaan.
De pannenkoekenplant was bijvoorbeeld in de jaren ’70 heel populair, maar maakt nu weer zijn rentree in vele plantenverzamelingen. Er zijn nog veel andere retro planten zoals de sanseviera die we weer een comeback zien maken.
De tweede plantentrend in 2022 is het verzamelen van zeldzame planten. Deze zeldzame planten zijn zo populair dat er honderden euro’s voor neergelegd worden.
Een goed voorbeeld hiervan is de Monstera variegata, een prachtige zeldzame plant waar de hoofdprijs voor gevraagd wordt. Gelukkig zijn er ook zeldzame planten die wat betaalbaarder zijn, een goed voorbeeld hiervan is de variegated Ceropegia woodii.
Dit zeldzame hangplantje heb je al voor een paar tientjes.
Je kunt je plantenhobby dus zo duur maken als je zelf wilt!
Plantentrends samengevat:
- retro planten
- bijzondere en zeldzame planten
- boho planten
Tot zover een groot overzicht, maar welke planten zijn nou exact hip en een goede investering voor in je huis en in je tuin?
Lepelplant
De lepelplant is te herkennen aan zijn grote bladeren en witte bloemen. De plant heeft zijn naam gekregen door de vorm van de bloemen, deze zijn namelijk lepelvormig.
De lepelplant komt uit het Amazonegebied en staat daar meestal in de schaduw. Zet hem daarom in jouw woonkamer op een plek met indirect zonlicht.
De natuurlijke leefomgeving van een lepelplant is vrij vochtig. Zorg er dus voor dat de grond van een lepelplant altijd licht vochtig is.
In de zomer heeft deze kamerplant baat bij voeding omdat hij dan in zijn groeiperiode zit. De lepelplant is dankzij zijn luchtzuiverende kwaliteiten een populaire kamerplant die mooi staat bij ieder interieur.
Terrariums
Als je je planten altijd dood laat gaan is een terrarium misschien iets voor jou. Een terrarium is een glazen pot waarin de leefomgeving van een plant nagebootst wordt.
Het grote voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Een terrarium heeft namelijk zijn eigen ecosysteem.
De planten in het terrarium nemen het water op in hun wortels en verdampen dit vervolgens via het blad.
Omdat het om een afgelopen systeem gaat, kan het water niet weg en wordt vervolgens weer opgenomen door de wortels van de plant. Water geven is bij een terrarium niet nodig.
Een terrarium is uiterst geschikt voor een plantenliefhebber zonder groene vingers.
Kleine tip: doe je terrarium niet open! Dan werk je het hele ecosysteem om zeep 🙂
Pothos
Heb je geen grote vensterbank? Dan is een Pothos misschien iets voor jou. Deze plant is een klimplant, dit houdt in dat het een ideale plant is om in een plantenhanger te plaatsen.
Een plantenhanger is een hanger die je met een haak gemakkelijk aan het plafond of aan de muur kunt bevestigen. Je hebt voor een Pothos dus geen grote vensterbank nodig!
De verzorging van de Pothos is vrij gemakkelijk. Zet hem op een lichte standplaats zonder direct zonlicht.
Als je de Pothos wel in de volle zon zet, is de kans groot dat hij bruine vlekken op zijn bladeren krijgt. Dit wordt ook wel zonnebrand genoemd en is helaas niet meer te genezen.
De Pothos houdt van een vochtige grond. Pas er wel op dat je de grond niet te lang nat houdt, dan is de kans op wortelrot groot. Door een binnenpot te gebruiken kan het overtollige water weglopen en is de kans op wortelrot kleiner.
Een ander hulpmiddel tegen wortelrot is het gebruik van hydrokorrels. Bij het verpotten van een plant leg je deze korrels op de bodem van de binnenpot.
De hydrokorrels nemen het overtollige water op en geven het zodra de grond droog is weer af. Zo voorkom je dat jouw planten met wortelrot te maken krijgen.
Pannenkoekenplantje
Het pannenkoekenplantje wordt ook wel Pilea peperomioides genoemd en heeft zijn naam te danken aan zijn pannenkoekvormige bladeren.
De pannenkoekenplant was in de jaren ‘70 een populaire plant, maar heeft de afgelopen jaren een rentree gemaakt.
De pannenkoekenplant is een makkelijke plant in de verzorging. Hij staat het liefst op een lichte standplaats, maar zonder direct zonlicht.
Geef de pannenkoekenplant pas water als de grond droog aanvoelt. Een pannenkoekenplant houdt namelijk niet van natte voeten.
Een groot voordeel van de pannenkoekenplant is dat hij gemakkelijk te stekken is. Ideaal als je iemand een groen cadeau wilt geven.
Ananasplant
Een ananasplant is een echte blikvanger. Zoals de naam al doet vermoeden groeit er midden in de plant een ananas.
De ananasplant houdt van een lichte standplaats, maar kan geen direct zonlicht verdragen.
Geef de plant ongeveer één keer per week water. De vrucht van de ananasplant ziet er verrukkelijk uit, maar is helaas niet eetbaar.
Een leuk weetje over de ananasplant is dat je van de kroon van de ananas uit de winkel ook je eigen ananasplant kunt maken.
Haal de kroon van de ananas en verwijder de onderste bladeren. Zet de kroon in water en na een aantal dagen zullen er wortels ontstaan.
De wortels zijn na een aantal weken groot genoeg om in een pot met potgrond gezet te worden. Het duurt wel een tijd voordat er een ananas groeit. Dit proces kan één tot twee jaar in beslag nemen.
Bananenplant
Een bananenplant is een plant met grote groene bladeren. Je kunt hem herkennen aan de bladeren die uit de stam groeien.
Een bananenplant groeit snel en heeft daarvoor veel zonlicht nodig. De verzorging van een bananenplant is vrij ingewikkeld.
De plant heeft namelijk behoefte aan veel water en houdt er niet van om in droge grond te staan.
Houd de grond van de bananenplant dus altijd vochtig. Ook heeft een bananenplant vooral in de winter behoefte aan een sproeibeurt. Doordat de plant zo snel groeit kan het regelmatig plantenvoeding gebruiken.
Zo groeit jouw bananenplant nóg sneller.
De Calathea
Een Calathea is een veeleisende diva. Deze plantensoort wordt gekenmerkt door zijn prachtige bladeren die aan de onderkant paars zijn.
De Calathea sluit ’s avonds zijn bladeren en opent ze de volgende ochtend weer.
De Calathea houdt van een vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, want daar houdt deze plant niet van.
Je kunt dus het best wat vaker kleine beetjes water geven. Zo houd je de Calathea tevreden.
Je maakt een Calathea het gelukkigst op een plekje in de schaduw. Het is van belang dat je de Calathea uit de zon houdt, door zonlicht krijgt deze plant bruine randen aan zijn bladeren.
Vetplanten
Vetplanten zijn heel geschikt voor mensen die regelmatig vergeten om hun planten water te geven.
Je kunt je potgrond van een vetplant helemaal uit laten drogen voor hij weer water nodig heeft.
Pas op dat je een vetplant niet te veel water geeft. Als je dit doet zullen de bladeren verschrompelen en zal de plant doodgaan.
Het is aan te raden om een vetplant in de winter eens in de vier weken water te geven.
In de zomer kan dit wat meer zijn, maar zorg ervoor dat de grond kurkdroog is voor je hem opnieuw water geeft.
Gemakkelijke kamerplanten
Ben je niet zo goed met planten, maar wil je toch je huis wat opfleuren? We hebben een lijstje samengesteld met planten die gemakkelijk te onderhouden zijn.
Allereerst is een cactus een makkelijke plant die ideaal is als je je planten te weinig water geeft. Een cactus staat normaal in de woestijn, daar is het gortdroog.
Geef een cactus eens in de maand water, dat is voor deze plant meer dan voldoende.
Onze tweede tip voor mensen die niet zo goed zijn in het verzorgen van planten is een dracaena of ook wel een drakenbloedboom genoemd.
Dit is een boom met sierlijke bladeren die ook heel weinig water nodig heeft. Deze boom slaat het water op in zijn stam waardoor hij eens in de 2-3 weken water nodig heeft.
In de winter verbruikt deze plant nog minder water en kun je hem eens in de 4-6 weken water geven. Je kunt een dracaena beter te weinig dan te veel water geven.
Tot slot is een terrarium aan te raden voor iemand die op zoek is naar een makkelijke plant. Door het eigen ecosysteem heb je geen omkijken naar je plantjes!
Ideaal dus voor iemand zonder groene vingers!
Monstera
Een van de populairste plantensoorten is de Monstera. De Monstera kun je herkennen aan de gaten in zijn blad.
De populairste Monstera soort is de Monstera deliciosa. Dit is een sierlijke plant met grote bladeren. De Monstera deliciosa heeft niet veel nodig en kan heel groot worden als je een beetje goed voor hem zorgt.
De Monstera heeft niet veel water nodig. Als je hem te veel water geeft zullen er bruine vlekken op de bladeren ontstaan.
Een Monstera geeft de voorkeur aan een standplaats met halfschaduw. Als je hem in de volle zon hebt staan kunnen de bladeren verbranden.
De Monstera is een plant die weinig verzorging nodig heeft maar je toch veel plezier geeft van zijn mooie grote bladeren.
Begonia
De Begonia is een enorme plantenfamilie met ongeveer negentienhonderd soorten. Kenmerkend voor deze plantensoort zijn de bonte kleuren.
Begonia’s worden veel gehouden als kamerplanten, maar zijn ook geschikt als buitenplanten. Ze houden van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Zet een Begonia dus op een licht plekje in je huis.
De grond van een Begonia moet licht vochtig blijven, al helemaal als hij in bloei staat. Ook is het aan te raden om de bladeren van een Begonia wekelijks te besproeien.
Macodes petola
De Macodes petola wordt ook wel Juweelorchidee genoemd door zijn goudkleurige nerven. De Macodes petola is een zeldzame plant die oorspronkelijk uit het zuiden van Azië komt.
Dit plantje houdt van een hoge luchtvochtigheid. Plaats hem dus nooit dicht bij een verwarming die staat te loeien, hierdoor gaat de luchtvochtigheid heel erg omlaag.
De Macodes petola houdt van een lichte standplaats uit de volle zon. Geef de Macodes petola water als de potgrond aan de bovenkant droog aanvoelt.
De Macodes petola is een plant die moeilijk te verzorgen is. Dit maakt hem alleen geschikt voor een plantenliefhebber met groene vingers.
Hosta
Een hosta is een plant die vooral buitenshuis groeit. Je kunt hem herkennen aan zijn wasachtige bladeren met verschillende groentinten.
De hosta is een plant die graag in de schaduw staat, hij kan echter ook zonlicht verdragen. Staat jouw hosta op een zonnige plaats?
Denk er dan wel om dat je de grond vochtig houdt. Een hosta kun je ook heel goed binnenshuis houden, let er dan ook op dat de grond altijd licht vochtig is.
Dahlia’s
De dahlia komt van origine uit Mexico en wordt gekenmerkt door zijn prachtige bloemen in verschillende kleuren.
De dahlia kan veel zon verdragen, maar houd er wel rekening mee dat des te zonniger de plant staat, des te groter zijn waterbehoefte is.
Als je een dahlia in een pot hebt staan kan het zijn dat je in de zomer dagelijks water moet geven. De potgrond van een dahlia moet altijd licht vochtig zijn.
Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, dit zorgt voor wortelrot en kan ervoor zorgen dat jouw dahlia dood gaat.
Graaf je dahlia’s wel op om de knol te laten overwinteren, anders heb je het volgende jaar moes in de plaats van dahliaknollen.
Hele grote bladplanten
Hele grote bladplanten zijn echte blikvangers in je huis. Een goed voorbeeld hiervan is de Strelitzia, deze plant wordt ook wel de paradijsvogelplant genoemd.
Deze naam heeft hij gekregen door zijn prachtige paars-oranje bloemen die de vorm hebben van een kraanvogel.
Palmen
Palmen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt deze plant herkennen aan de geveerde bladeren. De palm heeft veel water nodig.
Ook voor deze plant geldt, geef niet te veel water want dan gaan de wortels rotten. Een palm wenst een lichte, zonnige standplaats. Let er wel op dat de palm niet te veel zon krijgt want dan worden zijn bladeren geel.
Retro plantjes
Om in jouw huis een retro stijl te creëren kun je kamerplanten neerzetten. Retro kamerplanten zijn planten die vroeger erg populair waren, maar ook in de afgelopen jaren weer stegen in populariteit.
Denk hierbij bijvoorbeeld de pannenkoekenplant, een grote cactus of een sanseveria. De afgelopen jaren zijn deze planten weer ongelooflijk populair geworden.
Deze retro planten zullen de retro look in jouw perfect afmaken.
Planten met opvallende bladeren
Als plantenliefhebber wil je natuurlijk echte blikvangers tussen jouw plantenverzameling hebben. Wij hebben als tip om eens te kijken naar variegated planten.
Variegated planten zijn planten met hele bijzondere bladeren. Ze hebben bijvoorbeeld witte stukken op hun blad of hebben een bijzonder patroon.
Door hun bijzondere bladeren zullen variegated planten zeker opvallen in je plantenverzameling.
Variegated planten kunnen over het algemeen weinig direct zonlicht verdragen. De witte delen van een variegated plant verbranden namelijk snel.
Vraag bij de aankoop van de plant altijd informatie over de standplaats en de lichtgevoeligheid.
Droogbloemen
De term droogbloemen is een verzamelnaam voor alle decoratie die bestaat uit gedroogd, natuurlijk materiaal. Je kunt van droogbloemen langer genieten dan van een normaal boeket bloemen.
Een boeket droogbloemen blijft wel zes tot twaalf maanden mooi. Een echte blikvanger waar je zelf geen omkijken naar hebt.
Hopelijk ben je met behulp van dit artikel meer te weten gekomen over de verschillende soorten kamerplanten en hun behoeftes.
Staan er binnenkort ook mooie, gezonde planten bij jou in de vensterbank?