Ik dacht dat ik wist wat water met veel kalk was: ik woonde mijn hele leven al in grotere steden, dus dacht dat ik het wel wist. Drie keer raden… daar klopte helemaal niets van! Pas toen ik verhuisde en ging samenwonen met mijn vriend, leerde ik wat hard water écht is.
Een lang verhaal kort: wij zijn op zoek naar een waterontharder voor in ons huis, want het is hier erg nodig.
Hoe herken je hard water?
Maar, eerst en vooral: hoe herken je hard water? Bij mij duurde het een poosje voor ik de link echt legde: ik moest de badkamer en het toilet bijvoorbeeld veel sneller poetsen dan ik dat deed toen ik nog op mezelf woonde in mijn vorige woonplaats. Gek, maar ik dacht eerst dat het gewoon kwam omdat we met ons tweetjes woonden nu.
Niets bleek minder waar: onze buren hadden enkele maanden geleden een nieuwe vloer gelegd toen er een leiding sprong; Wat bleek toen ze beter keken? Die leiding zat propvol met kalk! Niet zomaar een beetje aanslag, nee, echt een dikke, dikke laag.
Het bleef een beetje in ons achterhoofd rondspoken, maar we besteedden er niet al te veel aandacht aan. Wij hadden tenslotte veel van onze waterbuizen vervangen tijdens de verbouwing van het huis, het zou voor ons wel gaan meevallen, toch?
Ik kreeg steeds vaker last van jeuk nadat ik een bad of douche genomen had. Eigenlijk had ik geen flauw idee waardoor het kwam, maar toen ik puur om te testen een kleine waterontharder installeerde tussen onze kraan en douchekop, voelde ik gelijk verlichting. Opvallend: ik moest ook de douchewand véél minder vaak schoonmaken.
Het kwartje begon te vallen: wij hadden ook heel veel last van kalk in het water. We hebben een waterattest opgevraagd, maar daaruit bleek alles ‘normaal’ te zijn. Toch hebben we er nog steeds ontzettend veel last van.
Na de verbouwing van onze keuken (we verhuisden de keuken naar wat eerst ons bijgebouw was, enkele meters verder) zie ik het ook ontzettend duidelijk: iedere week moét ik de keukenkraan ontkalken, anders zou ik het bijna van de kraan af moeten beitelen. We zitten dus met een flink kalkprobleem in huis.
Wat nu? Kijken voor een waterontharder
Een van onze volgende kosten die we zullen maken voor het huis, is dan ook een goede waterverzachter (waterontharder) laten installeren. Het wordt eventjes kijken waar we hem zullen plaatsen, maar gelukkig neemt zo’n waterontharder niet gek veel plaats in.
De voordelen van een waterontharder
Ik vermeldde het hierboven al, ik kijk er vooral naar uit om veel minder kalkaanslag in huis te hebben: ik wil veel minder moeten schoonmaken 😉 Daarnaast gaat het ook gewoon een heel stuk beter zijn voor onze leidingen en apparaten zelf: er gaan veel apparaten stuk door te veel kalk, dus dat is echt een groot voordeel. Daarnaast verbruik je ook veel minder wasverzachter als je een waterontharder hebt én voelt het ook veel fijner aan voor je huid en haar (wat ik dus ook heel erg nodig heb).
- minder schoonmaken door minder kalkaanslag
- gemakkelijker schoonmaken (nu moet ik de kalk zelfs laten oplossen in azijn voor ik het weggepoetst krijg)
- veel beter voor je leidingen en apparaten
- je verbruikt minder wasverzachter
- beter voor je huid en haar (hello, minder jeuk!)
Hoe werkt een waterontharder?
Hoe werkt een waterontharder dan precies?
Hard water (met kalk) stroomt door een filter, waarna calcium- en magnesiumionen gewisseld worden voor natriumionen.
Als de filter verzadigd is, zorgt het besturingssysteem van je waterontharder ervoor dat de filter weer schoongespoeld wordt (dit heet ook wel regenereren).
In de zoutbak van je waterontharder zit zout en water. Daarmee wordt pekelwater gemaakt en dit wordt dan weer gebruikt om de filterkern te reinigen.
Samen met het spoelwater wordt de kalk afgevoerd naar de riolering. Zowel voor het onthardingsproces als voor de regeneratie, wordt gebruikgemaakt van waterdruk. Er is dus geen extra pomp nodig!
Je kan de resthardheid trouwens zelf bijstellen (dit heeft ook te maken met de smaak van je water, soms wil je een klein beetje kalk in je water omdat je dat lekkerder vindt).
Drinkwater? Water filter!
Hoe zit het dan eigenlijk met het drinkwater? Na mijn verhuis heb ik heel erg moeten wennen aan de smaak van het water hier, ik vond het nogal zurig proeven (ook daarom hebben we ons water laten testen, ik had erg het gevoel dat ons kraantjeswater naar zwavel rook omdat ik ander water gewend was).
Ons water drinken wij eigenlijk nooit zonder het te filteren (je weet wel, in zo’n kan waarbij je regelmatig dure cartridges voor moet kopen), behalve als we het in de waterkoker laten koken.
Ik kan je vertellen: nooit eerder in mijn leven moest ik elke week de waterkoker schoonmaken omdat er vlokken kalk in de filter zitten en op de bodem liggen. We zijn dus ook aan het kijken om sowieso een water filter in te laten bouwen in onze keuken, kwestie van onszelf een beetje moeite te besparen.
Hadden we dit nu allemaal op voorhand al geweten, dan zouden we die kosten eigenlijk al van in het begin gemaakt hebben! Maar goed, beter vandaag dan morgen, toch?
(bron foto: boshuis.nl)