Zelf een barndoor maken, hoe doe je dat?

(Last Updated On: March 8, 2023)

Het maken van een barndoor is een van de gemakkelijkste en meest stijlvolle interieurtrends in 2023. De klassieke look van een barndoor voegt een gevoel van charme en karakter toe aan elke ruimte, terwijl het ook een ideale manier is om privacy toe te voegen of kamers te verdelen.

Mijn vriend maakte zo enkele jaren geleden zelf een barndoor omdat we nog op zoek waren naar een leuke door om onze dressing af te sluiten. Grappig detail: ik heb zelf heel hard gepusht om een deur aan de dressing te hangen omdat ik anders bang was dat de kleren zouden afbleken.

Drie keer raden wie zelf nooit die deur dichtrolt? Moi!

Anyway, wij maakten dus zelf onze barndoor. Heel eerlijk: hij is supertof gelukt met de tools die we op dat moment hadden, maar als we op den duur de deur moeten vervangen, gaan we waarschijnlijk wel een iets andere deur zelf kiezen. Van de hengsels zijn we wel echt heel erg tevreden!

barndoor-maken
barndoor-maken

Wat heb je nodig om zelf een barndoor te maken? 

 • een schuifdeursysteem (dit is het belangrijkste van je hele barndoor, kies dus zeker goede en stevige kwaliteit uit)
 • een deur (je zal zien dat wij zelf een deur hebben gemaakt van MDF-platen, restjes van ons laminaat in de slaapkamer en nog enkele plastic latjes)
 • een waterpas
 • TEC 7 of een ander soort lijm die zeer sterk is
 • een zaag
 • een potlood

Hoe maak je zelf een barndoor?

 1. Meten

  Ik ga je ons eigen stappelplan geven om zelf een barndoor te maken. Ook ga ik je vertellen wat je beter wat anders doet, zodat je niet dezelfde fouten maakt die wij hebben gemaakt šŸ˜‰

  Eerst en vooral: meet alles supergedetailleerd op. Echt, iedere millimeter maakt een groot verschil. 

  Meet alles goed op en meet het voor de zekerheid nog een keertje heel erg goed na. 

 2.  Gebruik je waterpas

  Ook is het echt Ć©norm belangrijk om je waterpas goed te gebruiken, zeker bij het ophangen van het schuifsysteem. Wij hebben ons schuifdeursysteem online gekocht en hadden het best wat langer gekocht (onderaan dit artikel heb ik ook enkele bedenkingen geschreven nu we onze deur al enkele jaren hebben).

 3. Koop een deur of maak de deur op maat

  Als je al een deur hebt gekocht, kan je dit stuk wel overslaan. Wij hebben zelf een deur gemaakt en daarvoor hebben we de volgende stappen gevolgd: 

  Eerst en vooral hebben we een groot stuk MDF gemeten (let ook vooral goed op waar je de deur zal vasthangen en dat de deur niet over de grond sleept. Je wil namelijk nog een klein beetje speelruimte overhouden). Daarna begonnen we de laminaatstukken op de deur te bevestigen. 

  Dat deden we trouwens stuk per stuk over de lengte: zo kan je ieder stuk bijzagen. Klik het laminaat trouwens wel goed in elkaar, net als je dat bij je vloer zou doen! Alles iedere keer goed vastlijmen en bijzagen als dat nodig is. 

  Werk de deur af met profielen (wij kozen voor zwarte profielen omdat dat het beste stond het schuifdeurstysteem dat we gekocht hadden). Ook die hebben we vastgelijmd met TEC 7.

 4. Meet de hoogte van de deur

  Als de deur klaar is (of je hebt gewoon een deur gekocht), meet je best alles nog een keertje na. Kijk waar je het beslag op de deur moet vastmaken en waar dat exact moet komen aan het schuifdeursysteem. 

 5. Maak het schuifdeursysteem vast

  Vervolgens maak je het schuifdeursysteem vast aan de muur. 

 6. Hang de deur vast

  Nu is het tijd voor de allerlaatste stap: de deur ophangen! Altijd een spannend moment om te zien of je alles goed gemeten en berekend hebt! Kijk ook waar je de stops moet zetten, anders rolt je barndoor zo van de rails af, dat wil je natuurlijk niet.

 

Tips voor het maken van je eigen unieke barndoor

1. Kies het juiste hout, of ander materiaal: De meeste barndoors worden gemaakt met massief hout zoals grenen, cypres of kersenhout. Maar als je de deur een moderne uitstraling wilt geven, kan je kiezen voor andere materialen zoals metaal, glas of acryl.

2. Zorg ervoor dat de afmetingen kloppen: Meet de deuropening twee keer voordat je gaat snijden en zorg ervoor dat de deur aan alle kanten minstens een centimeter groter is om ruimte te maken voor scharnieren en vulling. Je kan echter ook metalen als aluminium of staal gebruiken voor een meer industriƫle look.

3. Hang de deur op: Zorg ervoor dat je de deur goed en stevig ophangt door kwalitatieve scharnieren en schroeven te gebruiken. Dit zorgt voor een soepel openen en sluiten van je barndoor.

4. Werk de deur af: Zodra ujede deur heeft opgehangen, is het tijd om de handgrepen, knoppen, klink of schuifrail toe te voegen aan de deur. Zo ziet de deur er completer uit en kan je hem gemakkelijk openen en sluiten.

Het maken van een barndoor is een eenvoudige manier om meer karakter en charme toe te voegen aan elke ruimte, en tegelijkertijd een unieke stijl te creƫren die steeds opnieuw kan worden gebruikt. Met deze eenvoudige stappen kan je een stijlvolle barndoor maken.

Onze eigen barndoor, zoveel jaar later

Maar, wat vinden wij nu van onze barndoor jaren later? Wel, er zijn wel enkele puntjes die we zeker zouden verbeteren als dat kan.

Eerst en vooral zouden wij misschien een iets minder brede deur maken: we hebben een klein foutje gemaakt bij het meten waardoor we de deur niet helemaal naar links kunnen schuiven. Het is een beetje ons redden met wat we hebben natuurlijk, maar de deuropening is dus altijd nog een stuk bedekt, ook als schuiven we de barndoor zoveel mogelijk naar links. 

Onze rail hangt toch niet 100% recht, ook al hebben we het opnieuw en opnieuw gemeten. Resultaat: onze barndoor schuift dus van zichzelf wat op. 

Ook zijn onze plastic afwerkingen een beetje aan het loskomen en slepen ze over de grond: die zouden we dus nog eens opnieuw goed vast moeten plakken. 

 

Al bij al, raad ik het echt Ć©norm aan, een barndoor in huis! Waarschijnlijk zouden we een volgende keer een deur kopen en niet meer zelf maken. Maar het staat echt heel leuk en was voor onze slaapkamerdressing echt een ideale uitkomst!