Hoe je warmte in huis houden? Lekker warm huis: onze tips

(Last Updated On: December 27, 2021)

Hou jij ook zo van cocoonen in de winter? Ik doe niets liever dan ‘s avonds ons huis heel gezellig maken met lichtjes (lang leve de kerstboom die vol met lichtjes gepropt is), kaarsjes aansteken, ervoor zorgen dat het huis lekker ruikt en gezellig met mijn vriend in de zetel ploffen vol met kussens en lekker warme dekens.

Ik geef je graag mijn allerbeste tips om je huis heerlijk warm en gezellig te maken in de winter!

warmte-huis
warmte-huis

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Warm huis in de winter

Elektrische deken

Als je het graag nog een tikje warmer wilt en het vaak koud hebt in de winter of de herfst, is een elektrische deken of verwarmingsdeken echt ideaal voor jou! Hoe kan je beter slapen in de winter en herfst door een verwarmingsdeken of elektrische deken?

Je kan kiezen tussen een elektrisch onderdeken of een elektrische bovendeken: door de verwarmingselementen die in het deken zitten, kan je je bed, zetel (overal waar je het deken legt en insteekt in het stopcontact) heerlijk lokaal verwarmen. Zo bespaar je ineens op verwarmingskosten en kan je lekker inslapen ‘s nachts: voor jou geen koude voeten meer!

Weet je niet goed welke elektrische deken geschikt is voor jou en zie je door de bomen het bos niet meer? Begrijpelijk! Ik raad je aan om dit artikel dan eens erg grondig te lezen zodat je een goede keuze kan maken: beste elektrische dekens vergelijken.

Dubbel glas

Nog een goede tip: een warm huis begint zoals je vast al wel weet met een goede isolatie. Het is voor ons ook een van de allerbeste investeringen in huis geweest: isolatie. Zo kan je in je huis verwarmen, maar gaat het niet meer zo snel naar buiten. Dubbel glas is ook een soort van isolatie: wist je dat enkele ramen zorgen voor veel meer verlies van warmte?

Nog een tip: er is zelfs een driedubbele beglazing op de markt: ideaal als je dubbel glas toch niet voldoende is.

Tocht in huis

Tocht is een van de grootste vijanden in je huis: alle warmte gaat weg en je zit in de tocht, waardoor je het kouder krijgt. Kijk dus zeker eens na of je die tochtplaatsen niet gemakkelijk tochtvrij kan maken: gebruik tochtstrips onder deuren en bij ramen, kit alles goed af en maak kieren en gaten dicht. Helpt je niet alleen tegen de tocht, maar ook tegen ongedierte.

Maak je verwarming vrij

Lijkt misschien een stomme tip, maar ik zie dit bij zoveel huishoudens: maak je verwarming vrij. Zorg ervoor dat je verwarming vrij staat en zo je huis goed kan verwarmen.

Dus: ook al lijkt het fijn om je sofa vlak voor de verwarming te zetten, doe dit niet! Je sofa neemt dan alle warmte op en de warmte wordt helemaal niet meer verspreid doorheen het huis.

Ook je gordijnen kunnen een groot struikelblok zijn: gordijnen die over je verwarming hangen, nemen ook een groot deel van de warmte op.

Een grote no-no, dus, en kijk ook zeker even of je de gordijnen die boven of over verwarmingselementen hangen, niet beter kan inkorten. Misschien niet hét meest stylish idee en niet bepaald een van de interieurtrends tegenwoordig, maar het zorgt er wel voor dat de warmte in je huis blijft!

Gebruik radiatorfolie

Nog een super handige tip die ikzelf ook nog gekregen heb van mijn grootouders toen ik op mezelf ging wonen en ik een ventrale verwarming had: breng radiatorfolie aan achter de verwarmingselementen. Zo wordt de warmte weerkaatst en trekt de warmte niet in de muren. Heel handige tip en dit kost echt niet veel geld of tijd om even snel in orde te maken.

Kaarsen

Kaarsen zijn niet alleen super gezellig (wij branden in de herfst en de winter eigenlijk iedere avond kaarsen), ze geven ook nog eens warmte af. Kan je alles puur op kaarsen verwarmen? Nee, niet zonder dat het een brandgevaar wordt… maar het helpt zeker wel iéts.

In mijn studententijd heb ik zo bijvoorbeeld de gewoonte gekweekt om te studeren met kaarslicht (iedere kerstvakantie was eigenlijk puur bedoeld om te studeren voor de examens die je na die periode had) en hoewel ik nu ondertussen al bijna richting de 35 ga, kan ik me nog altijd beter concentreren als ik een kaarsenvlammetje vanuit mijn ooghoek zie. Bizar, he?

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips om het lekker warm in huis te hebben, zeker nu de prijzen van elektriciteit zo aan het stijgen zijn! Sommige tips zijn natuurlijk wat sneller te implementeren dan andere, maar net daarom geef ik graag een erg diverse lijst zodat je kan zien wat je doet!

Als jij nog tips hebt die ontbreken in dit lijstje, geef ze dan zeker door in de comments!