27 verhuistips: maak verhuizen stressloos en gemakkelijk

(Last Updated On: March 29, 2023)

Verhuizen is erg stressvol, maar als je goed voorbereid bent, hoeft het dat helemaal niet te zijn! Ik ben zelf al regelmatig verhuisd, de laatste keer wisselde ik zelfs van provincie en was de verhuizing veel ingewikkelder, dus ik geef je graag mijn pro tips mee.

verhuistips
verhuistips

Zo is de verhuizing zo snel mogelijk geregeld, ook voor iedereen die je komt helpen.

Verhuistips:

1. Check of je op de geplande dag mag verhuizen. Als je binnen je land verhuist, is dat meestal geen probleem, maar als je naar het buitenland verhuist, zorg er dan voor dat het wettelijk mogelijk is!

Ik mocht zelf bijvoorbeeld niet verhuizen op een zaterdagvoormiddag omdat er dan markt was. Ik moest mijn straat (vlak aan de Grote Markt) laten afzetten én bijbetalen voor de omleiding.

2. Moet de straat worden afgezet? Voor het verhuizen van grote voorwerpen zoals meubels is veel ruimte nodig, dus blokkeer je straat dan indien nodig om ervoor te zorgen dat je verhuizing soepel verloopt.

3. Ruim je spullen op voordat je begint met inpakken, dat maakt het gemakkelijker voor jou en bespaart ook ruimte in de dozen.

verhuizing-dozen-inpakken-tips-2
verhuizing-dozen-inpakken-tips-2

4. Werk met een kleurenschema bij het inpakken van de dozen en meubelstukken, zo is het veel gemakkelijker om achteraf te vinden wat je zoekt. Gebruik post-its (die je trouwens vollédig vastplakt) en stickers om aan te geven in welke ruimte alles hoort. Ik gebruikte groen voor de keuken, roze voor de slaapkamer, paars voor de woonkamer,… erg handig! 

5. Plan je verhuizing grondig en bouw buffers in, zodat je overal genoeg tijd voor hebt!

6. Maak maanden van tevoren afspraken met een verhuisbedrijf om er zeker van te zijn dat zij de nodige diensten kunnen leveren op de verhuisdag.

7. Zoek hulp bij het verhuizen. Dit is een belangrijke – het is veel gemakkelijker als je mensen hebt om je te helpen, en het zal ook tijd besparen.

verhuizing-tips
verhuizing-tips

8. Pak kamer voor kamer in, zo verloopt de verhuizing georganiseerder en efficiënter. Kies dozen die je niet te zwaar inpakt (ook niet fijn voor je helpers) én dozen die je gemakkelijk op kan tillen en kan stapelen. 

9. Houd een paar dozen open voor de spullen die je nog gebruikt in de dagen voor je verhuizing. Dit maakt het veel gemakkelijker om te verhuizen naar je nieuwe plek zonder alle dozen uit te hoeven pakken.

10. Demonteer de meubels vóór de verhuisdag. Dit bespaart je tijd en ruimte en maakt het veel gemakkelijker wanneer je verhuist.

Ik heb bij enkele verhuizingen meegeholpen waar dit niet het geval was en sorry, dat is gewoon ontzettend onbeleefd. 

verhuistips-bedrijf
verhuistips-bedrijf

11. Regel de eerste avond afhaalmaaltijden voor al je helpers, dat is een mooi gebaar en zal hen motiveren om de hele dag hard te werken. Plus, je hoeft niet gelijk te koken op de eerste dag en kan je blijven focussen op de belangrijkere dingen die dag.

12. Zorg voor een toereikend budget, want verhuizen kost vaak meer dan verwacht en je wil niet voor verrassingen komen te staan.

13. Meet alles op voordat je verhuist om ervoor te zorgen dat spullen door deuren en trappen passen, anders moet je misschien een deel van je spullen achterlaten.

14. Verhuizen in het weekend is vaak duurder dan doordeweeks, dus plan overeenkomstig!

15. Sluit alle contracten voor je water, elektriciteit, gas,… etc. goed af en regel een overschrijving naar het nieuwe adres. Heb je een checklist nodig met alles wat er geregeld moet worden? Dan raad ik je de handige checklist van Nouwens verhuizingen aan! 

verhuizen-inpaktips
verhuizen-inpaktips

16. Plan vooraf voor je huisdieren en kinderen – als je kinderen hebt, zorg dan dat iemand voor hen kan zorgen op de verhuisdag en regel een verblijfplaats voor je huisdier tot de verhuizing achter de rug is!

17. Pak koffers of speciale dozen in met wat je direct na de verhuizing nodig hebt, dit bespaar je tijd in het zoeken naar dingen.

verhuizen-huisdier-tips
verhuizen-huisdier-tips

18. Nummer je dozen, zodat je het overzicht hebt welke spullen in welke doos zitten. Maak ook een lijst van waar je dozen exact moeten komen en zorg ervoor dat deze hangt in de hal! Zo hoeft niemand dit aan je te vragen de hele dag door.

19. Controleer je verzekering of je ingedekt bent voor schade tijdens de verhuizing en zorg dat je erop kunt vertrouwen als er onverhoopt iets stuk gaat.

20. Zorg ervoor dat je vóór de verhuisdag verpakkingsmateriaal zoals noppenfolie, dekens en tape klaar hebt liggen om je spullen tijdens de verhuizing te beschermen.

21. Maak aparte dozen voor dierbenodigdheden, kinderspullen, schoonmaakbenodigdheden, eten en drinken. Dit maakt de verhuizing veel georganiseerder en efficiënter.

22. Overweeg een stomer huren voor gordijnen, matrassen en tapijten om ze schoon te maken voor de verhuizing.

tips-bij-verhuizen
tips-bij-verhuizen

23. Installeer grote apparaten zo snel mogelijk – zoals wasmachines, koelkasten en diepvriezers. Dit bespaart je tijd en zorgt ervoor dat je huis in een mum van tijd weer draait.

24. Adreswijziging in de post is noodzakelijk: vergeet dat niet te doen voordat je verhuist, anders komt je post niet aan op het nieuwe adres.

25. Neem na de verhuizing een dag vrij en besteed die aan uitpakken en schoonmaken, zo kun je ook wennen aan je nieuwe omgeving.

26. Vraag of je helpers kunnen helpen bij het bouwen van kasten zodat ze weer gemonteerd zijn op de dag van de verhuizing. Heel handig als je snel al je dozen wil kunnen uitpakken.

verhuisbedrijf-tips
verhuisbedrijf-tips

27. Installeer je wasmachine, koelkast en vriezer: probeer deze apparaten zo snel mogelijk te installeren als dat nodig is, dan kan je snel voedsel in je koelkast stoppen, je vriezer weer gaan gebruiken en een was draaien met spullen die vies geworden zijn tijdens het verhuizen.

Stressloos verhuizen

Dit zijn slechts enkele eenvoudige tips om je verhuizing zo probleemloos mogelijk te laten verlopen. Een beetje extra tijd nemen met vooruit plannen kan alle stress zo veel mogelijk verminderen op de dagen zelf. 

Een verhuizing is best wel een ingrijpende gebeurtenis, dus het is heel erg fijn om je goed voor te bereiden zodat je veel stress kan elimineren.

Ik wens je veel succes met het plannen van je verhuizing en veel plezier in je nieuwe stekje!