Welke kroonluchter kiezen voor in je woning + schoonmaaktips

(Last Updated On: April 17, 2023)

Kroonluchters maken al eeuwenlang deel uit van het interieurontwerp, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Ze zijn niet alleen een elegante manier om een kamer te verlichten, maar ze kunnen ook worden gebruikt om schoonheid en stijl toe te voegen aan elke leefruimte.

welke-kroonluchter-kiezen
welke-kroonluchter-kiezen

Het idee om een kroonluchter als verlichting te kiezen kan op het eerste gezicht intimiderend lijken, maar dat hoeft het niet te zijn. Er zijn talloze soorten kroonluchters op de markt, van traditionele kroonluchters tot een moderne kroonluchter. Dit betekent dat er ongeacht je stijl en budget een kroonluchter is die perfect in jouw huis en bij je woonstijl past.

Zelf had ik ook een kroonluchter als tiener en beginnende twintiger toen ik nog thuis woonde: het was er eentje van plastic, maar ik hield echt enorm van die look. Met zwarte tule erbij, ik vond het helemaal geweldig!

Waarom kiezen voor een kroonluchter?

Grootte en vorm va de kroonluchter

Een van de belangrijkste dingen bij het kiezen van een kroonluchter is om de grootte en vorm te controleren. Om er zeker van te zijn dat de kroonluchter goed in je woonruimte past, meet je eerst de ruimte heel grondig op en kies je vervolgens een model dat daarmee in verhouding staat.

kroonluchter-kiezen
kroonluchter-kiezen

Ik zou je echt aanraden om uit karton de afmetingen van verschillende kroonluchters te maken en zo ook echt eens te presenteren. Neem een foto en kijk zeker ook in het echt goed rond als je de kartonnen kroonluchter hebt hangen. Hoe ziet het eruit? Is het te druk? Valt alleen maar de kroonluchter op en wil je dat liever niet? Dit is een heel erg handige manier om

Past het bij de inrichting van de kamer?

De inrichting van de kamer is ook van belang bij het kiezen van een kroonluchter voor verlichting.

Als je een moderne woning hebt, kies dan voor een exemplaar met eigentijdse details zoals helder glas en metaal. Heb je een traditioneel huis, zoek dan iets met uitgewerkte details zoals kristal of kralenaccenten.

Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende soorten en materialen kroonluchters te koop, dat je ze heel gemakkelijk bij je huidige woonstijl kan laten passen.

 

Verlichting van de kamer

De verlichting van de kamer is ook essentieel bij het kiezen van een kroonluchter. Kies er een die voldoende verlichting biedt en tegelijkertijd voldoende licht toelaat om andere ruimtes in de kamer te bereiken.

Daarvoor kun je een combinatie van downlights (verlichting die van boven naar onder gaat) en uplights (verlichting die van onder naar boven gaat) gebruiken, die voor een gelijkmatiger verlichting zorgen.

Het is dus heel belangrijk om eens goed te kijken naar het gehele lichtplan van je woning en ervoor te zorgen dat een kroonluchter daar ook erg mooi bij past.

Materiaal

Een andere factor waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een kroonluchter is het materiaal waarvan hij is gemaakt.

Traditionele kroonluchters zijn meestal gemaakt van messing of ijzer, maar moderne stijlen kunnen gemaakt zijn van glas, acryl of andere materialen.

Dit kan een geweldige manier zijn om een beetje kleur of textuur aan de kamer toe te voegen. Kan je plafond geen zware lamp aan, bijvoorbeeld omdat je met gipsplaten gewerkt hebt? Dan zou ik persoonlijk kiezen voor een lichter materiaal zoals acryl of een licht metaal.

kroonluchter-met-kapjes
kroonluchter-met-kapjes

Budget voor de kroonluchter

Houd ten slotte rekening met je budget bij het kiezen van een kroonluchter voor je huis. Als je een beperkt budget hebt, zoek dan naar modellen die minder duur zijn maar toch kwaliteitsverlichting en design bieden.

Er zijn veel betaalbare opties beschikbaar, dus voel je niet verplicht voor een duurdere kroonluchter kiezen. Ze zijn natuurlijk wel prachtig en al helemaal als de kroonluchter gemaakt is van glas of kristal… de schittering die daarbij tevoorschijn komt, is werkelijk adembenemend.

Wanneer het goed wordt gedaan, kan het toevoegen van een kroonluchter aan je huis een ongelooflijk lonende ervaring zijn. Van traditionele ontwerpen tot moderne stijlen, er zijn talloze mogelijkheden als het gaat om het kiezen van de perfecte kroonluchter voor verlichting.

Met zorgvuldige planning en aandacht voor grootte, ontwerp en budget kan je de perfecte kroonluchter voor je woonruimte vinden, daar ben ik zeker van.

Uiteindelijk gaat het bij de keuze van een kroonluchter voor verlichting niet alleen om esthetiek, maar ook om de voordelen voor je huis en zijn bewoners.

Met het juiste ontwerp en een beetje bedachtzaamheid kan je elke kamer snel transformeren met behulp van een kroonluchter.

Onderhoud van een kroonluchter

Bij het onderhoud van een kroonluchter, hangt het er natuurlijk vanaf uit welk materiaal je kroonluchter gemaakt is. Schakel sowieso je elektriciteit uit, anders kan dat gevaarlijk worden. Heb je veel kalk in het water zoals wij hier thuis? Dan raad ik je aan om alleen met gefilterd of gedestilleerd water te poetsen, anders krijg je lelijke kalkvlekken op je kroonluchter. Zonde van de moeite!

kroonluchter-schoonmaken
kroonluchter-schoonmaken

Glazen kroonluchter onderhouden en schoonmaken

Als je bijvoorbeeld een glazen kroonluchter hebt, moet deze regelmatig worden schoongemaakt met een zachte doek en glasreiniger om zijn glans te behouden. Gebruik een speciale doek voor ramen of glas om het glas weer mooi op te blinken.

Kristallen kroonluchter onderhouden en schoonmaken

Hoe maak je een kristallen kroonluchter schoon? Als je een kristallen kroonluchter hebt, moet deze met meer zorg worden behandeld.

Gebruik een zachte doek en lauw water (ook hier kies je best weer voor gedestilleerd water) met een klein beetje zacht schoonmaakmiddel. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel, want dat kan het kristal beschadigen!

Metalen kroonluchters onderhouden en schoonmaken

Als je een metalen kroonluchter hebt, kan je een mild schoonmaakmiddel en water gebruiken om hem schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen water in de onderdelen van de metalen kroonluchter dringt.

kroonluchter-metaal
kroonluchter-metaal

Gebruik geen agressieve chemicali├źn zoals schuurmiddelen of sterke oplosmiddelen op je metalen kroonluchters; deze kunnen het oppervlak beschadigen.

Koperen kroonluchters schoonmaken

Koperen kroonluchters daarentegen hebben speciale schoonmaakmiddelen of poetsmiddelen nodig om ze er op hun best uit te laten zien. Vraag dit zeker ook eventjes na bij je speciaalzaak zoals kroonluchter.nl, zij kunnen je vast de beste onderhoudsproducten aanraden.

Acryl en plastic kroonluchters schoonmaken

Tenslotte is het schoonmaken van een kroonluchter van acryl of kunststof relatief eenvoudig. Je hoeft hem alleen maar af te nemen met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel.