De voordelen en nadelen van een airconditioner

(Last Updated On: May 17, 2022)

De voordelen en nadelen van een airconditioner

 

Warmt jouw woning ook zo op tijdens hete zomerse dagen? Dan kan een airco uitkomst bieden. Dit apparaat zorgt ervoor dat de warme lucht in huis wordt afgevoerd en dat er koude lucht voor in de plaats komt. Dat maakt het binnenklimaat een stuk aangenamer tijdens de zomer of tijdens een hittegolf en maakt het overdag draaglijker en het slapen ‘s avonds makkelijker. Maar wat moet je nu echt weten voor je een airco aanschaft voor in huis? Daar lees je alles over in dit artikel.

voordelen-en-nadelen-airconditioner
voordelen-en-nadelen-airconditioner

Bron: studioroman van Canva Pro

Functies van een airco

Een airco is een unit die zowel geïnstalleerd kan worden in huis als mobiel verkrijgbaar is. Het apparaat zorgt ervoor dat warme lucht wordt afgevoerd en door frisse lucht wordt vervangen. Zo wordt het huis aangenaam verkoeld. Maar een airco kan meer. Er zijn modellen die het huis ook kunnen verwarmen of ontvochtigen of een ventilatiefunctie hebben. Deze modellen met meerdere functies zijn vaak wel prijziger.

Snel verkoelen dankzij het vermogen

Hoe effectief en snel een airco een kamer kan doen afkoelen hangt af van het vermogen van de airco. Meer vermogen betekent efficiënter en effectiever koelen. Maar je hoeft niet automatisch voor de airconditioning met het meeste vermogen te kiezen. Als je slechts een kleine ruimte wilt verkoelen, volstaat minder vermogen ook vaak. Pas het vermogen dus aan op jouw behoeften.

Airconditioning soorten

Airconditioning voor in woonhuizen is in diverse soorten en maten beschikbaar. Er wordt veelal onderscheid gemaakt tussen vaste airco’s en mobiele airco’s. Maar wat zijn nu de verschillen tussen deze soorten?

Vaste split airco’s

Vaste split airco’s heb je vast wel eens gezien in het straatbeeld. Het zijn vaste airconditioningunits die bestaan uit zowel een binnenunit als een buitenunit. Daarom wordt dit type airconditioning ook wel een vaste split airco genoemd. De vaste split airco moet worden geïnstalleerd door een monteur.

Mobiele airco’s

Mobiele airco’s bieden vaak een snelle oplossing voor hete zomers en woningen die niet willen afkoelen. Deze airco-units zijn eenvoudig in te stellen en verplaatsbaar. Hierdoor kunnen ze door het hele huis worden ingezet om de kamers af te koelen en de luchtvochtigheid te verbeteren.

Er zowel voordelen als nadelen aan het hebben van een airco

Een airco heeft, zoals bijna elk apparaat in huis, zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel van een airco is uiteraard dat het huis altijd een aangenaam binnenklimaat heeft, zelfs in de zomer. Bovendien houd je met een airco eenvoudiger de luchtvochtigheid op peil. Een veelgenoemd nadeel van een airco is het hoge verbruik. Als je regelmatig een airco gebruikt, zul je de energiekosten flink zien stijgen. Bovendien kan een airco flink wat geluid maken. Dat is ook zeker iets om van op de hoogte te zijn voor je overgaat tot de aankoop van een airco.

Hoe een airco kopen?

Als je een airco, zowel mobiel als vast, wilt aanschaffen, zijn er diverse factoren die je in overweging moet nemen. Wat is bijvoorbeeld de ruimte die je wilt verkoelen? Hoeveel is het beschikbare budget? En hoe zuinig wil je dat de airco is? Vooral qua geluid en energieverbruik zijn er enkele dingen die je zeker moet weten.

Geluidseisen

Een airco maakt altijd geluid, ongeacht het vermogen of het type airco. Er is echter wel verschil qua geluid van soort tot soort. Zo zijn mobiele airco’s doorgaans luider dan vaste airco’s en zorgen units buitenshuis voor minder geluidsoverlast. Als je echt zo min mogelijk geluid wilt horen, dan loont het om te investeren in een stille airco.

Energielabel

Elk apparaat is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Middels dit label krijgen consumenten inzicht in het verbruik, de duurzaamheid, de efficiëntie en de prestaties van apparaten. Apparaten worden met dit label gescoord op een schaal van A tot en met G. Een hogere letter betekent betere prestaties. Check dus altijd het energielabel voor je een aankoop doet.