Unieke houten visgraatvloer: tips en onderhoud

(Last Updated On: June 12, 2022)

Wil jij graag een unieke houten visgraatvloer laten installeren of heb je pas een huis gekocht met een visgraatvloer?

Dan zijn er enkele tips en voorschriften die je in acht moet nemen om je visgraatvloer mooi te houden en goed te onderhouden.

Wij hebben ze hier even opgesomd, zo kan jij lang van jouw prachtige visgraatvloer  en andere houten vloeren blijven genieten:

visgraatvloer-onderhouden
visgraatvloer-onderhouden

Houten visgraatvloer: hoe onderhouden?

Een houten visgraatvloer: het is een vloer waar veel mensen – waaronder wij ook – van dromen. Het is een mooie authentieke, maar toch tegelijkertijd gezellige vloer.

  1. Je vloer goed schoonmaken is erg belangrijk

Wanneer je een visgraatvloer installeert of hebt liggen is het enorm belangrijk dat je de vloer goed schoonmaakt. Omdat er heel wat groeven zijn in een visgraatvloer blijft er vaker zand en vuil achter wat jouw vloer kan gaan schuren.

Je kan dan ook best iedere dag je vloer even borstelen met een zachte borstel of stofzuigen. Wanneer je zand hoort schuren over je vloer moet je voorzichtig zijn omdat dit krassen kan achterlaten op je dure parket.

Je kan ook een afloopmat gebruiken om het vuil op je vloer aanzienlijk te verminderen. Regelmatig stofzuigen met een zachte borstel is dus zéker geen overbodige luxe: je doet er je vloer veel plezier mee!

  1. Gebruik niet te veel water bij het dweilen

Net zoals met elke andere houten vloer is het belangrijk dat je niet te veel water gebruikt bij het schoonmaken van je vloer.

Plasvorming kan ervoor zorgen dat vocht binnendringt in je vloer waardoor je vloer beschadigt geraakt. Je moet je dweil dus goed uitwringen vooraleer jij je vloer proper maakt.

Nog beter is om de dweil aan de kant te zwieren (is dat niet een beetje té jaren ’50 ondertussen) en kiest voor een schoonmaaksysteem met wasbare doekjes. Daarmee zal je sowieso niet snel te veel water gebruiken.

  1. Gebruik een goede onderhoudsolie

Een goede onderhoudsolie mag zeker niet ontbreken wanneer jij je houten visgraatvloer wil onderhouden.

Een goede olie zorgt er niet enkel voor dat jouw vloer er goed uit blijft zien, maar kan het hout ook voeden en beschermen tegen vuil en water. Welke soort olie je moet gebruiken hangt vaak af van het soort hout waaruit je vloer bestaat. Indien je dat weet kun je een gespecialiseerde olie aankopen.

  1. Gebruik geen stoomreiniger

Het is niet aan te raden een stoomreiniger te gebruiken op een houten visgraat vloer. Een stoomreiniger is namelijk erg heet, erg vochtig en de druk is te hoog waardoor jij je vloer makkelijk kan beschadigen.

Hoewel het ideaal is om een stenen vloer weer snel schoon en hygiënisch te krijgen, raden we je dus voor een houten vloer echt geen stoomreiniger aan.

  1. Vilt onder de stoelpoten

Ook is het een goed idee om vilt onder de stoelpoten te plakken. Stoelpoten kunnen namelijk erg makkelijk krassen maken in het vernis van je vloer, maar ook in je vloer zelf.

Op die manier kun je anti-kras viltjes plekken onder de poten van je stoel, tafel en ander meubilair. Op die manier zal je geen krassen hebben op je vloer wanneer je een stoel verschuift of op een stoel gaat zitten.

Heb jij nog handige onderhoudstips voor een houten vloer of een authentiek houten visgraatvloer? Laat het hieronder zeker weten in de comments!