Wat is het verschil tussen een medium en een paragnost?

(Last Updated On: February 23, 2021)
Een paragnost en een medium – Wat zijn dit en wat is het verschil tussen deze twee termen? Er zijn vele verschillende soorten spirituele personen, net zoals dat er uiteenlopende vormen van paranormale gaven zijn. Zo hebben we allemaal Char Margolis of Derek Ogilvie vast wel eens op televisie bezig gezien.
Dit zijn twee spirituele personen met twee totaal verschillende gaven en werkwijzen. In het dagelijks leven worden de termen ’medium´ en ‘paragnost’ nogal eens door elkaar gebruikt.
medium-of-paragnost
medium-of-paragnost
Dit terwijl een medium toch echt niet hetzelfde is of doet als wat een paragnost is of doet. En ook de term ‘helderziende’ wordt vaak foutief of in een verkeerde context gebruikt. Over de betekenis van deze termen bestaat dan ook best wat verwarring en het verschil is lang niet altijd voor iedereen even duidelijk.

Onderstaand wordt uitgelegd wat een medium en een paragnost nou precies zijn en wat ze doen. Daarnaast wordt er verteld wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze twee.

Wat is een paragnost?

De term paragnost wordt tegenwoordig veel gebruikt. De nieuwsgierigheid naar het paranormale neemt onder steeds meer mensen toe. Maar wat is een paragnost nou eigenlijk precies en wat doet een paragnost? Om deze vraag te beantwoorden gaan we in de eerste plaats naar het woordenboek kijken.

In de Nederlandse van Dale wordt een paragnost omschreven als een helderziende, oftewel als een persoon ‘’met het vermogen om dingen te zien die voor anderen verborgen zijn.’’ Het gaat hierbij vaak om beelden uit het verleden of juist over beelden in de toekomst. Er is echter wel degelijk een verschil tussen een paragnost en een helderzienden en deze twee termen kunnen niet zomaar aan elkaar gelijk gesteld worden.

Een helderziende ziet dus dingen die andere niet kunnen zien. Maar een paragnost is lang niet altijd helderziend. Zo kan een paragnost ook helderhorend, helderruikend, heldervoelend of helderwetend zijn.

Ook kan een paragnost meerdere, of een combinatie, van deze vaardigheden bezitten. Dit betekent dat een helderziende wel een paragnost genoemd kan worden, maar dat een paragnost niet altijd (alleen maar) helderziend is. Kort gezegd is een paragnost iemand die beschikt over een paranormale gave.

Deze paranormale gave wordt vaak ook wel het zesde zintuig wordt genoemd en wat deze gave is verschilt van persoon tot persoon. Paragnosten maken vaak ook gebruik van hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld tarotkaarten, engelenkaarten of een pendel. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn.

Wat is een medium?

In het woordenboek staat een medium omschreven als ‘’een persoon door wie een geest zich uitspreekt’’. Een medium krijgt dus informatie door van andere entiteiten. Dit kan bijvoorbeeld informatie zijn van geesten, van gidsen, van engelen of van overledenen. Ze dienen als het ware als een soort boodschapper van deze entiteiten.

De term is dan ook afgeleid van het woord ‘media’. Net zoals een medium dat doet, dient ook de media tot een overdracht van informatie. Een medium kan dus gezien worden als een soort doorgeefluik van informatie uit een andere wereld of uit andere werelden.

Er zijn verschillende manieren waarop zij contact kunnen leggen met deze werelden en dit verschilt sterk per persoon. Soms wordt er gebruik gemaakt van tekenen, schilderen of muziek, maar ook trance en meditatie zijn manieren waarop mediums contact kunnen leggen met andere entiteiten.

Vaak kan je een medium gaan bezoeken, maar tegenwoordig kan je ook chatten met mediums.

Wat is het verschil tussen een paragnost en een medium?

Een paragnost beschikt over een of meerdere spirituele gaven. Het is hiermee een soort overkoepelende term voor helderziende, helderhorende, heldervoelende etc. Een medium kan ook over deze vaardigheden beschikken.

Dit betekent dat een medium ook paragnost kan zijn, maar dat een paragnost geen medium is. Een medium heeft namelijk een belangrijke vaardigheid, waarover een paragnost niet beschikt. Een medium staat in contact met andere entiteiten.

paragnost-medium
paragnost-medium

Het grootste verschil tussen een medium en een paragnost is dan ook dat een medium contact kan leggen met overleden personen, engelen of gidsen, terwijl dit bij een paragnost niet het geval is. Een medium krijgt bepaalde informatie door van, terwijl paragnosten informatie tot zich nemen door middel van bijvoorbeeld beelden, visioenen of geuren.

De hulp inschakelen van een paragnost of medium

Nu duidelijk is wat paragnosten en medium zijn en vooral ook op welke vlakken hun gaven en waardigheden verschillen, is het makkelijker te bepalen waar je naar op zoek bent of behoefte aan hebt.

Heb je vragen over het verleden of over de toekomst? Wil je bijvoorbeeld de liefde vinden, weten of een bepaalde situatie gaat veranderen of tot nieuwe inzichten komen? Dan is het inschakelen van een paragnost een goed idee!

Paragnosten kunnen door de gave die zij bezitten tot antwoorden op al deze vragen komen. Heb je nog onbeantwoorde vragen aan een overleden persoon? Of wil je in contact komen met engelen of je gids? Dan kan je het beste een medium te hulp vragen.