Muggen verjagen met etherische oliën

(Last Updated On: June 16, 2022)

Ah, muggen… een van de grootste plagen tijdens onze typisch Nederlandse zomernachten. Helemaal als je net zoals wij pal naast een beekje woont: mosquito paradise! Wat kan je eigenlijk doen tegen muggen, op een natuurlijke manier?

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat je muggen zeker niet met al te zware chemische middelen moet gaan bestrijden, zeker niet als je zelf (of je kinderen, ouders, partner,…) ook nog in die ruimte moet slapen of leven.

Wist je dat je met een aroma diffuser (of aroma vernevelaar of olie diffuser) zoals Geurwolkje ook heel gemakkelijk muggen kan verjagen? Ik leg je graag uit hoe dat werkt!

 

Aromatherapie tegen muggen

We kennen denk ik allemaal de typische citronellakaars wel? Drie keer raden, maar muggen houden dus helemaal niet van dat soort geuren. Ideaal, want zo kunnen we zeker wel een goed geurenpalet samenstellen om de muggen te verjagen!

Niet meer iedere vijf minuten wakker worden ‘s nachts en ‘s ochtends opstaan, bedekt onder de muggenbulten. Wie wilt dat nu niet?

Het is heel handig om de geurverstuiver die je al hebt, ineens te gebruiken om muggen buiten te houden. Insecten zijn erg gevoelig voor geuren en laten zich daarom heel snel afschrikken door planten, bloemen, etherische oliën die voor hen niet fijn ruiken. Ieder insect heeft zo trouwens weer zijn voorkeuren, dus daar moet je wel even goed op letten!

etherische-olie-tegen-muggen
etherische-olie-tegen-muggen

Welke etherische olie helpt tegen muggen?

Maar goed, welke etherische olie kan je gebruiken om de muggen zo ver mogelijk op afstand te houden? Deze etherische olie tegen muggen raden wij aan:

  • Lemongrass: muggen houden echt he-le-maal niet van citroenachtige geuren. Daarom is lemongrass ook heel erg populair als het gaat om etherische olie.
  • Citronella: Citronella is wat er typisch gebruikt wordt in kaarsen tegen muggen, vaak om buiten te gebruiken. Kan je citronella binnen gebruiken? Ja hoor! Als je druppels etherische olie (citronella) gebruikt in je verstuiver, kan je op die manier ook extra citronellageur verstuiven, bijvoorbeeld in de slaapkamers: zo blijven die prikkende rakkers buiten!
  • Lavendel: aha! Ideaal: lavendel helpt je niet alleen om te ontspannen in de zomer (nuja, altijd eigenlijk wel), maar muggen vinden lavendel vreselijk stinken. Die blijven dus wel enkele meters op afstand! Je kan echte lavendelplantjes gebruiken, maar als je etherische olie gebruikt, werkt het sterker.
  • Pepermunt: ook pepermunt vinden muggen walgelijk. Ideaal, want voor ons mensen werkt het vooral erg verkwikkend. Voor muggen is dit een erg sterke geur en dus onaangenaam voor hen.
  • Geranium: Geranium: een heerlijk bloemige geur voor ons, een stinkende geur voor muggen.
aroma-diffuser-geurwolkje
aroma-diffuser-geurwolkje

Waarom een aromadiffuser gebruiken tegen muggen?

Maar, als je eigenlijk gewoon wat olie zou kunnen verdunnen en druppelen tegen de muggen, waarom zou je ze dan in een stijlvolle aroma diffuser gebruiken?

In de zomer is de lucht in onze slaapkamers heel erg droog (net als in de winters, door de verwarming), maar dat is niet gezond voor je. Een hogere luchtvochtigheid is beter om goed te slapen.

Daarbij kunnen aromadiffusers je erg goed helpen: zij helpen niet alleen om de geuren te vernevelen, maar maken ook de lucht weer wat vochtiger. Win-win!

muggen-etherische-olie-verjagen
muggen-etherische-olie-verjagen

Foto’s: Geurwolkje