Deze vaste planten houden van volle zon

(Last Updated On: May 24, 2022)

De laatste jaren ben ik hélemaal into planten en bloemen in de tuin. Het is voor mij dan ook echt jaren geleden dat ik een tuin had en ik ben echt helemaal om! 

Maar, soms is het moeilijk om te weten waar je vaste planten moet planten. Heb je een schaduwrijke plaats waar je graag planten wilt zetten? Dan zullen deze planten niet geschikt zijn voor jou. 

Deze vaste planten in dit artikel zijn geschikt voor de meest zonnige plaats in jouw tuin. 

planten-volle-zon
planten-volle-zon

Photo by Sasha Putsyk on Unsplash

Vaste planten in de zon

  • vlinderstruik

Ah, de vlinderstruik of Buddeleja. Dit is echt een van mijn favoriete struiken in onze tuin! We hadden er al eentje die aan was komen waaien, maar ik heb nu deze lente een nieuwe vlinderstruik gekocht die 2 kleuren heeft!

Een vlinderstruik is trouwens een ideale plant voor beginners: de plant heeft niet veel nodig en kan gemakkelijk groeien. Liefst wel op een zonnige plaats!

  • dahlia’s

Nog zo’n bloem waar ik verliefd op ben geworden.. dahlia’s! Nog zo’n soort bloem die echt heeeel gemakkelijk zijn in onderhoud en gemakkelijk om te kweken (en dat zeg ik niet alleen om dat ik meer dan 50 soorten dahlia’s aan het opkweken ben in onze tuin nu).

Enige nadeel? Slakken zijn gék op de jonge dahliascheutjes… die moeten dus echt goed beschermd worden.

Dahlia’s zijn echte zonnekloppers en komen oorspronkelijk uit Mexico. Daarom zijn ze natuurlijk gék op volle zon. Geef ze ook zeker genoeg water in de zomer, maar laat ze nooit met natte voeten staan, dan beginnen de knollen te rotten. 

Ook graaf je ze het beste op in het najaar, een natte en koude winter kunnen de dahliaknollen namelijk niet aan. Als je ze niet wil opgraven, geeft ze dan een héle flinke laag mulch zodat ze lekker warm kunnen blijven zitten. 

  • Kattenkruid

Kattenkruid is een erg sterke plant die houdt van volle zon. Deze bloemen zijn vaak paars, roze, groenig of blauw van kleur en kan je prima op een plek in de tuin zetten waar je urenlang zon hebt. 

Daarnaast is deze plant ook nog eens super voor de biodiversiteit in de tuin, de plant trekt namelijk volop vlinders en bijen aan. 

  • Duizendblad

Ook duizendblad is zo’n plant die heel graag in de volle zon vertoeft. Deze plant heeft zijn naam niet gestolen (de plant heeft echt tientallen minibloemetjes) en heeft veel verschillende kleuren. 

Deze zomerbloeier houdt van heel veel zon en heeft verder eigenlijk niet al te veel eisen: dat hebben we natuurlijk graag in onze tuin! 

Als je een leuke plant zoekt met bloemetjes die variëren van paars tot geel en oranje en wit, is dit écht wat voor in jouw tuin!

  • Stokroos

Zoek je nog een mooie klimmende roos voor in je tuin? Dan is een stokroos écht een supergoeie optie en nog eens ideaal voor in de zon. 

Je kan kiezen uit verschillende kleuren en deze zomerbloeiers houden van een lekker zonnetje. Met wind maak je ze trouwens niet gelukkig! 

Ook voor drogere periodes is dit echt een prima plant, door de lange en dikke wortels die diep in de grond gaan, vindt de plant altijd wel water. 

  • Lampepoetsersgras

Een van mijn favoriete siergrassen, is het lampepoetsersgras! Deze vaste plant heeft zulke leuke pluimpjes die heel vrolijk in het zonnetje zorgen voor een originele toets in je tuin.

Ideaal om te zorgen voor wat meer diepte en hoogte in de tuin! 

  • Vuurpijl

Deze kleurrijke plant is een echte eyecatcher voor in je tuin. Deze prachtige plant is heel fijn om wat extra diepte te creëren en te zorgen voor een kleurexplosie in je tuin. 

Veel zon, dat is wat deze plant graag heeft. Ideaal om zo tussendoor te sprinkelen tussen al je andere planten en bodembedekkers.

  • Lavendel

Natuurlijk mag de lavendelplant niet ontbreken in dit rijtje: lavendel is een mediterraanse plant die houdt van flink wat zon.

Daarbij is dit ook weer een plant die alom geliefd is onder bijen en vlinders. Ideaal ook om in je tuin te zetten als je een moestuin hebt, zo krijg je de bestuivers in je tuin. 

Geef de lavendel wel een fijne grond die voedzaam genoeg is en snoei hem flink bij in het voorjaar (voor ‘ie begint uit te schieten): zo hou je een mooie bos lavendel. 

  • Zonnehoed

De zonnehoed of echinacea is ook weer zo’n vaste plant die graag staat te shinen in het zonnetje. Ideaal, want met deze plant kan je heel veel richtingen uit! 

Je kan de plant drogen en gebruiken als infuus om te drinken zoals thee, of de bloemen drogen. 

  • Dropplant

Wil jij graag een vaste plant in de tuin die lekker opvallend is én heerlijk geurt naar anijs? Dan is de dropplant (Agastache) echt eentje die je in de tuin wil zetten! 

Een leuk paars accent, daar zorgt deze dropplant wel voor. Daarnaast ook nog eens een plant die ervoor zorgt dat jouw tuin druk bezocht wordt door vlinders en bijtjes waardoor alles mooi bestuifd kan worden en ze volop nectar kunnen krijgen. 

 

Zo zie je maar, je kan vaak vaste planten vinden die je in de volle zon kan zetten. Vaak zorgen ze ook nog voor wat extra gezoem en gefladder, wat ik alleen maar kan aanraden qua biodiversiteit in je tuin!