Hoe muren en plafond verven: Een handig stappenplan met mijn tips!

(Last Updated On: May 17, 2023)

Hoe muren en plafond verven: Een handig stappenplan met tips!

Wil je je muren en plafond verven, maar weet je niet waar te beginnen? Geen zorgen, we hebben een handig stappenplan voor je samengesteld waarmee je direct aan de slag kunt.

Met de juiste voorbereiding en het juiste materiaal kun je zelfs als beginner een mooi en duurzaam resultaat behalen.

muren-verven-tips
muren-verven-tips

Zelf heb ik jaren geleden (en zelfs vorige zomer) ons huis geschilderd, daarvoor heb ik ook mijn eigen appartement deels geschilderd. Ergens vind ik het erg leuk om te doen, maar je moet écht wel weten welke technieken je moet toepassen en welke voorbereidingen je moet treffen om zo fijn en efficiënt mogelijk te schilderen. 

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je de ondergrond goed schoonmaakt en ontvet voordat je begint met verven.

Plak de randen van het plafond af met brede afplaktape en gebruik een ronde kwast om de randen te schilderen.

Daarna rol je de randen uit met een klein rollertje. Let goed op dat je de juiste rollers koopt voor de juiste finish en het juiste muurtype. 

Verdeel de muur en het plafond in vlakken en werk systematisch en geordend. Rol van links naar rechts, van boven naar onder zodat je je vlak heel dekkend kan verven (terwijl je in dat vlak blijft).

Met deze tips en ons stappenplan kun je zelf aan de slag om je muren en plafond te verven. Het is een leuke en dankbare klus die je zelf kunt uitvoeren. Bovendien kun je flink besparen op de kosten van een professionele schilder. Volg ons stappenplan en je zult versteld staan van het mooie resultaat dat je zelf kunt bereiken.

Voorbereidingen

Voordat je begint met het verven van de muren en het plafond, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. In deze sectie vertellen we je welke benodigdheden je nodig hebt en hoe je de ruimte en de oppervlakken moet voorbereiden.

zelf-verven
zelf-verven

Benodigdheden

Om de muren en het plafond te verven heb je de volgende benodigdheden nodig:

Benodigdheden Beschrijving
Muurverf Kies de juiste verf op basis van de ondergrond en de gewenste kleur
Kwasten en rollers Gebruik een platte kwast voor de randen en een roller voor de grote oppervlakken
Afplaktape Plak tape op de randen van de muren en rondom de stopcontacten en schakelaars
Afdekfolie Leg folie op de vloer om deze te beschermen tegen verfspatten
Schuurpapier Gebruik schuurpapier om oneffenheden op de muren en het plafond weg te werken
Muurvuller Vul gaten en scheuren in de muren en het plafond op met muurvuller
Plamuurmes Gebruik een plamuurmes om de muurvuller aan te brengen
Emmer Gebruik een emmer om de verf in te doen
Roerstokje Roer de verf goed door voordat je begint met verven

Voorbereiding van de ruimte

Voordat je begint met verven, is het belangrijk om de ruimte goed voor te bereiden. Volg deze stappen:

 1. Haal alle meubels en decoratie uit de kamer of zet deze in het midden van de kamer en dek ze af met afdekfolie. Liefst van al verwijder je ze, zo kan je veel sneller doorwerken.
 2. Leg afdekfolie op de vloer om deze te beschermen tegen verfspatten.Liefst van al gebruik ik van die stoffen doeken, speciaal voor schilders, samen met afdekfolie. Die folie scheurt en dan krijg je alsnog vlekken op je vloer. 
 3. Plak afplaktape op de randen van de muren en rondom de stopcontacten, ramen en schakelaars.
 4. Verwijder eventuele spijkers, schroeven of haken uit de muren.

Voorbereiding van de muren en plafond

Nu de ruimte is voorbereid, is het tijd om de muren en het plafond voor te bereiden. Volg deze stappen:

 1. Maak de muren en het plafond stofvrij met behulp van een heel licht vochtige doek.
 2. Gebruik schuurpapier (met een hoge korrel, anders maak je diepe krassen die je anlsnog moet gaan opvullen met filler) om oneffenheden op de muren en het plafond weg te werken.
 3. Vul gaten en scheuren in de muren en het plafond op met muurvuller en laat dit drogen. Vaak heeft dit 24 uur nodig, dus doe dit goed op voorhand.
 4. Schuur de muurvuller glad met schuurpapier.
 5. Maak de muren en het plafond nogmaals stofvrij met behulp van een heel licht vochtige doek.

Nu de ruimte en de oppervlakken zijn voorbereid, ben je klaar om te beginnen met verven.

Aan de slag

Voordat je begint met het verven van je muren en plafond, is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Zo zorg je ervoor dat het resultaat strak en mooi wordt en je er nog lang van kunt genieten. Hieronder vind je een handig stappenplan met tips om aan de slag te gaan.

Primer aanbrengen

Voordat je begint met het aanbrengen van de verf is het belangrijk om een primer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dat de kleur mooier uitkomt. Hieronder vind je een aantal stappen om een primer aan te brengen:

 1. Maak de muur of het plafond goed schoon. Zorg ervoor dat alle stof en vuil verwijderd is.
 2. Laat de muur of het plafond goed drogen voordat je begint met het aanbrengen van de primer.
 3. Breng de primer aan met een roller. Zorg ervoor dat je gelijkmatig en dun aanbrengt.
 4. Laat de primer goed drogen voordat je begint met het aanbrengen van de verf (minstens 24 uur, wat er ook op de verpakking staat).

Verf aanbrengen

Nu je de primer hebt aangebracht, kun je beginnen met het aanbrengen van de verf. Hieronder vind je een aantal stappen om de verf aan te brengen:

 1. Plak de randen van de muur of het plafond af met brede afplaktape op enkele millimeters van het plafond.
 2. Gebruik een ronde kwast (geen vierkante of langwerpige kwast) om de randen te schilderen en smeer de verf goed uit langs de rand. Daarna rol je met een kleine roller de verf uit: je wil nergens zichtbare verfsftreken zien.
 3. Verdeel de muur of het plafond in vlakken en breng de verf met een roller aan. Zorg ervoor dat je gelijkmatig en dun aanbrengt. Klaar met schilderen? Dan haal je de schilderstape weg als de verf nog nattig is. Nooit weghalen als het hard opgedroogd is, dan brokkelt het af. Toch vergeten? Maak dan de tape lichtjes nat, zo gaat het gemakkelijker. 
 4. Laat de verf goed drogen gedurende 24 uur voordat je eventueel een tweede laag aanbrengt.

 

Afwerking

Nu je de muren en het plafond hebt geschilderd, is het tijd voor de afwerking. Deze fase is essentieel om ervoor te zorgen dat je verfwerk er professioneel uitziet en lang meegaat.

Laatste check

Voordat je begint met de afwerking, is het belangrijk om een laatste check te doen.

Loop rond de kamer en controleer of je alle delen van de muur en het plafond hebt geraakt. Controleer ook of er geen druppels of spatten op de vloer of meubels zijn terechtgekomen. Als je nog onvolkomenheden ziet, werk deze dan bij voordat je doorgaat met de afwerking.

Kijk ook eens met natuurlijk licht of je niet te streperig geverfd hebt. Is dat zo, dan heb je nog een laag nodig.

Schoonmaken

Zodra de verf volledig is opgedroogd, is het tijd om de kamer schoon te maken. Verwijder alle beschermfolie die je hebt gebruikt. Maak de verfkwasten en rollers schoon met water en zeep en laat ze drogen. Verwijder eventuele verfresten van de verfbakjes en verfemmers.

Als je merkt dat er verfspatten op de vloer of meubels zitten, gebruik dan een vochtige doek om deze te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je een verfreiniger gebruiken. Zorg ervoor dat je alle verfresten verwijdert voordat je de kamer inricht.

Blijf altijd goed verluchten, zowel tijdens het schilderen als bij het schoonmaken!

Door de afwerking heel nauwkeurig uit te voeren, zorg je ervoor dat je verfwerk er professioneel uitziet en lang meegaat.

Neem de tijd om de laatste check en schoonmaak zorgvuldig uit te voeren en je zult trots zijn op het resultaat. Zo geniet je toch ook het meeste van je harde werk, nee? 

Tips en tricks voor het schilderen

Als je gaat schilderen, zijn er een aantal tips en tricks die je kunnen helpen om het beste resultaat te behalen. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden.

Kies de juiste verf

Het is belangrijk om de juiste verf te kiezen voor het schilderen van muren en plafonds. Kijk bijvoorbeeld naar het oppervlak dat je gaat schilderen en de gewenste uitstraling.

Wil je een matte of glanzende afwerking? En welke kleur past het beste bij de rest van de ruimte? Let ook op de kwaliteit van de verf en kies voor een merk dat bekend staat om goede kwaliteit.

Mijn eigen tip: kies niet voor de goedkoopste verf. Dat die zogenaamd uit dezelfde fabriek als duurdere verven komt, klopt misschien wel, maar de pigmentatie is zo veel slechter. Ik zou willen dat ik dit jaren geleden ontdekt had… ik heb met goedkope verf soms tot wel 4 lagen moeten verven omdat het maar niet mooi dekte. Deze zomer moest ik ons grote plafond beneden verven, en besloot ik om met een goede primer te werken. Jeetje… zo’n verschil! Het zag er al prachtig uit! Kijk dus zeker eens bij goede verfzaken zoals Verf-plaza.nl om je verf te kopen.

Toen ging ik erover met die goedkope verf en maakte ik alles gewoon véél lelijker: alle bobbeltjes die nog in het plafond zaten (verschikkelijk gestuct door zogenaamde ‘vakmannen’), vielen veel meer op. Ik wilde niet nog een dag schilderen, dus gaf ik het op. Ik heb mijn lesje wel geleerd! 

Gebruik de juiste kwasten en rollers

Het is belangrijk om de juiste kwasten en rollers te gebruiken voor het schilderen van muren en plafonds. Kies bijvoorbeeld voor een kwast met lange haren en een roller met een middellange pool. Het is maar wat je zelf wil bereiken als afwerking van je muren en plafond. 

Hierdoor kun je gemakkelijk grote oppervlakken schilderen en krijg je een strak resultaat zonder strepen of oneffenheden.

Werk van boven naar beneden

Begin altijd met het schilderen van het plafond en werk dan naar beneden toe. Hierdoor voorkom je dat er verf op de muren druppelt en kun je gemakkelijk eventuele spatten of druppels op de muur bijwerken.

Werk in vlakken van ongeveer 1m² en zorg dat je voldoende verf op de roller of kwast hebt, maar ook niet té veel. Anders verf je namelijk zelf structuur op de muren. 

Droogtijd en ventilatie

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het drogen van de verf. Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt.

Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte om te voorkomen dat de verf niet goed droogt en er een onaangename geur ontstaat.

Met deze tips en tricks kun je gemakkelijk en snel muren en plafonds schilderen en zorg je voor een strak en mooi resultaat.