Motorkleding dragen in de zomer

(Last Updated On: July 26, 2022)

Heerlijk toch, het is weer zomer en jij hebt zin om op de motor te springen en wil graag het land gaan verkennen! Maar, hoe doe je dat met je outfit? 

Je wil zowel veilig kunnen rijden met de motor (je jas openritsen is helemaal geen goed plan) maar je wil ook niet druipen van het zweet door de hitte. Hoe pak je dat aan? 

motorrijden-in-de-zomer
motorrijden-in-de-zomer

Photo by Daniele Franchi on Unsplash

Koop een zomerjas

Een van de allerbelangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden: koop een zomerjas om te dragen op de motor. Hierbij raad ik je aan om enkele algemene zomerkledingregels in acht te nemen: 

  • Koop een lichtgekleurde jas: lichte kleuren stoten het licht af
  • Koop een jas met veel ventilatieritsen maar rits je jas niet zomaar open: dat gewapper gaat je erg hinderen tijdens het rijden
  • Mesh in je jas zorgt voor fijne afkoeling tijdens het rijden

Motorhelm in de zomer

Let voor je ritjes in de zomer zeker op een motorhelm die extra ventilatiemogelijkheden heeft. Koop zo’n motorhelm bij ChromeBurner.nl.

Doorwaai motorkleding en motorjassen

Als je sowieso al aan het zoeken bent naar een goede zomer motorjas, kijk dan ook of je het liefst van al een doorwaaiversie zou kopen. 

Waarom een doorwaai motorvest kopen? Bij een doorwaai motorvest heb je een motorjas die gemaakt is van zowel het typische materiaal zoals leer of textiel, maar heeft ook delen met geperforeerd materiaal (met gaatjes) waardoor je een verkoelende wind voelt tijdens het motorrijden. 

Deze jassen zijn ideaal omdat je zo kan genieten van zowel de veiligheid van je motorjas, maar ook van een heerlijke koelte tijdens de zomer. 

Als jd deze jas ook graag nog wil doordragen in het najaar of tijdens wisselend weer (en daar hebben we al eens last van, hier in de Lage Landen), zijn er ook jassen op de markt die een uitneembaar waterdicht membraan hebben of die gevoerd zijn met een dun laagje thermische voering.

Ideaal, zo kan je je jas veel langer blijven doordragen en is het zijn investering nog meer waard. 

motorjas-met-ventilatieritsen
motorjas-met-ventilatieritsen

Onderkleding: investeer verkoelende baselayers

Maar wat dan met je onderkleding? Je hebt nu al gelezen wat je met de bovenkleding kan doen, maar ook voor je onderkleding kan je maatregelen nemen om het lekker koel te hebben tijdens het rijden. 

dry-core-tree-motorrijden
dry-core-tree-motorrijden

Een van de vervelendste bijkomstigheden tijdens het rijden met je motorpak in de zon, is zweten. Niet alleen is het zweten op zich al vervelend, het zorgt er ook nog eens voor dat je plakt tegen je motorpak. 

Daarom is het erg belangrijk om ook thermisch ondergoed te dragen op warme dagen (dat is niet alleen voor koude dagen, integendeel!), maar ook andre soorten onderkleding kan je gebruiken. Denk aan verkoelende base layers die ademen en ook het vocht (zweet) reguleren. Niet meer vastplakken aan je motorjas of – broek? Check!

Koop een koelvest

Een van de opties is investeren in een koelvest. Een koelvest zorgt voor verkoeling van je lichaam en is ideaal om een koeling tussen de 5 graden Celcius en 15 graden Celcius te krijgen. 

Als je geen aparte zomer motorjas wil kopen, is dit een heel fijne optie. Zo heb je geen kast vol jassen hangen, maar kan je deze stuks mixen en matchen tot je de juiste temperatuur krijgt op de motor. 

Hoe werkt een koelvest? In een koelvest giet je koud water, dankzij de rijwind tijdens het rijden en het water dat je in het vest doet, kan zo’n vest je tot 3 dagen koeler houden. Een hele fijne optie dus, zeker als je graag in de zon gaat rijden! 

motorjas-met-waterdicht-membraan
motorjas-met-waterdicht-membraan