Tuin update: rozenstruiken, pioenen, aardbeiplantjes en dahlia’s (april)

(Last Updated On: December 3, 2021)

Begin maart begon het flink te kriebelen bij mij: sinds ik bij mijn vriend woon en sinds meer dan 10 jaar weer een tuin heb, vind ik het heerlijk om er veel bloemen in te planten.

Een van mijn grote favorieten om te planten zijn rozen, dus kocht ik er dit jaar enkele bij. Ook ontdekte ik vorig jaar dat ik gek ben op dahlia’s, die mochten dus ook zeker niet ontbreken bij een nieuwe bestelling.

Dusjah… ik plaatste een nieuwe bestelling en begon de laatste weken om alles uit te planten.

Rozenstruiken uitgeplant

Vorig jaar kreeg ik een rozenstruik van vaderlief en aangezien we deze zomer en najaar echt prachtige rozen hadden, ben ik verkocht.

Rozen zijn dan ook al jarenlang een van mijn favoriete bloemen. Dat ik ze nu in de tuin kan planten in plaats van ze alleen afgesneden in een vaasje te hebben staan, vind ik alleen maar een pluspunt.

Ik wilde voor dit jaar (of volgend jaar, afhankelijk van hoe goed de planten het gaan doen) graag nog een paar nieuwe rozenstruiken en ik heb deze besteld:

Sterk_geurende_rozen_gemengd
Sterk_geurende_rozen_gemengd

Aardbeiplantjes: framberry en pineberry

Ook wilde ik heel graag aardbeiplantjes in onze tuin en dan nog het allerliefste deze twee varianten: ik koos de pineberry en de framberry uit.

De pineberry zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een kruising tussen een ananas en een aardbei en zouden naar ananas moeten proeven. Ik ben erg benieuwd aangezien ik niet zo goed tegen ananas kan (daar zit blijkbaar een bepaald enzym in waardoor je een gek gevoel op je tong krijgt) en vroeg me af hoe dat zou zitten bij deze ananas-aardbeitjes.

Next: de framberry! Dit is dan weer een kruising tussen een framboos en een aardbei en jup… ook hier was ik heel benieuwd hoe deze aarbeien dan zouden proeven. Sinds ik deze aardbeiplantjes uitgeplant heb, zijn ze al flink gegroeid!

Ik heb ze een anderhalve week binnen gezet in een zonnige kamer omdat er een verbouwing aan de gang was en Maya heeft toen helaas haar kans gegrepen om enkele blaadjes op te eten… en dat terwijl ik altijd zo voorzichtig ben dat ze niet aan planten of bloemen kan (veel planten en bloemen zijn namelijk giftig voor katten).

pineberry
pineberry
framberry
framberry

Deze framberry en pineberry waren trouwens een ongelofelijke teleurstelling in de tuin! Ik had ze vol goede hoop uitgeplant, maar ze zaten vol kleine rupsen. Een dag niet controleren, betekende een volledig kaalgevreten plant. Het was zelfs zo erg, dat mijn andere planten aangestoken werden. Deze zijn recht in de kliko gegaan. Heel erg slechte kwaliteit, dit!

Pioenrozen

Ik spotte deze pioenrozen en wou ze graag hebben om in de tuin te gaan planten. Voorlopig moet ik alles even in potten uitplanten maar als we – hopelijk – volgend jaar onze tuin helemaal aangelegd hebben, krijgen al deze rozen en andere planten en bloemen hun vaste plek in de tuin.

Pioenroos_Sarah_Bernhardt_bloembollen_kopen
Pioenroos_Sarah_Bernhardt_bloembollen_kopen
pioenroos-gemengd
pioenroos-gemengd

Dahlia’s

Vorig jaar had ik 3 dahlia’s geplant in een pot en twee daarvan zijn prachtig uitgekomen: wat een bijzondere bloemen! Helaas had ik de potten in de winter buiten laten staan waardoor ik vrees dat ze last hebben gekregen van de vorst, er kwamen geen oogjes meer uit.

Op dit moment ben ik ze aan het laten drogen, maar ik ga nog eens opzoeken of ik ze niet alsnog in de grond kan steken. Ze waren namelijk echt prachtig en een dahlia is snel een van mijn favoriete bloemen geworden.

Bij een van mijn volgende bestellingen ga ik denk ik ook eens een amaryllis meebestellen, die zien er ook prachtig uit!

dahlia_le_baron
dahlia_le_baron

Clematis

clematis-dr-ruppel
clematis-dr-ruppel

 

Hoe zag de bestelling eruit?

rozen-online-kopen
rozen-online-kopen
rose-mr-lincoln-rozen
rose-mr-lincoln-rozen
rozenstruiken-online-kopen
rozenstruiken-online-kopen
bloembolbestellen-bestelling
bloembolbestellen-bestelling
koeman-planten-bestelling
koeman-planten-bestelling

De planten een maand later:

planten-update-april
planten-update-april
planten-update-april-5
planten-update-april-5
planten-update-april-4
planten-update-april-4
planten-update-april-3
planten-update-april-3
planten-update-april-2
planten-update-april-2
rozen-planten-update-april
rozen-planten-update-april
planten-update-april-rozen
planten-update-april-rozen

 

 

tuin-update-april
tuin-update-april

Deze foto nam ik midden maart ongeveer, toen hadden we nog een vijver en stond het nog-niet-verbouwde deel van het huis er nog, vlak voor we in quarantaine moesten.

Deze black-cat-ception laat ook ineens zien dat onze vijver een grote trekpleister was voor de poezen in de buurt (sorry, prutskes!) maar je ziet hier ook mijn grote collectie potten planten, struikjes en bloemen 😉