Tegeltrends 2023: welke tegels zijn trendy?

(Last Updated On: December 30, 2022)

Tegeltrends 2023

Onze top vijf tegeltrends  2023

Met tegels kun je reeds met een beperkt budget grote veranderingen doorvoeren in je favoriete leefruimte.

Dit vanwege het feit dat je ze zowel voor je vloer als voor je muur in een verscheidenheid aan matrialen, vormen en structuur kunt aanschaffen.

tegeltrends-2023
tegeltrends-2023

Dit gegeven zorgt er tevens voor dat je zelf kunt beslissen welke tegels bij elkaar passen en hoe je je keuze een integraal deel van je interieur of exterieur kunt laten zijn.

Het grote aanbod zorgt er soms echter ook voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je vindt dan bijvoorbeeld marmeren tegels ideaal voor je slaapkamer terwijl je eigenlijk toch veel liever een zen sfeer in je kamer ambieert, wat je waarschijnlijk met een houtpatroon tegel gemakkelijker kunt bewerkstelligen.

Gelukkig schieten experts ons op zulke momenten te hulp door onze aandacht te vestigen op leuke, trendy tegel toepassingen en combinaties.

Ook in 2023 is dit het geval. Wij gingen daarom voor je na wat de tegeltrends dit jaar zijn en hopen je met deze tekst genoeg inspiratie te geven om zelf aan de slag te gaan.

Lees ook: woonstijlen

Lees ook: interieurtrends 2023

Lees ook: badkamertrends 2023

Lees ook: tuintrends 2023

Blast from the past: retro tegels

Soms stap je een ruimte binnen waarvan je denkt dat je er eerder reeds in bent geweest. Dit déjà vu gevoel kan zo erg zijn dat je bij wijze van spreken in je armen moet knijpen om jezelf ervan te overtuigen dat wat je ervaart je huidige realiteit is.

Terrazzo

In negen van de tien gevallen bevind je je dan in een ruimte waarin Terrazzotegels zijn gebruikt. 

De terrazzo tegeltrend voert je namelijk terug naar het verleden toen het toepassen van Italiaanse terrazzo oftewel granito vloeren in de Nederlandse architectuur, werd geïntroduceerd.

De vloer werd meestal in een lichtere kleur gestort dan de haast altijd donkere rand. Het geheel werd hierna afgemaakt met een decoratieve marmeren rand. Dit type vloer was zowel slijtvast als duurzaam waardoor je het nog steeds in en om sommige oudbouw woningen kunt aantreffen.

Met terrazzo tegels ga je dus terug in de tijd, waardoor het de perfecte trend is voor personen die van een retro en vintage woonstijl houden. 

Wist je trouwens dat terrazzo weer hélemaal in is, in 2023? Echt! Ik heb zelfs een workshop gevolgd om terrazzo onderzetters te leren maken en heb sindsdien de terrazzomicrobe helemaal te pakken gekregen. 

Op zich zou je zelf ook je terrazzotegels uit Jesmonite kunnen maken, maar of die sterk genoeg gaan zijn… dat betwijfel ik. Jesmonite is ook zeker niet waterproof, dus is het gelijk al niet meer geschikt voor verschillende ruimtes.

Terrazzo tegels bestaan uit een samenstelling van water, cement, marmer, graniet, kalksteen, kiezelstenen en andere grondstoffen. Dit levert tegels van hoogwaardige kwaliteit op in verschillende kleuren en patronen.

Je kunt ze daardoor haast overal gebruiken. Ook is het mogelijk om dit type tegel met andere tegels te combineren zodat er een andere tegelstijl ontstaat.

Gebruik ze bijvoorbeeld eens met retro tegels om je echt helemaal terug te wanen in de tijd dat je leven nog zorgeloos was.

Retro motieven

Retrotegels zijn namelijk tegels van keramiek waarop motieven die vroeger veel gebruikt werden, zijn aangebracht.

Je hoeft niet je hele vloer of al je muren van deze tegels te voorzien, maar je kunt ze wel goed combineren met terrazzo tegels voor een authentieke maar toch hedendaagse stijl.

Wil je bijvoorbeeld je keuken die je in retro stijl hebt ontworpen beter laten aansluiten bij de moderne inrichting van je woonkamer, dan kun je dit tevens doen door je terrazzo vloer te combineren met marmer tegels in een kleur die daar goed bij aansluiten.

Marmertegels

Marmer is eigenlijk kalksteen dat onder invloed van hoge temperaturen en druk verandert. Het is dus een mooi glanzende natuursteen met een sprekende ader structuur. Deze twee eigenschappen maken het tot een van de meest gebruikte tegels in een ruimte waarvan de ontwerper wilt dat het luxe en elegantie uitstraalt. Het is toepasbaar in zowel klassieke als moderne woon stijlen, wat het combineren met een terrazzo vloer dus tot een leuke trend maakt.

Een iets ander effect krijg je door marmer tegels samen met gekleurde tegels in visgraat verband te combineren. Dit is ook een van de 2023 tegeltrends, waarover we je in de volgende alinea meer vertellen.

Gekleurde tegels in visgraatverband: tegeltrend 2023

Dat wordt pas leuk spelen bij het leggen van rechthoekige of langwerpige tegels op deze manier.

Gekleurde tegels in visgraatverband

En ja, je mag gerust van ons aannemen dat de muur of vloer die je met deze tegeltrend 2023 betegelt een echte blikvanger wordt.

Je doet dat zo:
– kies een ruimte uit waar je deze trend wilt toepassen: dit kan je badkamer of toilet zijn maar ook je woonkamer of de kinderkamer kun je met deze trend opfleuren. We gaan in dit voorbeeld uit van de kamer van je peuter die een upgrade nodig heeft;
– ga midden in de kamer staan of zitten zodat je de totale ruimte in je kunt opnemen. Neem waar wat de meest gebruikte kleuren en patronen zijn, hoe de meubels geplaatst zijn en of er spullen zijn die je er niet meer in wilt. Schrijf je bevindingen zoveel mogelijk op;
– maak de kamer leeg, stof of neem de muren af en dweil de vloer;
– ga weer in het midden van de ruimte staan of zitten. Beeld je een nieuwe inrichting van de kamer in, al dan niet geïnspireerd door bijvoorbeeld internet artikelen;
– kies een muur uit waarop je gekleurde tegels in visgraat verband zal leggen. Om te voorkomen dat het niet een te druk geheel wordt, doe je er goed aan:
▪ een niet te brede muur voor deze leg techniek te kiezen;
▪slechts een muur op deze manier te decoreren; of
▪ deze legvorm bijvoorbeeld alleen in het midden of in een strook op een muur aan te brengen.

In het laatste geval kun je het wel op meerdere muren doen;
– kies een kleur tegel die past bij de kleuren van de muur of schilder de muur in een kleur dat het completeert;
– om het effect van een visgraat te bereiken, leg je steeds twee tegels in de vorm van een V aan elkaar gekoppeld neer. Sluit daarop steeds weer twee tegels aan in dezelfde vorm. Dit kan zowel horizontaal als vertikaal;
– richt de kamer weer in, waarbij je bijvoorbeeld het beddengoed en het tapijt afstemt op de kleur van de gebruikte tegels.

We weten zeker dat je kleintje deze metamorfose zal weten te waarderen.

In je met marmer betegelde badkamer kun je met dit visgraat verband de ruimte minder strak maken, door voor een tegels in frisse contrasterende kleuren te kiezen voor het vormen van de visgraat.

Ook wanneer je helemaal gaat voor het combineren van stucwerk en tegels, kun je met deze methode aan de slag. Hieronder lees je daarom straks meer over deze derde tegeltrend 2023.

Keramische tegels met houtlook in visgraatverband

Wat dacht je van het leggen van een vloer met een houtpatroon in visgraatverband?

Ja, ook die bestaan. Keramische tegels die en rechthoekig en op een houten plank lijken. Deze zogeheten houtlook keramische tegels helpen je om een vloer te betegelen die net als echt hout, warmte uitstraalt.

Houtpatroon tegels zijn namelijk perfecte imitaties van bekende houtsoorten waardoor je met behulp van deze tegels op een eenvoudige manier het buitengevoel naar binnen haalt.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleurschakeringen voor zowel je muur als voor je vloer.

Vanwege hun rechthoekige vorm behoort een vloer gelegd in visgraat verband tot een van de vele creatieve legverbanden van deze tegels. Maar ook als je een Japanse woonstijl ambieert vormen deze houtpatroon tegels een goede basis om je zen plekje mee vorm te geven.

Stucwerk en tegels combineren

Deze trend is bestemd voor degenen die wat meer dynamiek in hun woon- en leefomgeving willen brengen. Ook als je nog niet helemaal zeker bent of je je hele muur van tegels wilt voorzien helpt het gedeeltelijk stucen ervan je door deze fase heen.

Indien tijdens de verbouwing blijkt dat je budget net niet toereikend is om de muren helemaal te betegelen kun je je werk door te kiezen voor deze tegeltrend toch met een tevreden gevoel afronden.

Stucen doe je namelijk met pleister mortel die je in een laag over je wand verspreidt. Hoe je dat zelf kunt doen, lees je hier . Eventueel kun je het geheel afwerken door patronen in je pleister werk te vormen die overeenkomen met de figuren in je tegels.

Het leuke van deze trend is dat je vrijwel elke tegel type kan combineren met het stucwerk dat je op de rest van de muur toepast.

Dat stelt je dus in de gelegenheid om te experimenteren met de tegels met een bijzondere vorm of uitstraling zoals:
– Hexagon tegels: deze hebben een zeshoekige vorm als van een honingraat. Je kunt ze daardoor op een creatieve manier met elkaar combineren tot een geheel. Ook kun je een kader met ze vormen, waarbinnen je een poster met bijvoorbeeld je favoriete quote plaats;

– Metallic tegels: zijn tegels met een metaalachtige uitstraling. Ze zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen zoals koper-, goud-, brons- en zilverkleurig. Dit type tegels kun je mooi combineren met marmer tegels die een fijne ader structuur hebben. Hierdoor komen ze in elke ruimte, beiden goed tot hun recht;

– Zellige tegels: dit zijn tegels uit klei die op de hand in Marokko worden vervaardigt. Dit zorgt ervoor dat er verschillen in de vorm, structuur, beglazing en oppervlakte kunnen optreden. Alleen al om deze reden zijn deze tegels uniek, wat dus weer voor een echte blikvanger in je woning zorgt;

– Tegels met patronen en mozaïek tegels: net als mozaïek tegels hebben tegels met patronen een erg decoratief karakter. Dit vanwege het feit dat op beide een vaak symmetrisch lopend herhalend patroon wordt afgedrukt, die je kunt gebruiken om je muren of vloer karakter te geven. Ofschoon deze tegels niet effen zijn vermoeid een oppervlakte waarmee ze zijn betegeld je ogen in de meeste gevallen niet. Vooral de patronen in Arabische stijl kunnen je tezamen met decoratief pleisterwerk helpen om je oosterse of exotische woonstijl een oppepper te geven.

Ook mozaïektegels zijn een leuke uitdaging voor elke creatieveling. Ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal motieven en kleuren waardoor je al een uniek effect kunt creëren in bijvoorbeeld je badkamer, zonder dat het je veel kost. Ook voor de andere tegeltrends zijn dit type tegels geschikt;

– Tegels gemaakt van schelpen: Dit zijn ook echt trendy tegels van 2023 die je als strook op je wand of vloer kunt plaatsen. Ze bestaan uit echte schelpen waardoor ze met voorzichtigheid moeten worden behandeld. Vanwege hun broosheid zijn ze niet als vloertegel geschikt maar ze staan wel fantastisch op haast elke muur die je extra wilt laten opvallen.

Al deze tegel types kun je naar hartelust met elkaar mixen en matchen. Hoe je dat doet, omschrijven we voor je in de volgende alinea.

Mixen en matchen van tegels als tegeltrend

Eigenlijk kun je uit de benaming van deze trend reeds afleiden wat het inhoudt. Bij deze trend mag je namelijk zelf bepalen welke tegels je met elkaar combineert en hoe je dat zal doen.

Deze vrijheid biedt je de gelegenheid om zelf achter een combinatie te komen die je bevalt. Zo kun je glanzende en mate tegels van een bepaalde type bij elkaar laten plaatsen of met verschillende vormen van dezelfde kleur gaan spelen totdat je een effect ontdekt dat je aanspreekt.

Door de breedte tussen de voegen aan te passen of te variëren maak je deze trend nog persoonlijker of speelser. Ook door de voegen lichter of juist donkerder te maken kun je met behulp van deze trend,een saaie betegelde ruimte wat meer karakter geven.

Industriële trend met grote betonnen tegels

Ofschoon we deze trend als laatste bespreken, behoort het tot onze grote favoriet voor dit jaar. Dit vanwege het feit dat je met betonnen tegels haast alle richtingen op kunt. In een omgeving die in industriële stijl is vorm gegeven helpen ze je om de onafgemaakte afgemaakte sfeer van deze stijl te benadrukken, vooral als je besluit om enkele muren wel te beschilderen.

Ook kun je met behulp van deze grote betonnen tegels je tuin optisch aan je woning koppelen. Een zen gevoel creeër je door ook houtpatroon tegels bij deze handeling te betrekken en een paar leuke kamerplanten en eventueel een vijvertje of aquarium aan het geheel toe te voegen.

Ook in je keuken en garage doen deze tegels het goed. Gecombineerd met enkele brons kleurige metallic tegels heb je zo een restaurant of echte oude werkplaats sfeer waarin je graag vertoeft.

Geen fan van keramiek? Kies dan voor PVC-tegels of plak tegels

PVC-tegels en plak tegels zijn van kunststof wat ze zeer flexibel maakt. Ook deze tegels zijn verkrijgbaar in haast alle kleuren van de regenboog en de meest gangbare motieven en patronen. Een vloer gelegd met deze optie is ook duurzaam terwijl het ook geluid dempt en warmte doorlaat. Vanwege het feit dat ze onderhoudsvrij zijn kunnen ze de concurrentie met keramische tegels goed aan. Alle vijf trends van 2023 op tegel gebied kun je dus ook gerust met deze twee varianten toepassen. En natuurlijk ben je ook vrij om dit type tegel tezamen met die van keramiek of natuursteen te gebruiken.

Tot slot nog even dit

De tegeltrends 2023 zijn net zo gevarieerd als de persoonlijke voorkeuren van jou als consument.

Dat is goed nieuws omdat je dan al gauw de trend vindt die het best bij je woonstijl past. Misschien kom je er ook achter dat je de tijd ver vooruit was toe je een bepaalde tegel combinatie liet toepassen in je keuken die nu pas overal aanslaat.

Het is dan ook om deze reden dat je er goed aandoet om de trends op elk gebied als een leidraad te zien. Kies dus altijd voor wat je zelf leuk vindt en wie weet belandt jou nu gewaagde onlogische combinatie volgend jaar in de top tegeltrends van een influencer.