Een soundbar in huis? (Tips, hoe installeren )

(Last Updated On: August 22, 2021)

Als het gaat om beter geluid om gezellig tv te kijken, is de soundbar-optie een grote favoriet in veel huishoudens. Soundbars besparen ruimte, verminderen de rommel met luidsprekers en kabels (ideaal als je fan bent van een minimalistische woonstijl), en het is minder lastig om ze op te zetten dan een volwaardig Home Cinema-audiosysteem.

soundsystem-1-1
soundsystem-1-1

Soundbars zijn er echter niet alleen voor tv-kijken. Afhankelijk van het merk en model kan je  extra apparaten aansluiten en gebruik maken van functies waarmee je de  entertainmentervaring in huis kunt uitbreiden.

Zelf zijn wij ook aan het kijken om een soundbar te kopen en onze woonkamer om te toveren naar een home cinema. Wil je weten welke elektronica je hiervoor nodig hebt? Ik leg het je ui in dit artikel.

Overweeg jij een soundbar aan te kopen? Dan helpen de volgende tips je bij de aankoop en installatie.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een enkel, slank, langwerpig luidsprekersysteem met één of meer discrete luidsprekers erin. Sommige systemen zijn ontworpen om uitgebreid stereogeluid te leveren met een ingebouwde versterker, waardoor het niet nodig is de soundbar aan te sluiten op een receiver. Andere systemen zijn ontworpen om een surround-achtige ervaring te bieden.

Een soundbar voor je televisie: waar installeren?

Soundbars kunnen worden gebruikt met televisies van verschillende fabrikanten, waaronder die van LG, Samsung, Panasonic, Sony…

Als je tv ergens op staat zoals op een standaard, tafel, plank of kast, plaats je de soundbar net onder de tv, wat ideaal is omdat het geluid dan komt van waar je kijkt.

Als u een geluidsbalk op een plank in een kast zet, plaats hem dan zo ver mogelijk naar voren, zodat het geluid dat naar de zijkanten wordt gericht niet wordt belemmerd. Als de soundbar Dolby Atmos, DTS:X of DTS Virtual:X audio ondersteunt, is plaatsing op een plank in een kast niet wenselijk, omdat de soundbar geluid verticaal moet projecteren voor surround sound-effecten boven het scherm.

De meeste soundbars kunnen aan de wand worden gemonteerd. Ideaal als je de tv aan de wand gemonteerd hebt. Het is het beste om de soundbar onder de tv te monteren, omdat het geluid dan beter naar de luisteraar wordt gericht.

Veel soundbars worden geleverd met bevestigingsmateriaal of een muurtemplate. Gebruik dat sjabloon om de beste plek te vinden en markeer het schroefpunt voor de bijgeleverde muurbevestigingen.

Welke soundbar kiezen?

Als je weet waar je je soundbar gaat installeren, maakt dat het gemakkelijker om de soundbar zelf te kiezen.

Wil je graag een thuisbioscoop creëren? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een soundbar met surround sound en hi-res audio. Losse subwoofers en achterspeakers zijn niet persé nodig, maar wel erg gewild om om een thuisbioscoop te creëren. Zo krijg je erg diepe bassen en surround geluid.

Wil je een compacte soundbar, kies je liever voor een sterke subwoofer of wil je echt een bioscoopervaring? Op basis daarvan maak je een goede keuze. Lees ook zeker nog verder over de beste soundbar.

Heb jij al een idee welke soundbar jij wilt of een goede ervaring met een bepaald type? Laat het zeker hieronder weten in de comments!