Leuke spelletjes op afstand spelen voor kinderen

(Last Updated On: February 15, 2021)
Spelletjes voor kinderen die op afstand gespeeld kunnen worden

Spelletjes voor kinderen die op afstand gespeeld kunnen worden

De coronacrisis vraagt van ons allemaal wat aanpassingsvermogen. Dit is voor ons vervelend, maar het is helemaal vervelend voor je kinderen. In de bloei van je leven hoor je namelijk juist te socializen! Hieronder vind je een aantal leuke spelletjes die kinderen op afstand (digitaal) kunnen spelen. Lees dus snel verder!

kinderen-spelen-afstand
kinderen-spelen-afstand

Bingo

Bingo saai? Nee hoor! Spreek af dat er bij valse bingo een liedje moet worden gezongen. Het fijne aan bingo is dat je zelf een bingokaart kunt maken. Een aanvullende tip is om een wedstrijd te maken wie de beste bingokaart kan maken. Zo zullen de kinderen alvorens de digitale meeting druk zijn met het ontwerpen van hun eigen bingokaart.

Om ter snelste puzzelen

Koop dezelfde puzzel en probeer deze via een video-app zoals Zoom, Google Meet,… zo snel mogelijk ineen te puzzelen! De snelste wint!

Shop hier de allerleukste puzzels voor kinderen.

kinderpuzzels
kinderpuzzels

Samen knutselen op afstand: Zoom-knutselen

Ook heel erg leuk om samen te doen: gezellig samen op afstand knutselen! Je kan samen hetzelfde knutselpakket kopen of beslissen om gezellig samen een leuke Youtubetutorial te volgen om te knutselen.

Ondertussen kunnen de kids toch gezellig met elkaar praten en elkaar vertellen hoé ze gaan knutselen!

knutselpakket
knutselpakket

Raad het woord

Dit spel steekt erg simpel in elkaar. Iemand beeld een bepaald woord uit en de overige spelers moeten proberen te raden wat het juiste woord is. Dit kan eventueel worden gekoppeld aan een puntensysteem om het spel net iets spannender te maken.

Woordenslang

Bij een woordenslang is het de bedoeling dat iemand begint met het noemen van een woord. Het is vervolgens aan de volgende deelnemer om een nieuw woord te noemen die begint met de laatste letter van het voorgaande woord. Wie vastloopt verliest.

Ga door tot er een winnaar uitkomt. Een leuk en spannend spel dat de kinderen uitdaagt om na te denken over de Nederlandse taal. Ook erg leerzaam dus.

Pictionary

Pictionary is een geniaal spel waarbij je door te tekenen een verkregen woord moet uitdrukken. Raadt iemand van je team het woord, dan mag je nog een keer. Pictionary kan je op veel verschillende manieren spelen, het hoeft dus niet per se op de officiële wijze. Verzin bijvoorbeeld een gemakkelijke variant en maak daarbij zelf de kaartjes.

Er bestaat ook een leuke website om samen Pictionary te spelen (stel wel de taal als Nederlands in).

Quiz

Het organiseren en spelen van een quiz is altijd leuk! Ontwerp een leuke quiz die kinderen kunnen spelen. Wederom is sprake van een win-winsituatie, want de kinderen leren door te spelen. Je kunt een quiz bijvoorbeeld goed combineren met de stof van een bepaald vak. Maar het echter niet te saai, het mag best leuk zijn.

Doen, durven of de waarheid?

Over klassiekers gesproken! Doen, durven of de waarheid (variant op truth or dare) is een spannend spel. Bij dit spel kiest degene die aan de beurt is telkens wat voor type (doen, durven, waarheid) opdracht hij of zij uitvoert. Dit spel zorgt voor geniale situaties, de meest diepe geheimen zullen aan het licht worden gebracht.

Talentenshow

De coronacrisis biedt kinderen veel tijd om nieuwe skills te leren. En zeg nou eerlijk, wat heb je aan een skill als niemand deze kan zien? Bij een talentenshow kunnen de kinderen helemaal los gaan met het laten zien van hun (nieuwe) talenten.

Willekeurige wedstrijd

Je kunt van alles wel een wedstrijd maken. Wie kan het vaakst een bal hooghouden of wie kan het langst op één been staan? De mogelijkheden tot het organiseren van een wedstrijd zijn werkelijk waar eindeloos. Laat de kinderen zelf creatief zijn als het gaat om het bedenken van wedstrijdjes.

Goochelshow

Prik een datum en organiseer een ware goochelshow. Iedereen dient een aantal kleine trucjes te laten zien. Om te goochelen heb je geen goochelset nodig. Met een paar simpele huis-, tuin- en keukenmaterialen kun je al heel wat goocheltrucs uitoefenen. Wie steelt de show en heeft potentie om een ware goochelaar te worden? Verbind hier eventueel leuke prijzen aan.

Liplezen

Eén speler zet zijn microfoon stil en spreekt een bepaald woord uit. Het is vervolgens aan de andere deelnemers om te raden welk woord zojuist gezegd is. De kans is groot dat er grappige situaties ontstaan wanneer kinderen een onjuiste gok doen. Verbind een puntensysteem aan dit spel, zodat aan het eind van de sessie duidelijk is wie de winnaar is.

Maak muziek

Het leuke aan muziek is dat het overgrote deel ervan is gebaseerd op geluid (duh!). Vorm groepjes die samen een liedje van een band moeten naspelen. Zo organiseer je een leuke muziekavond met alle bandjes. Muziek maken hoeft niet per se te gaan over het bespelen van instrumenten. Muziek kun je ook maken door op de tafel te tikken of door te zingen. De mogelijkheden zijn eindeloos: als het maar geluid maakt!

Schreeuwen!

Toegegeven te hebben, deze is wat minder prettig voor ouders en andere bewoners. Maar de kinderen zullen dit een ontzettend leuk spel vinden. Wat je moet doen? Eén iemand noemt een woord, zin of situatie en de andere kinderen moeten er doorheen schreeuwen. Kan iemand raden wat er zojuist is gezegd?

Online videospellen

Het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om lekker te gamen! Start een leuke game op die de mogelijkheid biedt om online met vrienden te spelen en laat de kinderen lekker hun gang gaan!

Er wordt vaak gedacht dat gamen erg slecht is voor de ontwikkeling van kinderen, maar er zijn genoeg studies die het tegendeel bewijzen. Zolang er maar niet overmatig wordt gegamed.

Een van de populairste spelletjes van dit moment, is ‘Among us’. Ook voor volwassenen heel erg leuk om te spelen!

Verstoppertje

Verstoppertje is wellicht niet het meest voor de hand liggende spel als het gaat om het digitaal spelen van spelletjes met kinderen, maar het is best goed uitvoerbaar! Het idee is dat de kinderen hun camera richten op een ruime, drukke ruimte. Dit kan eventueel zelfs buiten in de tuin zijn. Degene die moet zoeken telt tot tien (of meer) met de handen voor de ogen.

Tijd om? Zoeken maar! Omdat je niet fysiek kunt rondlopen, moeten de kinderen om de tien seconden een hint geven door bijvoorbeeld even kort te zwaaien of iets te verplaatsen. Een interessante en leuke interpretatie van het klassieke spel verstoppertje.

Ook leuk: de leukste gratis kleurplaten

Lees ook: thuiswerken met kinderen

Lees ook: De leukste kinderkapsels

Lees ook: De leukste jongenskapsels

Lees ook: Originele strijkparel voorbeelden

Lees ook: Leuke activiteiten voor als het regent