We vinden het allemaal leuk om een keer gezellig te gaan shoppen: ofwel gaan we graag eens met vrienden of familie naar de winkels om ons eens te laten gaan, maar het is een erg fijne manier om te ontspannen!
Sinds Covid-19 is het wel erg veranderd om te gaan shoppen, ben ikzelf veel meer online beginnen shoppen.
Nuja, sinds ik verhuisd ben en ging samenwonen met mijn vriend, ging ik sowieso niet meer naar de winkelstraat (die stelt hier echt niets voor) en liet ik vaker een pakketje leveren dan ervoor.
Op zich helemaal niet erg, maar wat als dat vele shoppen een probleem wordt? Hoe pak je dat dan het beste aan? Wat als te veel shoppen echt een verslaving wordt, zoals alcoholisme?
Photo by Jacek Dylag on Unsplash
Shoppen uit verveling?
Vaak beginnen we te shoppen uit verveling: we weten even niet wat te doen, scrollen op Instagram, TikTok of Facebook en voor je het weet, heb je wat in je winkelmandje zitten.
Hoppa, afgerekend en een pakketje onderweg. Jij zit ondertussen te wachten op de dopamineshot die je krijgt als je pakket eenmaal binnenkomt, alsof het een cadeautje is. Heel leuk en spannend, tot je het pakket eenmaal binnenkrijgt. De liefde is vaak snel bekoeld en misschien zit je in een constante cyclus van kopen en retourneren?
Retail therapy?
Maar, wanneer spreek je van het speelse retail therapy en wanneer is het vele shoppen een probleem aan het worden?
Je kan ook verslaafd geraken aan shoppen (vaak is dat een combinatie van FOMO – fear of missing out, zeker nu de collecties in de winkels zo ontzettend snel veranderen en je heel snel het gevoel kan krijgen dat je inderdaad dé jas van je leven misloopt – en proberen om je zorgen weg te kopen, een adrenalinerush).
Wanneer wordt het een verslaving?
Op de website van https://www.connection-sggz.nl/ vond ik een erg duidelijke definitie van een verslaving (hoeft ook zeker niet alleen te gaan om kopen, maar kan ook gaan om gamen, alcohol,…):
Voel je een schuldgevoel?
Maar, wat na je shopping spree? Hoe voel je je dan? Als je je slecht voelt en je zorgen maakt om je financiën, is dat een erg duidelijk teken dat het shoppen te ver gaat: je gaat over je grenzen en voelt je schuldig.
Hoe gaat het financieel? Hoeveel geld geef je iedere maand uit aan eens gezellig gaan winkelen of dingetjes online bestellen? Ga je daardoor iedere maand in het rood of lukt het je niet meer om te sparen? Moet je spulletjes gaan retourneren omdat je anders je rekeningen niet kan betalen?
Dit zijn allemaal tekenen dat je shopgedrag uit de hand aan het lopen is en je meer hulp nodig hebt.
Hulp zoeken voor je shopverslaving
Als je merkt dat je te veel uitgeeft dan je zou mogen doen en dit echt nodig hebt om je beter te voelen, moet je hulp gaan zoeken. We lijsten nog even voor je op op welke ‘symptomen’ je moet letten:
- je denkt alleen nog maar aan winkelen
- je krijgt een rush als je net wat gekocht hebt, maar het ebt snel weg
- Je hebt snel opnieuw dat gevoel nodig
- Je begint in schulden te geraken of komt slechter rond
- Je verstopt je aankopen
- je bent continue aan het shoppen en retourneren
- je kan je shopgedrag niet meer beheersen
- je denkt er constant aan
- …