Wat trek je aan om te gaan werken? Werk dresscode

(Last Updated On: November 18, 2021)
Wat trek je aan om te gaan werken?
Fantasierijke kleding voor de werkplek? Dat kan heel gemakkelijk! Er is geen gebrek aan inspiratie en advies. Regelmatig en vaak op het werk kom je in de verleiding om steeds dezelfde outfit te dragen.
Met deze tips kun je toch een vleugje verbeelding naar het werk te brengen. Benieuwd naar een dresscode voor op je werk?
werk-dresscode
werk-dresscode
Photo by Icons8 Team on Unsplash

Werk dresscode

Wat jij aantrekt naar je werk, hangt natuurlijk heel erg van je baan af.

Professionele werk-garderobe: de basics

Als je je werkdagen op een kantoor doorbrengt, dan hangt je kast ongetwijfeld vol met eenvoudige, sierlijke stukken als witte blouses en chino pants.

Er zijn echter tal van mogelijkheden waarmee je je werkkleding een vleugje originaliteit kunt geven! Bijvoorbeeld met een wit, katoenen T-shirt: onder een mooi jasje zal het meer indruk maken.

Hetzelfde geldt trouwens voor die chino broek: Waarom vervang je ze niet door een leren exemplaar of een zwart suède exemplaar? Als deze veranderingen wat te gewaagd lijken voor je werkplek, kies dan opvallende en originele kleuren en prints die je look snel vernieuwen!

Durf bijvoorbeeld te gaan voor een dieprode, roze of gestreepte blazer om het altijd aanwezige zwarte jasje te vervangen; schaf in plaats van het klassieke donkerblauw een hemelsblauwe of kanariegele broek aan.

Kleed jezelf in stijl aan om naar het werk te gaan

Wat als je vanuit huis werkt? In dat geval kun de neiging hebben je werkkleren nogal te links te laten liggen soms.

Bedenk wel even van tevoren het volgende: het is energieker en veel productiever wanneer je je opmaakt om er prachtig verzorgd uit te zien, zelfs wanneer je niet de deur nog uit hoeft.

Dus trek elke ochtend kleding aan zodat de indruk ontstaat alsof je nog ergens naartoe moet. Dan zul je bovendien energiek voorbereid aan het werk kunnen beginnen.

Werkkleding: het gaat allemaal om de bijzonderheden

Het maakt niet uit hoe modieus ook je werkkleren zijn, maar al die inspanning voor een mooie uitrusting kan volkomen zinloos blijken wanneer je kapsel er bruusk en plat bijstaat.

Tenslotte is een mooi kapsel eveneens een prima hulpmiddel om dagelijks aan je uitstraling meer waarde te geven, zeker wanneer iedereen op je werk een bepaalde kledingvoorschriften naleeft.

Het is daarom ook een goede raad in kwaliteitsproducten aan te schaffen waarvan het resultaat verzekerd is dat je haar gaat glanzen en meer volume zal krijgen.

Het zoeken naar het ideale kapsel dat bij je type haar en levensstijl passen is al even belangrijk, maar vergeet niet je eigen kapsel ook goed te verzorgen. Met een goede nazorg is je haar elke morgen eenvoudiger in model te brengen en gemakkelijker te knippen.

Besef wat het effect is van kleding en kleur

Verstandig gepaste kleren aantrekken doet ertoe en het maakt veel verschil. Wanneer je goed aangekleed bent, dan straal je ook zelfvertrouwen uit.

Dit heeft uiteraard een uitwerking ook op je gesprekspartner. Door aandacht te besteden aan je verschijning toon dat je zowel jezelf en anderen serieus opvat.

Daardoor spring je meer in het oog en raken ook anderen meer op je gesteld. Dit vergroot je slagkracht op de werkvloer.

Drie tips op het gebied van styling

Bij de keuze voor werkkleding is het nuttig om te weten met welke boodschap de kleur, de soort stof of een kledingstuk overbrengt.

Tip 1: De kleur blauw

Vooral de kleur blauw draagt een zakelijke uitstraling. Met betrouwbaarheid verbinden wij blauwe kleding. Bij een sollicitatiegesprek en een belangrijke ontmoeting om te netwerken kun je de kleur blauw vrijwel veilig aantrekken, speciaal wanneer je nog niet weet welke kleding iemand anders aanheeft.

Tip 2: Contrast in kleur

Behalve kleur is ook kleurcontrast van groot effect van hoe je voor de dag komt. Naarmate het kleurencontrast in de bovenkleding hoger is, toon je meer gezag. Denk je het belangrijk is om toegankelijk en aanspreekbaar voor de dag te komen? Dan draag minder kleurcontrast, en kies vooral voor kleuren die wat meer bij elkaar aansluiten.

Tip 3: Less is more

Als je zakelijk wilt verschijnen, is less is more. Behalve voor kleuren kies dat ook voor accessoires. Beperk het tot eenvoud en gebruik maximaal drie verschillende soorten kleuren.

Leg de avond ervoor alvast je kleding klaar

Vaak houden hoge leidinggevenden uit grote ondernemingen hun werkkleren de nacht van tevoren al klaar, en dat heeft een duidelijke oorzaak: op deze manier verliezen ze ‘s ochtends geen tijd meer en voelen ze meteen lekker wat ze aanhebben, dus helemaal geen overbodige zorgen.

Blijf bij je eigen stijl

Kleding in de mode of juist helemaal niet, maar je krijgt steeds weer iets stijlvollers wanneer je kleren goed uitkomen bij je vormen en wanneer je geconcentreerd voelt bij wat je aantrekt.

Deze kledingstukken zijn niet te ontkomen om te dragen op het werk en thuis: een overslagjurk, een losvallende blouse op een nette pantalon die tot je enkels komt en een leuk bedrukte tuniek met een zwarte jurk.

Zoek kleding uit die past bij je lichaamsbouw en wissel af met kleuren, materialen en motieven. Goede eerste indruk.

Niet te doen op je eerste dag op het werk

Om een goede allereerste indruk achter te laten, zoek aan het begin een passende kledingstijl.

Verkeerd gekozen is gemakkelijk gedaan, en dat wil je beslist voorkomen. Maar hoe krijg je dat toch gedaan?

Voor starters, geldt dat het onverstandig is om aan komen zetten in een te losse outfit, bijvoorbeeld in sportief of casual gekleed; de indruk wekken alsof je zojuist van de camping vandaan komt, mag natuurlijk niet.

Verder passen uitdagende tekstjes op shirts en pittige outfits, zoals een heel duidelijk zichtbaar decolleté, beslist met geen mogelijkheid; ook je medecollega’s zullen het zien als een schreeuw om aandacht.

Wat je wel kan doen op je eerste dag op het werk

Het is goed op te vallen, voor een eerste werkdag kan het echter wat overdreven overkomen; dergelijke kleren kunnen ook negatief uitpakken.

Let op de perfecte balans van opvallend tot elegant, maar probeer eventuele toebehoren eveneens rustig te houden.

Merken goede

Dit zijn enkele merken die erg fijne professionele kleding maken (hoeft niet eens persé alleen werk dresscode te zijn, ik heb sowieso al een eigen zakelijke stijl van kleding – zelfs als ik casual gekleed ben).

  • Vanilia
  • C&A (Jessica)
  • Expresso

Nog meer kledingtips nodig? Lees ook de onderstaande gidsen: