10x De lekkerste noten als snack & soorten noten

(Last Updated On: March 13, 2021)

We weten ondertussen wel dat noten een gezonde snack zijn, als je ze met mate eet. Maar welke noten zijn er zoal en wat zijn hun voordelen? Waarmee kan je ze lekker combineren, als je dat graag wilt?

Wij kozen voor jou de allerlekkerste noten uit om te snacken of om heerlijk te combineren in gerechten en recepten.

10x De lekkerste noten als snack

soorten-noten
soorten-noten

Soorten noten:

Macadamianoten

Een van mijn allergrootste favorieten: macadamianoten! Macadamianoten hebben een zachte en erg volle smaak en kunnen zowel gebakken worden als rauw gegeten worden. Macadamianoten zitten tjokvol allerlei goede vetten

Wist je dat macadamia noten de moeilijkste noten zijn om te kraken?

Net door hun milde smaak, kan je deze noten heerlijk combineren: daarom worden ze heel vaak in lekkere chocolate chip cookies gemengd om een zalige extra bite aan die koekjes te geven. Ook in hartige gerechten zijn ze heel lekker: gebruik ze in slaatjes of bij vlees en gevogelte.

(Een van onze favoriete adresjes waar wij macadamia noten kopen)

Amandelen

Nog een zoete, milde noot: amandelen. In de Oosterse keuken worden amandelen ook vaak gebruikt bij gevogelte (vaak geschaafde amandelen, heerlijk om gerechten mee af te werken).

Ook met amandelmeel kan je echt veel kanten op: zeker als je bezig bent met een koolhydraatarm dieet, is amandelmeel ideaal om mee te bakken, samen met kokosmeel. Die twee bevatten veel minder koolhydraten en zijn ook ideaal als je een glutenvrij dieet volgt.

Cashewnoten

Hier ten huize Glamourista een heel populaire noot: cashewnoten. Je kan ze voorgebrand kopen of rauw. Een van onze favorietjes hier thuis zijn cashewnoten met een smaakje: ik ben vooral gek op geroosterde cashewnoten met honing en currykruiden. Héérlijk!

Wist je trouwens dat je gemakkelijk zelf zulke noten met een smaakje kan maken? Je kan ze even in de oven roosteren met een klein beetje olijfolie en er dan jouw favoriete kruiden over strooien.  Kleine tip: cashewnoten zijn heerlijk in gerechten met kip of als wat extra crunch in een slaatje.

Pinda’s

Pinda’s hebben een beetje een slechte naam gekregen als cafésnack, maar ze zijn zoveel meer veelzijdig dan dat! Je kan bijvoorbeeld eigenlijk gemakkelijk zelf pindakaas of pindasaus maken, zeker als je een keukenrobot in huis hebt.

Walnoten

Als ik aan walnoten denk, denk ik aan lekker crunchy brownies! Maar: je kan walnoten ook heel lekker over een slaatje gooien of ze bakken en wat laten karameliseren.

Hazelnoten

Verse hazelnoten zijn heerlijk! Maar ze zijn nog veel beter als je ze kan combineren! Ze zijn goddelijk in brownies (zeker samen met walnoten), maar ook in hartige gerechten komen ze echt waanzinnig goed tot hun recht.

Pistachenoten

Pistachenoten en ik… dat is zoals met een zak chips: ik eet ofwel niets, ofwel gaat gelijk de hele zak leeg. Maya, onze kat, vindt het ook altijd erg leuk als ik pistachenoten eet. Zij doet dan niet liever dan met de lege schelpjes spelen 😉

Een van mijn favoriete recepten met pistachenoten is een pesto met pistachenoten in de plaats van pijnboompitten. Wel oppassen met nog zout toe te voegen, want dit is best al zout genoeg van zichzelf. Maar echt, probeer het zo maar eens te vervangen, ik maak geen andere pesto meer.

Pecannoten

Pecannoten zitten propvol goede onverzadigde vetten en ook vol met eiwitten. Ook zitten er in deze noten ook nog eens veel vitamine B en E.

Naast vitaminen zitten pecannoten ook vol met mineralen. Zo bevatten deze noten ook veel  magnesium, fosfor en koper.

Een van de lekkerste recepten die je kan maken met pecannoten, is een Amerikaanse Pecan Pie!

Paranoten

Pecannoten worden vaak superfoods genoemd en met recht!  Ze bevatten deze noten dubbel zoveel magnesium als alle andere noten en zitten ze vol selenium. Daarnaast bevatten deze noten ook nog koper, fosfor en mangaan.

Zelf notenspread maken

Eet je graag noten en zoek je eens een andere manier om gezond noten te kunnen snacken? Je kan heel gemakkelijk een notenspread zelf maken, van de notenmengeling die jijzelf het lekkerste vindt. Heel lekker om te combineren met wat rauwe groenten of fruit (appel, bijvoorbeeld).

Voordelen van noten: gezond

Je hoort vaak dat noten een gezonde snack zijn, maar waarom zijn ze dat eigenlijk? Noten zitten vol met gezonde vetten (net als avocado’s, zalm,…), maar ook vol met mineralen en vitamines.