Hoe kun je koken leuker voor jezelf maken?

(Last Updated On: October 19, 2022)

Hoe kun je koken leuk maken?

De een is er dol op, maar de ander vindt het maar saai of ingewikkeld: koken. Toch is het
belangrijk om regelmatig achter de pannen te staan, al is het maar om voor jezelf een
gezond en smaakvol maaltje te kunnen bereiden.

koken-leuker-maken
koken-leuker-maken

Photo by Alyson McPhee on Unsplash

Vind je het lastig om jezelf hiervoor te motiveren? Er zijn gelukkig verschillende manieren om koken leuker te maken! Dit zijn onze tips.

Ik vind het zelf vaak best moeilijk om plezier te vinden in koken. Mijn dagen zijn zo ontzettend druk dat ik koken echt als een ‘moetje’ zie. Gelukkig kookt mijn vriend vaak en kan ik die tijd gebruiken om nog wat extra door te werken. 

Het leven van een ZZP’er, am I right! 😉 Maar goed, ik heb vaak wel een beetje extra motivatie nodig om te beginnen koken.

Juiste spullen gebruiken

Veel mensen koken met spullen die niet goed werken, ik ook hoor. Denk aan een oud en bot schilmesje: niemand wordt er blij van om hier groenten mee te moeten snijden!

Kies liever voor een goed en scherp koksmes, hiermee doe je jezelf echt een plezier. Een grote snijplank is ook een uitkomst, in plaats van een klein plankje waar eigenlijk net niet alles op past.

Wellicht ben je wel aan nieuwe pannen toe. Met name een goede koekenpan is essentieel, aangezien je deze pan zo vaak gebruikt! Maar er zijn meer pannen om uit te kiezen.

Misschien maak je koken wel leuker door een specifieke pan in huis te halen, om een smaak te kunnen creëren waar je dol op bent. Denk aan een grillsmaak: heerlijk bij zalm of asperges, om maar iets te noemen. Hiervoor heb je een mooie grillpan nodig, om dit eenvoudig in te kunnen bereiden.

Onlangs had ik enkele pannen vervangen in ons huis, de oude waren echt opgebruikt! Nee, echt: die vieze Teflonlaag was eraf gekomen. Totaal niet meer veilig om van te eten! 

Het was dus heel erg fijn toen ik nieuwe, goede pannen in huis had! Gek toch hoe hard dat je kookgedrag kan beïnvloeden he? Stond ik helemaal happy aan het kookvoer.

Kook wat jij lekker vindt

Het blijkt al een beetje uit de bovenstaande tip: bereid wat jij lekker vindt! Als je zin hebt in
het eten dat je gaat maken, is het koken natuurlijk ook meteen een stuk leuker.

Tijdens het koken komt de geur je al tegemoet, wat het water in de mond doet lopen. 

Maak een lijstje op Pinterest met allerlei recepten die jou heerlijk lijken: dat helpt om inspiratie op te doen, maar ook om motivatie te vinden om te beginnen koken. 

De tafel klaarzetten

Huh, nog méér werk om te gaan koken? Nooo! Ik heb soms echt extra nood aan een gezellig etentje, dus vind ik het fijn om de tafel klaar te zetten. 

Zet de tafel klaar met je favoriete servies, je leukste tafellaken… maak het af met enkele leuke kaarsen. 

Multitasken

Weet je wat ik het vervelendste vind van dat koken? Ik haat het om daarna de keuken weer op te ruimen. 

Alles ligt vol, alles is vuil en de afwas is wéér opgestapeld. Boooo! 

Daarom probeer ik tijdens het koken ook tegenwoordig een beetje op te ruimen. Staat er iets te pruttelen waar ik weinig in moet roeren? Dan probeer ik ondertussen de vaatwasser in te laden, doe al een handafwasje, maak het keukenblad al schoon,…

Liever doe ik dat niet na het koken, dan eet ik zo onrustig! Heb jij dat ook? Niets zo vervelend als lekker gegeten hebben… en dan een ontplofte keuken weer moeten opruimen, jakkes.

Recepten uitproberen

Probeer recepten uit! Zo ontdek je nieuwe smaken en blijft het koken uitdagend. Leerzaam
is het ook nog eens, want je leert van professionals en ontdekt bijvoorbeeld nieuwe
kooktechnieken.

Een van onze keukengeheimpjes is dat wij regelmatig een foodbox bestellen en laten leveren. Dat trekt écht je kookgedrag zo open, jongens! 

Je moet uit vastgelegde recepten kiezen en stelt zo je weekmenu samen. Ik vind dat zo fijn: ik hoef niet meer te verzinnen wat er op tafel gaat komen.

Je bestelt, het wordt geleverd en je krijgt er goede recepten bij om te beginnen koken. Ideaal als je niet graag kookt zoals ik of het moeilijk vindt om motivatie te krijgen om aan de slag te gaan. 

Koken voor anderen

We kunnen het ons voorstellen dat je het misschien saai vindt om enkel voor jezelf te koken.
Of wellicht vind je dit te veel gedoe. Wat al een stuk leuker is? Koken voor anderen! Als je
samenwoont met een partner, familieleden of huisgenoten, is dit natuurlijk eenvoudig te
regelen.

Maar ook als je alleen woont, kun je hieraan denken. Nodig bijvoorbeeld regelmatig
vrienden of kennissen uit voor een dinertje.

Dat is hartstikke gezellig! En zo heb je meteen een reden om een nieuw recept te testen.

Eten preppen

Vind je het veel moeite om dagelijks weer iets nieuws te koken? Dit is een bekend probleem
voor heel erg veel mensen. Dan kan het je helpen om eten te preppen. Dit betekent dat je op één dag ietsmaakt, waar je vervolgens meerdere dagen van eet.

Dit wordt ook wel eens mealpreppen genoemd! 

Gebruik een bepaalde saus bijvoorbeeld meerdere dagen. Of maak een combinatie van groenten en vlees waar je twee dagen van kunt genieten: de ene dag met pasta, de andere dag met rijst.

En houd ook in je achterhoofd dat het prima is om twee dagen lang gewoon hetzelfde te eten! Zo hoef je slechts om de dag in de keuken te staan: de frequentie neemt af, wat het plezier kan vergroten.

Ook moet je minder afwassen en de keuken minder schoonmaken, dat vind ik denk ik nog wel het meest fijne!

Ziezo, hopeljk vind je dit handige tips om aan de slag te gaan in de keuken! Het is wat he, iedere dag weer wat vers te eten op tafel te krijgen.