Goedkope vleessoorten: hoe besparen op je boodschappen?

(Last Updated On: July 27, 2022)

Top 10 goedkope vleessoorten 

Lekker mals en makkelijk te bereiden vlees hoeft niet altijd duur te zijn. Met goedkoop vlees kun je geweldige maaltijden maken. 

Barbecue en grillen geven je de mogelijkheid om op een voordelige manier heerlijk te koken. Vooral nu het bbq alarm pas is afgegaan! In dit artikel bespreken we de perfecte vleessoorten die voordelig geprijsd zijn en die vooral tijdens deze inflatieperiode de moeite waard zijn om te kopen.  

goedkope-vleessoorten
goedkope-vleessoorten

Photo by Victoria Shes on Unsplash

 

1.      Ribbetjes (spareribs)

Of het nu rund- of varkensvlees is, ribbetjes zijn een goedkope oplossing wanneer er mensen op visite komen of wanneer je met je gezin eet. Het is ook iets waar haast iedereen van houdt. Het geheim van het maken van lekkere ribbetjes (spareribs) is om ze langzaam en op een laag vuur te laten garen, zodat je mals vlees en een geweldige smaak krijgt.

 

Als je op zoek gaat naar ribbetjes, zoek dan naar ribbetjes met veel vlees en een klein beetje vet. Het vet houdt het vlees vochtig tijdens het koken, maar je betaalt niet voor een te grote hoeveelheid vet.

Minstens de helft van het gewicht van een ribstuk bestaat uit botten, dus neem dan een stuk sparerib waar relatief veel vlees aan zit en waar weinig vlees aan zit. Zo krijg je een hoop waar voor je geld.

goedkope-ribbetjes
goedkope-ribbetjes

Photo by Pascal Brändle on Unsplash

 

2.      Chuck Eye Steak

Chuck eye steak wordt door sommige mensen gezien als de “poor mans ribeye”. Het doet echter niet heel veel onder aan de kwaliteit.

Deze steaks zijn een geweldig alternatief voor duurdere steaks en deze steak is eigenlijk al een eeuwenoude klassieker. Als je dit bij je slager koopt, zorg er dan wel altijd voor dat je het juiste stuk vlees krijgt. 

Chuck eye steaks zijn niet zo mals als duurdere varianten van dit vlees. Het vlees smaakt het lekkerst als je het goed marineert, dit maakt het vlees namelijk malser.

Je kan het beste ook op een lagere temperatuur voor een langere tijd koken. Voorkom wel dat ze te gaar worden, ze moeten van binnen eigenlijk nog een heel klein beetje rood zijn.

 

3.      Hamburger

Hamburgers zijn razend populair en veel mensen gooien ze op de gril of in de koekenpan. Het is niet voor niets dat ze zo populair zijn.

Veel mensen vinden de smaak heerlijk en ze zijn goedkoop om te bereiden. Tegenwoordig lijken het wel of er honderden recepten en manieren zijn om burgers te maken. Toch is het gewoon het lekkerste als je het simpel houd.

Dan kunnen de burgers namelijk al perfect smaken. Kies voor gemalen rundvlees wat zo min mogelijk behandeld is en waardoor er dus zo min mogelijk onnatuurlijke toevoegingen zijn.

 

Een andere tip is om te voorkomen dat je hamburgers maakt die te dik zijn. De kans is dan namelijk groter dat ze van buiten bruin zullen zijn en van binnen een beetje rauw.  

 

4.      Varkensschouder

Varkensschouder is één van de minst dure stukken varkensvlees. Een ontzettend lekker recept wat je hiermee kan maken is pulled pork. Een recept waardoor het vlees heerlijk mals is. In Amerika is dit een recept wat al een lange tijd wordt gemaakt.

De reden hiervan is, is dat het niet alleen een goedkoop stuk vlees is, maar dat de bereidingswijze ook goedkoop is. Als je er wat witte broodjes en sla bij doet, heb je eigenlijk de perfecte sandwitch!

 

5.      Kippenvlees

Kip is een geweldige keuze voor elk moment van de dag. Of het nou tijdens de lunch of met het dinner is. Goedkoop, veelzijdig, en gemakkelijk te bereiden kip is altijd een favoriet.

Het geheim om geld te besparen bij het kopen van kip is om de voorgesneden stukken te vermijden.

Met een beetje oefening kun je gemakkelijk een hele kip in stukken snijden en jezelf wat geld besparen. Leg die stukken kip op de grill op een matig vuur, doe er wat barbecuesaus over en je hebt een heerlijke maaltijd.

 

Koop ook geen kipfilet zonder vel en zonder bot. Het is echt niet veel moeite om het borstvlees uit een kipfilet met vel en bot te snijden en het prijsverschil is zeker de moeite waard.

 

6.      Gehakt

Gehakt zit natuurlijk verwerkt in de hamburgers. Maar ook los of verwerkt in gerechten is het heerlijk. Een ouderwetse gehaktbal of chili con carne, dit zijn allemaal recepten die je kan maken met gehakt.

Veel recepten met gehakt hoeven helemaal niet duur te zijn. Daarom kan gehakt een erg goede keuze zijn.

 

7.      Runderborst (klapstuk)

Ongetrimd rundergehakt is een van de goedkoopste vleessoorten die je kunt kopen. Als je het eenmaal gaart (langzaam en laag) krijg je natuurlijk maar de helft van het gewicht aan vlees, maar weinig dingen zijn beter dan runderborst van de barbecue.

Hiervoor heb je zeker een rookoven nodig en veel tijd om het vlees goed te roken.

 

Als je een goede runderborst uitzoekt, zoek er dan een met een goede vetlaag, maar niet te dik. Het vet is van vitaal belang voor goed gerookte runderborst, maar een overdaad is gewoon zonde van het geld.

Bestudeer de runderborst zorgvuldig, zodat je de runderborst krijgt die je wilt. Vaak zullen winkels maar een paar runderborsten hebben. Het is het beste als je met je slager kijkt wat voor jou het ideale stuk vlees is.

 

8.      Worstjes

De meeste restaurants, hebben maaltijden voor volwassenen maar ook gerechten voor kinderen. Meestal krijgen de kinderen hotdogs.

Kinderen vinden dit vaak heerlijk om te eten en ze zijn ook nog eens goedkoop. Natuurlijk zijn worstjes meer dan iets lekkers wat kinderen graag bestellen. Worstjes kunnen een heerlijke maaltijd zijn, of je nou thuis aan het koken bent of uit eten gaat. Het is een geweldige manier om geld te besparen.

Er zijn allerlei verschillende soorten worstjes en je kan net zoveel variaties kopen als je zelf wil, maar als je het bij de basics houdt, dan bespaar je een hoop geld. De dure hotdogs bij de delicatessenwinkel zijn heerlijk, maar over het algemeen ook een stuk duurder.

goedkope-worsten
goedkope-worsten

Photo by LikeMeat on Unsplash

 

9.      Lamsvlees

Lamsvlees is voor veel mensen een favoriet op de gril. Helaas kan goed lamsvlees moeilijk te vinden en duur zijn.

Lamsborst wordt gesneden van het ribstuk van het lam. Hoewel het niet de zo gewenste lamsrack bevat, heeft het goed vlees dat zeer smaakvol is. Meestal kan je  lamsribbetjes wel voor een voordelige prijs verkrijgen als je goed zoekt.

Dit kunnen taaie stukken zijn, daarom raad ik wel aan om een goede marinade te maken, bijvoorbeeld met citroensap als zuur. Dit zal het vlees malser maken en de soms sterke smaak van lamsvlees verminderen.

Laat het lamsvlees enkele uren in deze marinade staan alvorens het te bereiden. Als je met een relatief dun stuk lamsvlees werkt, braad het dan snel en heet en probeer het niet te gaar te maken. Als je een dikker stuk hebt, doe het dan langzaam en gril indirect.

goedkoop-vlees-bbq
goedkoop-vlees-bbq

Photo by Paul Hermann on Unsplash 

10. Kalkoen

Buiten kerst wordt kalkoen grotendeels over het hoofd gezien. Helemaal niet nodig. Kalkoen is een voordelige manier om veel mensen te voeden en er zijn zoveel manieren waarop je het kunt bereiden.

Ik raad altijd aan om kalkoen te pekelen voordat je hem bakt, hoe je hem ook bakt. Net als bij kip is het voordeliger om een hele kalkoen te kopen en die in stukken te snijden (als je dat zo wilt).

Kalkoenborst is relatief duur, maar andere stukken, zoals dijen, zijn veel voordeliger.