Welke soorten koffie zijn er? Hoe maak je je favoriete koffie? Een barista legt uit!

(Last Updated On: August 17, 2022)

Als je staat aan te schuiven voor je dagelijkse koffie, kan de kaart van een koffietentje wel eens overweldigend overkomen. Je bestelt vaak exact hetzelfde omdat je het lekker vindt, of misschien omdat je niet zo goed weet waar al die namen voor staan. 

Geen nood, ik help je graag verder! 

koffie-soorten
koffie-soorten

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Soorten koffie 

Shot espresso

Het begin van veel lekkere koffietjes: een shot espresso! Jammer genoeg wordt er vaak verkeerd begrepen wat je exact krijgt als je dit bestelt en denken mensen dat dit een gewone koffie is. 

Nope, een shot espresso is echt maar een klein beetje koffie. Sterk van smaak, maar door de snelle doorlooptijd, heeft het wat minder caffeïne. 

Oh, en het is geen ‘expresso’ zoals hier zo vaak verkeerd op de kaart staat. Brr…

Dubbele espresso/ Espresso doppio

Next up: een dubbele espresso. Een dubbele shot, dus nog steeds niet zo veel in je kopje. Maar: wel lekker sterke koffie en goed om wakker te worden! 

Americano

Een Americano is ook een espressoshot, maar met extra water. Een iets minder sterke koffie en grotere hoeveelheid, dus! 

Lungo 

Ook een Lungo is een espressoshot, maar hierbij krijg je het water vaak apart in een kannetje. Zo kan je zelf de koffie verdunnen naar je eigen smaak. 

Cappuccino

Een cappuccino bestaat uit een shot espresso, met opgestoomde melk. De hoeveelheid melk hangt vaak af van de koffiezaak. Vaak wordt er bij een cappuccino leuke latte art gemaakt. 

Espresso macchiato

Bij een espresso macchiato wordt er melk toegevoegd aan één shot espresso. 

Cortado of piccolo

Een cortado of piccolo is een drank voornamelijk gebaseerd op melk. Je krijgt hierin één shotje espresso, de rest wordt aangevuld met gestoomde melk. Vaak wordt een cortado of piccolo gedronken in een glas. 

Flat white

Bij de Flat White is de basis ook weer een shot espresso, maar hier krijg je er 2. De rest van het drankje wordt aangevuld met gestoomde melk. Ook hier wordt het drankje, net zoals bij de Cortado, geserveerd in een glas. 

Caffé latte

Een caffé latte is ideaal als je wel graag de smaak van koffie hebt, maar niet té erg wil proeven. Zelf drink ik graag een caffé latte, maar dan moet de koffie wel van goede kwaliteit zijn. 

Een caffé latte bestaat uit een shot espresso, de rest van het kopje (vaak is dat groter bij een caffé latte) wordt gevuld met gestoomde melk. 

Ijskoffies

Iced espresso

De Iced espresso is gebaseerd op een shot espresso, en wordt verder aangevuld met ijsblokjes. 

Shakerato

Een shakerato is een koffie die je niet zomaar overal kan drinken. Ook hier bestaat de basis uit een dubbel espressoshot. Die doe je, samen met ijs en suiker in een cocktailshaker. Goed shaken, door de zeef halen en serveren maar! 

Iced Cappucino

Een Iced Cappucino wordt gemaakt met ijsblokjes. Daaroverheen komt gestoomde melk (maar, niet zo warm gestoomd als in warme koffiedranken) en een shot espresso. 

Iced latte

Een iced latte wordt hetzelfde gemaakt als de Iced Cappucino, maar heeft meer melk. 

Frappé

Bij Frappé beginnen we met een goed gevuld glas ijs. Daarboven komt een mengeling van 1 shot espresso, melk en een beetje suiker of siroop. Door de zoete smaak is Frappé erg gewild in de zomer!