Tips om meer vezels binnen te krijgen

(Last Updated On: January 31, 2022)

Hoe kan je meer vezels eten en drinken?

vezels-eten-drinken
vezels-eten-drinken

Photo by LUIZ CARLOS SANTI on Unsplash

Voedingrijke vezels

Vezels zijn kleine plantendeeltjes die voorkomen in plantaardige producten. Het eten van vezels zorgt voor een gezonde voedingspatroon die bijdraagt aan een soepel spijsverteringskanaal.

De kans op hart- en vaatziekten is miniem. Vezels eten kan ook de risico op diabetes type 2 en darmkanker verminderen. Maar bovenal geven ze een vol gevoel. Vezels bevinden zich in volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.

Waarom zijn vezels goed voor je?

Het is een aanrader om een vezelrijke voeding aan jouw eetpatroon te implementeren. Het zorgt voor de verbetering van je gezondheid. In onze darmen leven er goede bacteriën die afhankelijk zijn van de vezels die wij eten. Het is een voedingsbron voor hen.

De voedingsvezels worden door deze goede bacteriën in nuttige stoffen omgezet. Dit heeft als uitwerking dat de cellen die zich in het darmwand bevinden dit als een energiebron gebruiken. Met als resultaat een gezonde darmflora.

Behalve dat de voedingsvezels een stimulans vormen voor de goede bacteriën, zorgen de vezels ook voor vochtvorming wat zorgt voor een goede stoelgang.

Er is zelfs bewezen dat vezels een voordelig effect kunnen hebben op overgewicht, de bloeddruk en het cholesterol gehalte.

Green juice: bron van vezels

Green juice is een voedingssupplement gemaakt in poedervorm. Het kan als aanvullingsmiddel dienen voor zij die zeer weinig fruit en groenten nuttigen.

Deze juice bestaat uit verschillende biologische ingrediënten waaronder fruit, groente, superfoods en algen. Door de unieke combinatie van voedingssuplementen bevat het een hoge bron van vezels, calcium, ijzer, vitamine C,D,B2 enzovoorts.

Green juice geeft de natuurlijke energie van jouw lichaam een boost, heeft een positieve werking op je immuunsysteem en verleend een bijdrage aan je geestekijke veerkracht. Green juice is een eestentieel alles-in-één boostdrankje dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Schakel over naar volkoren

De rede waarom overschakelen naar volkoren voeding een aanrader is, ligt in het feit dat het belangrijke voedingstoffen bevat. Volkoren graanproducten bezitten essentiële voedingsstoffen waaronder koolhydraten, vezels, B-vitamines en ijzer.

Deze producten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Zoals het volkorenbrood, volorenpasta en zilvervliesrijst waarbij de hele graankorrel gemalen wordt en bestaat alleen maar uit volkorenmeel.

Volkorenmeel opzich bestaat uit de kern, de kiem en de zemel van een graankorrel. Volkorengraanproducten hebben een aanzienlijk hoeveelheid van vezels dan graanproducten die gemaakt zijn van bloem.

Maak smoothies

Een ander manier om extra goenten en fruit naar binnen te krijgen is het maken van smoothies. Een smoothie is een geblend glad drankje dat bestaat uit fijngemalen fruit of groenten dat met vloeistof is gemengd.

Dit drankje wordt ook met andere ingrediënten gemaakt en geeft je gezondheid een enorme boost.

Een smoothie zorgt voor een dosis aan vitamines, mineralen en vezels, bevat een grote hoeveelheid van micronutriënten en antioxidanten. Deze drankmaaltijden zijn makkelijker te maken en verteren ook goed.

Drink elke dag soep

Het drinken van soep is een gezonde voedingswaarde voor een gezond voedingspatroon. Een soep dat bestaat uit groenten zorgt voor voedzame vitamine,mineralen en vezels.

Het gebruik van soep gebaseerd op 400 gram groenten per liter, natuurlijk afhankelijk van het aantal per dag, vermindert de lust om overbodig te gaan eten.

Soep levert een bijdrage aan de vocht die je per dag zou moeten innemen aangezien voldoende water drinken een must is.

Eet vaker peulvruchten

Om je bloedvaten gezond te houden is het nuttigen van peulvruchten een aanrader gezien de gebruik van peulvruchten de LDL-choleserol verlagen.

Dit maakt dat het je bloedvaten gezond houdt. Peulvruchten bevatten voedingstoffen die bevordelijk zijn voor de gezondheid. Voedingstoffen zoals eiwit, veel vezels, ijzer en andere.

Enkele peulvruchten zijn: bruine, witte en zwarte bonen, kapucijners, linzen, kikkererwten, spliterwten en sojabonen

Eet vaker noten

Noten bevatten gezonde vetten. Van die onverzadigde vetzuren die van belang zijn bij de dagelijkse maaltijd. Noten bevatten heel veel vezels, vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Deze vallen onder voedingstoffen die van essentieel belang zijn voor het goed functioneren van je lijf. Er wordt wel eens gezegd dat noten zorgen voor een lager LDL- cholesterolgehalte en dat de risico op bepaalde chronische ziekten klein is.

Het gebruik van noten houd ook je bloedvaten gezond. Het voordeel van het eten van noten is dat je veel voedingsstoffen naar binnen krijgt zoals vezels, eiwit en ijzer

Begin de dag met havermout

Je dag kun je beginnen met havermout als ontbijt. Havermout kun je op verschillende manieren klaar maken. Je kunt het bereiden als een papje, bijmengen aan je smoothie of eten met een lepeltje honing.

Havermout kun je eigenlijk bij alles toevoegen. Het eten van dit voedingsmiddel, stilt de honger voor een tijdje. Dit doordat de vezels langer duren om te verteren.

Het verbetert ook je bloedsuiker dat als gevolg heeft het toenemen van jouw insulinegevoel en het verlagen van het bloedsuikerspiegel. Door de verbetering van je bloedsuikerspiegel zal je concentratievermogen verhoogt worden.

Ook bij het niet kunnen slapen kan havermout een bijdrage leveren. Dit voedingsmiddel bevat vitamine B6 die serotonine aanmaakt en wordt dan ‘s avonds omgezet in melatonine. Dit zal ervoor dat je ‘s avonds beter zal slapen.

Wat als je geen gluten kan eten?

Een persoon die geen gluten kan of mag eten maakt gebruikt een glutenvrij dieet. In de meeste gevallen is dit noodzakelijk vanwege coeliakie, een ziekte waarbij het lichaam overgevoelig is voor gluten.

Het niet eten van gluten wil dan zeggen geen graanproducten gebruiken. Graanproducten zoals; pasta, brood, muesl, pizza. Alles wat graan bevat.

Daarnaast zijn er veel supermarkten die speciale glutenvrije producten verkopen. Belangrijk is dat alvorens je het product koopt, je het etiket op de verpakking gaat lezen.

Tips voor het nuttigen van vezels:

– Je doet er goed aan om voloren producten te kopen.
– 250 gram groente per dag is genoeg om voldoende vezels binnen te krijgen
– Eet elke dag een handje vol noten
– Gebruik ook wekelijks peulvruchten

Als je dagelijks deze producten eet, zal de kans op het binnen krijgen van vezels groot zijn. Goede voeding zal ervoor zorgen dat jouw lichaam de nodige energie en voedingstoffen krijgt.

Kortom, zal het nuttigen van goede- of gezonde voeding erop toezien dat je je wat beter zal voelen.